Ένα extra συμπλήρωμα για υψηλότερες αποδόσεις...

Και όμως το κομπόστ που φτιάχνουμε για το κήπο, έχει μια χρησιμότητα που ούτε μπορούσαμε ποτέ να τη φανταστούμε. Ακούσει λοιπόν, να δείτε! Παίρνετε 4 παλέτες, της ενώνετε ματαξύ τους με σύρμα και αμέσως έχετε έτοιμο το "κομποστοποιητή σας! Μπορούμε γύρω γύρω να βάλουμε και γεωύφαρμα η διχτάκι, η οτιδήποτε μπορεί να κρατά το περιεχόμενο μέσα. Στη συνέχεια γεμίζετε το κομποστοποιητή με ότι περισσεύει απο το σπιτι, και ΔΕΝ το τρώνε οι κότες. Μπορούμε να βάλουμε μέσα πχ φλούδες απο πατάτες, μπανάνες πορτοκάλια, σάπια φρούτα που δε τρώνε οι κότες. Μάλιστα όταν δούμε τροφές να σαπίζουν και να μη τις τρώνε οι κότες τις πετάμε μέσα στο κομποστοποιητή. Ρίχνουμε και 2-3 φτυαριές χώμα κάθε 20 μέρες για να χωνεύονται καλύτερα ότι πετάμε μέσα. Τον κλείνουμε απο πάνω και είμαστε τέλειοι!

Που χρησιμεύει όμως στις κότες;

Οι κότες λατρεύουν τα σκουλήκια! Μόλις περάσουν κάποιοι μήνες ο κομποστοποιητής γεμίζει κυριολεκτικά με σκουλήκια, προνύμφες εντόμων κλπ. Όπως καταλαβαίνετε αυτά τα έντομα αποτελούν το πιο νόστιμο και θεσπέσιο μεζέ για τις κοτούλες μας. Και αν φάνε τόσο πλούσια τροφή οι κότες κάνουν πιο νόστιμο κρέας και περισσότερα αυγά με πιο γερό τσόφλι. Είναι πιο ισχυρός ο οργανισμός απέναντι σε ασθένειες και πολλά πλεονεκτήματα. Τα έντομα είναι βασική τροφή στις κότες άλλωστε

Πως τις ταίζουμε;

Υπάρχουν πολλοί τρόποι.

ο 1ος ειναι να βάλουμε να πάρουμε με το φτυάρι και να πετάξουμε έξω, όση ποσότητα θέλουμε να σκαλίσουν οι κότες μας. Μετά απο 7 μήνες περίπου ο κομποστοποιητής ίσως και να έχει γεμίσει με έντομα. Πεντανόστιμα έντομα για τις κοτούλες μας. Εκτός αυτού να ξέρετε, οι κότες μέσα απο το χώμα αυτό τρώνε και άλλα πραγματάκια που βρίσκουν αυγά εντόμων, μικρο εντομάκια, που στα μάτια τα δικά μας δεν φαίνονται. Ο πιο νόστιμος μεζές φυσικά είναι οι προνύμφες της χρυσόμυγας, ενός πράσινου μπάμπουρα. Αυτές οι προνύμφες είναι τεράστιες και άσπρες, και πάντα πολλαπλασιάζονται μέσα στη κοπριά. ΑΝ μέσα στο κομποστοποιητή ρίξετε και σταφύλια σάπια, αυτό το χώμα το λατρεύουν αυτές οι προνύμφες.

Άλλος τρόπος είναι αφού γεμίσει ο κάδος μας, να τον ανοίγουμε και να αφήνουμε τις κότες να το βρούν μόνες τους. Οι κότες δεν επίναι χαζές. Μόλις η 1η περίεργη κότα ανακαλύψει ότι εχει έντομα αυτή η μεριά, όλες θα βρεθούν εκεί σύντομα. Και μόλις το μάθει και ο κόκορας, θα τις καλεί κάνοντας κλού κλού, ταίζοντας τες κυριολεκτικά στο στόμα.

http://ellinikeskotes.blogspot.gr