Οι ιδιοκτήτες πουλιών συχνά αναρωτιούνται εάν υπάρχουν ασθένειες που θα μπορούσαν να μεταδοθούν από τα πουλιά τους σε αυτούς.

Η απάντηση είναι ότι υπάρχουν, αλλά θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η κατοχή κάθε είδους κατοικίδιου ζώου, εμπεριέχει τον κίνδυνο μόλυνσης από ζωονοσογόνο ασθένεια.

Στη συνέχεια θα περιγράψουμε τις ασθένειες που μπορούν να προσβάλλουν τα πουλιά αλλά και τους ιδιοκτήτες τους. Αν και οι πιθανότητες μόλυνσης μειώνονται όταν εφαρμόζονται οι στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τα συμπτώματα των ασθενειών και τους τρόπους μετάδοσης τους.

Αλλεργική Κυψελίτιδα

Αν και δεν είναι αμιγώς ζωονόσος μιας και δεν προσβάλλει τα πουλιά, οι κάτοχοι πουλιών μπορούν να προσβληθούν από Αλλεργική Κυψελίτιδα εισπνέοντας τη σκόνη από τα φτερά των πουλιών που αιωρείται στον αέρα. Η Αλλεργική Κυψελίτιδα είναι επίσης γνωστή με τις ονομασίες, Πνεύμονας των Πτηνοτρόφων και Parakeet Dander Pneumoconiosis.

Γρίπη των Πτηνών

Ο ιός H5N1 της γρίπης των πτηνών είναι μια γνωστή, ενίοτε θανατηφόρα ζωονόσος. Μεταδίδεται μέσω επαφής με τα περιττωματα μολυσμένων πτηνών. Ενώ η Γρίπη των Πτηνών δεν θεωρείται απειλή για τα πτηνά συντροφιάς, είναι πιθανό να μεταφερθεί σε αυτά και στη συνέχεια σε άλλα πτηνά ή σε ανθρώπους.

Εγκεφαλίτιδα st. Louis

Η Εγκεφαλίτιδα Σεντ Λούις προκαλεί φλεγμονή του νευρικού συστήματος που εκδηλώνεται με υπνηλία, πονοκέφαλο και πυρετό. Μπορεί ακόμη και να οδηγήσει σε παράλυση, κώμα ή θάνατο. Η εγκεφαλίτιδα Σαιντ Λούις εμφανίζεται σε όλες τις ηλικίες, αλλά είναι ιδιαίτερα θανατηφόρα για τα άτομα ηλικίας άνω των 60. Η ασθένεια μεταδίδεται με τα κουνούπια που έχουν τραφεί με με αίμα μολυσμένων σπουργιτιών, περιστεριών και τους σπιζών που φέρουν τον ιό Ομάδας Β, υπεύθυνο για την εγκεφαλίτιδα St. Louis.

Καμπυλοβακτηρίωση

Η Καμπυλοβακτηρίωση είναι μια βακτηριακή λοίμωξη που προκαλεί γαστρεντερικά προβλήματα. Συνήθως μεταδίδεται μέσω μόλυνσης της τροφής και του νερού από περιττώματα προσβεβλημένων πουλιών. Τα πιο κοινά συμπτώματα είναι διάρροια, απώλεια βάρους, και λήθαργος. Η Καμπυλοβακτηρίωση μπορεί επίσης να είναι παρούσα σε πουλιά που δεν εμφανίζουν συμπτώματα της ασθένειας.

Καντιντίαση

Η Καντιντίαση προκαλείται από ζυμομύκητα. Η ασθένεια επηρεάζει το δέρμα, το στόμα, το αναπνευστικό σύστημα, τα έντερα και το ουρογεννητικό σύστημα, ιδιαίτερα του κόλπου. Είναι ένα αυξανόμενο πρόβλημα για τις γυναίκες και προκαλεί κνησμό και πόνο.

Κρυπτοσποριδίωση

Η Κρυπτοσποριδίαση προκαλείται από ένα μικροσκοπικό παράσιτο που ονομάζεται Κρυπτοσπορίδιο, το οποίο εγκαθίσταται στα έντερα των ξενιστών του. Το παράσιτο μεταδίδεται μέσω της κατανάλωσης τροφής και νερού που έχει μολυνθεί από τα περιττώματα μολυσμένου πουλιού.

Giardia

Πρόκειται για ένα ακόμη εντερικό παράσιτο που μεταδίδεται μέσω της πρόσληψης μολυσμένης τροφής. Τα συμπτώματα της λοίμωξης Giardia περιλαμβάνουν σοβαρή διάρροια, απώλεια βάρους, και αφυδάτωση.

