γράφει ο Ηλίας Πετσής

(πρώτη δημοσίευση: iefimerida.gr)

Οι εκτός κομματικού προσωπικού επιλογές της κυβέρνησης και η διαφαινόμενη μετατόπιση του ΣΥΡΙΖΑ προς την σοσιαλδημοκρατία και την ηγεμονία του στο χώρο της κεντροαριστεράς, δημιουργούν ένα ασφυκτικό περιβάλλον για το ΚΙΝΑΛ.

Το Κίνημα Αλλαγής, σε συνδυασμό με τις επιλογές της προέδρου του οδηγείται σε πολιτική αποσύνθεση, μιας και εξέλαβε τη συγκυβέρνηση με τη ΝΔ και τη σωτηρία της χώρας, το 2012, ως ιδεολογικό ατόπημα και πολιτικό ανορθόδοξο, παρά τη συμμετοχή της σε αυτή ως Αναπληρώτρια Υπουργός Άμυνας.

Τα κόμματα υπάρχουν για να υπηρετούν τη χώρα και όχι για να εξασφαλίζουν την παρουσία στο πολιτικό γίγνεσθαι στα στελέχη τους.

Και η περίπτωση της Φώφης Γεννηματά είναι ο ορισμός του είμαι στην πολιτική γιατί δεν θα μπορούσα να κάνω κάτι άλλο.

Αυτό όμως δεν αποτελεί για το ΚΙΝΑΛ το πολιτικό επιχείρημα εκείνο που θα του επιτρέψει να έχει ουσιαστικό ρόλο στην πολιορκία του κέντρου η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη με πρωταγωνιστές αφενός τη ΝΔ του κεντρώου Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ. Και ο μεν Μητσοτάκης κατάφερε να κερδίσει τους πολίτες που βρίσκονται πέρα από την ιδεολογική βάση του κόμματός του και συνεχίζει να τους πείθει με τις προσεκτικές επιλογές του στη στελέχωση του κράτους. Ο δε ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος μετά την ολοκλήρωση του κύκλου λαϊκισμού που τον οδήγησε στην πρωθυπουργία, αντιλήφθηκε ότι ο λαϊκισμός είναι το καλύτερο και αποδοτικότερο μέσο για να ασκήσεις αντιπολίτευση, αλλά μετατρέπεται σε μεγάλο πρόβλημα κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης, γεγονός που τον οδήγησε στην εκλογική ήττα και στην ανάγκη να επαναπροσδιορίσει τη θέση του πιο κοντά στο προνομιακό χώρο του πολιτικού κέντρου, παρά σε εκείνο της ξεπερασμένης Σοβιετικής εκδοχής της Ελληνικής Αριστεράς.

Με αυτή τη συνθήκη στον πολιτικό χάρτη της χώρας το ΚΙΝΑΛ αποκτά χαρακτηριστικά ενός νέου ΚΚΕ το οποίο μπορεί πλέον να περιμένει μόνο τις ψήφους των νοσταλγών του Ανδρέα. Ψήφοι ικανές να το κατατάσσουν στα μικρά κόμματα της χώρας αλλά πολύ μακριά από τον κεντρώο χώρο και τους ψηφοφόρους του, σε ρόλο πλέον πολιτικού κομπάρσου.

*Ο Ηλίας Πετσής είναι αρχιτέκτονας και πρώην στέλεχος του ΠΑΣΟΚ.

Πηγή: iefimerida.gr