Πολλοί από μας έχουμε προβλήματα στα κάτω άκρα μας. Πόδια που δεν ξεπρήζονται ή πρήζονται με το παραμικρό είναι το πρώτο ορατό σύμπτωμα που μας οδηγεί στο να αναζητήσουμε ειδικό για να μας βοηθήσει σε αυτό που μας συμβαίνει. Πολλές φορές η διάγνωση είναι «Χρόνια Φλεβική Ανεπάρκεια» Τι σημαίνει όμως αυτό; Οι φλέβες των κάτω άκρων μεταφέρουν αίμα από τα πόδια προς την καρδιά. Αυτό, μιας και το φλεβικό σύστημα δεν έχει αντλία (την καρδιά) όπως το αρτηριακό, επιτυγχάνεται με μία σειρά βαλβίδων οι οποίες, ως φράγματα, ανοίγουν προς μια κατεύθυνση, για να επιτρέψουν τη ροή του αίματος προς την καρδιά, και κλείνουν για να εμποδίσουν τη ροή προς την αντίθετη κατεύθυνση. Σε ορισμένες καταστάσεις αυτές οι βαλβίδες δεν κλείνουν σωστά αφήνοντας κενό μεταξύ τους και έτσι δεν μπορούν να εμποδίσουν την παλινδρόμηση του αίματος, με συνέπεια το αίμα να λιμνάζει στις φλέβες και στους ιστούς.

Τότε μπορεί να εμφανιστούν και οι κιρσοί. Οι κιρσοί είναι η διάταση των επιφανειακών φλεβών των κάτω άκρων, η οποία οφείλεται σε κακή λειτουργία των φλεβικών βαλβίδων, και έχει ως αποτέλεσμα να λιμνάζει τοπικά το αίμα.

Τα συμπτώματα ποικίλουν ανάλογα το στάδιο

• 1ο στάδιο : Έχουμε πόνο, αίσθημα τάσης και βάρους στα πόδια καθώς επίσης και κράμπες ή τρέμουλο των ποδιών κυρίως τη νύχτα

• 2ο στάδιο : Εμφανίζονται μικροί κιρσοί ή ευρυαγγείες

• 3ο στάδιο : Αρχίζει το πρήξιμο (πρησμένα πόδια) . Εξαιτίας του πρηξίματος και ξεπρηξίματος έχουμε επίσης φαγούρα η οποία προκαλεί με τη σειρά της ερεθισμό και ευαισθησία του δέρματος

• 4-5-6ο στάδιο : Αρχίζουν οι πιο σοβαρές δερματικές αλλοιώσεις, το δέρμα μελανιάζει και μπορεί να έχουμε και πιο σοβαρά συμπτώματα όπως την πολύ επικίνδυνη για τη ζωή εν τω βάθει φλεβοθρόμβωση με έντονο πόνο που αν δεν αντιμετωπιστεί μπορεί να οδηγήσει σε εμβολή.

Η φλεβική ανεπάρκεια χτυπά κυρίως γυναίκες. Οι γυναίκες λόγω της μεταβολής των ορμονών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, της κλιμακτηρίου, της χρήσης αντισυλληπτικών κλπ επιβαρύνουν περισσότερο τα αγγεία τους. Όμως και η δουλειά που έχει ορθοστασία, η ένδυση με πολύ σφιχτά ρούχα, η καθιστική ζωή και η παχυσαρκία είναι και αυτοί παράγοντες που ευνοούν την χρόνια φλεβική ανεπάρκεια.

Για να δούμε τώρα τι μπορούμε να κάνουμε:

Η αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της Χρόνιας Φλεβικής Ανεπάρκειας σύμφωνα με γιατρούς και θεραπευτές, που αφορά το 90% των ανθρώπων, είναι η πρόληψη ενώ η καλύτερη αντιμετώπιση είναι η ολιστική. Υπάρχουν φαρμακευτικά φλεβοτονικά σκευάσματα που συνταγογραφούνται από τους γιατρούς και τονώνουν την φλεβική κυκλοφορία αλλά δεν αρκούν για να σας διώξουν το πρήξιμο από τα πόδια. Για την απομάκρυνση του οιδήματος ο αποτελεσματικότερος τρόπος είναι η ολοκληρωμένη αποσυμφορητική θεραπεία κατά τη μέθοδο του Vodder η οποία εφαρμόζεται από εξειδικευμένο φυσικοθεραπευτή για ορισμένες μέρες και σας βοηθάει να αδειάσουν τα πάσχοντα άκρα. Είναι σημαντικό να πω ότι η εξειδίκευση του φυσικοθεραπευτή εξασφαλίζει την μέγιστη απομάκρυνση του οιδήματος ενώ η συντήρηση του μέλους επιτυγχάνεται με ειδικές κάλτσες, στα νέα μέτρα του ποδιού. Για τη θεραπεία αυτή όμως θα σας μιλήσω σε επόμενο άρθρο.

Ασημίνα Ντέλιου

Εξειδικευμένη Φυσικοθεραπεύτρια- Λεμφοθεραπεύτρια (Ιστιαία Ευβοίας)