Νόσος του New Castle

Παρόλο που η Νόσος του New Castle είναι πιο συχνή σε άγρια πτηνά, μπορεί να μολύνει παπαγάλους και άλλα είδη που διατηρούνται ως πτηνά συντροφιάς. Πρόκειται για ιό που προκαλεί νευρολογική δυσλειτουργία, επιληπτικές κρίσεις, και αναπνευστικά προβλήματα. Μεταδίδεται μέσω των υγρών του στόματος και των περιττωμάτων.

Σαλμονέλωση

Προκαλεί διάρροια, αφυδάτωση και σοβαρές γαστρεντερικές διαταραχές. Συχνά εμφανίζεται ως "τροφική δηλητηρίαση" και μπορεί να εντοπιστεί σε περιστέρια, ψαρόνια, σπουργίτια και τρωκτικά. Τα βακτήρια της νόσου βρίσκονται σε περιττώματα πουλιών και μεταδίδεται συνήθως μέσω της διασποράς σκόνης από τα περιττώματα, μέσω ανεμιστήρων και κλιματιστικών και της κατανάλωσης μολυσμένων τροφών και νερού. Η θεραπεία με αντιβιοτικά θέτει την ασθένεια υπό έλεγχο.

Σαρκοκύστη

Πρόκειται για μια παρασιτική λοίμωξη που μπορεί να προκαλέσει σοβαρή αναπνευστική δυσχέρεια στα πτηνά. Τα συμπτώματά της περιλαμβάνουν κιτρινωπά περιττώματα, τίναγμα της ουράς, δυσκολία στην αναπνοή, και λήθαργο. Οι λοιμώξεις από Σαρκοκύστη αποβαίνυν συχνά θανατηφόρες, σε πουλιά που δεν λαμβάνουν άμεση κτηνιατρική βοήθεια.

Ιστοπλάσμωση

Η Ιστοπλάσμωση είναι μια αναπνευστική ασθένεια που μπορεί να αποβεί μοιραία. Προκαλείται από έναν τύπο μύκητα που αναπτύσσεται σε αποξηραμένα περιττώματα πουλιών. Είναι διμορφικός μύκητας που μπορεί να έχει είτε μορφή ζύμης είτε νηματοειδή μορφή.

Κρυπτοκοκκίαση

Προκαλείται από ζυμομύκητες στον εντερικό σωλήνα των περιστεριών και ψαρονιών. Η ασθένεια συχνά αρχίζει ως πνευμονική νόσος και μπορεί αργότερα να επηρεάσει το κεντρικό νευρικό σύστημα. Βρίσκεται συνήθως σε σοφίτες, τρούλους, περβάζια, σχολεία, αποθήκες, εργοστάσια, αγροτικές αποθήκες κλπ, καθώς αυτά είναι τυπικά μέρη κουρνιάσματος και φωλιάσματος των πουλιών.

Λοίμωξη από κολοβακτηρίδιο

Είναι μία από τις πιο κοινές λοιμώξεις που προκαλείται από ένα εντερικό βακτήριο (E. coli). Αυτό το βακτήριο εντοπίζεται στα περιττώματα των πουλιών ή τρωκτικών τα οποία μπορούν με τα περιττώματα τους στη συνέχεια, να μολύνουν την ανθρώπινη τροφή ή το νερό.

Η Φυματίωση των Πτηνών (Avian Tuberculosis)

Η φυματίωση είναι άλλη μία γνωστή ασθένεια στον κόσμο των ασθενειών. Η Φυματίωση των Πτηνών προκαλείται από την εισπνοή μικροσκοπικών αερομεταφερόμενων οργανισμών, που αποβάλλονται με τα περιττώματά μολυσμένων πουλιών. Αυτή η ασθένεια θεραπεύεται δύσκολα και στα πτηνά και ανθρώπους και μπορεί κάποιες φορές αποβεί μοιραία για ορισμένους.

Χλαμυδίαση

Η Χλαμυδίαση είναι επίσης γνωστή ως Ψιττάκωση. Η χλαμυδίωση προκαλεί συμπτώματα όπως οφθαλμικές μολύνσεις, διάρροια και αναπνευστικά προβλήματα. Είναι ιδιαίτερα μεταδοτική και απαιτεί ταχεία και εντατική θεραπεία με αντιβιοτικά, καθώς και την απομόνωση των πτηνών σε καραντίνα, για την πρόληψη της εξάπλωσης της μόλυνσης.

πηγη: https://petbirds.gr