Τα χάμστερ έχουν γίνει πλέον πολύ συνηθισμένα κατοικίδια και είναι πολύ καλή παρέα για τα μικρά παιδιά. Είναι πολύ καθαρά ζώα, δεν κουβαλάνε μεταδιδόμενες προς τον άνθρωπο ασθένειες, αλλά είναι ευαίσθητα και μπορεί να κολλήσουν εύκολα κάποια ασθένεια από άλλο ζώο, ή και από εμάς. Είναι πολύ παιχνιδίαρικα και μεγάλη φαντασία. Οι πιο γνωστές ράτσες είναι τρεις: τα συριακά χάμστερ με το χρυσαφί χρώμα, τα ρωσικά μίνι που χωρίζονται και σε υποκατηγορίες με γνωστότερα τα Ρομπορόβσκι, που είναι και τα μικρότερα, και τα κινεζικά που επίσης είναι νάνοι.

Προσέξτε τα ακόλουθα για να έχετε υγιή και χαρούμενα χάμστερ.

Αν θέλετε να σας γνωρίζουν και να έρχονται χωρίς φόβο πάνω σας, αφιερώστε λίγο χρόνο όπου θα βάζετε το χέρι σας μέσα στο κλουβί του σιγά-σιγά και θα το αφήνετε για λίγη ώρα, κρατώντας πιθανώς λίγο φρούτο που τους αρέσει. Αν δεν τα τρομάξετε, δεν πρόκειται να σας δαγκώσουν ποτέ.

Όταν πάρετε ένα χάμστερ ρωτήστε το φύλο του. Μπορεί να ξυπνήσετε μια μέρα και αντί για ένα, να βρεθείτε με 10 χάμστερ και ίσως η ανατροφή νεογνών χάμστερ να μην είναι κάτι που επιθυμείτε.

Τα χάμστερ είναι νυχτόβια ζώα. Δεν πρέπει ποτέ να τα ενοχλούμε το πρωί ενώ κοιμούνται, γιατί αυτό έχει επιπτώσεις στην υγεία τους και τα κάνει νευρικά. Τις νύχτες είναι ξύπνια και τους αρέσει πολύ η κίνηση και το παιχνίδι. Καλύτερο είναι να τα έχετε σε κάποιο χώρο, δροσερό πάντα, όσο μακριά γίνεται από τα υπνοδωμάτια αν χρειάζεστε ησυχία για να κοιμηθείτε. Μην κάνετε ποτέ το λάθος -που έχω κάνει- και καλύψετε το κλουβί τους με κάποια πετσέτα, σεντόνι ή ρούχο που θέλετε να κρατήσετε. ώστε να μη βλέπουν φως και να ησυχάσουν. Το πιο πιθανό είναι το πρωί που θα σηκωθείτε να το βρείτε «σουρωτήρι». Η σχολική ποδιά μου πάντως έτσι έμοιαζε. Ευτυχώς μετά από λίγες μέρες καταργήθηκαν οι ποδιές.

Τους είναι απολύτως απαραίτητη η κίνηση. Θα πρέπει να υπάρχει τουλάχιστον ένας τροχός εξάσκησης, κάποιο κουτάκι για να κρύβονται και άχυρο ή άμμος που τους αρέσει να σκάβουν. Τα χάμστερ μπορεί να τρέξουν μέχρι και 8 χιλιόμετρα τη νύχτα στον τροχό τους. Επίσης πρέπει να έχουν κάτι ξύλινο για να δαγκώνουν. Τα δύο μπροστινά τους δόντια δεν σταματάνε ποτέ να μεγαλώνουν και χρειάζεται να τα «λιμάρουν» κάπου, διαφορετικά μπορεί να τα εμποδίζουν ακόμα και να ανοίξουν το στόμα τους για να φάνε. Η έλλειψη δραστηριότητας μπορεί να έχει επιπτώσεις και στη σωματική και στην ψυχική τους υγεία. Πρέπει να προσπαθείτε να κρατάτε το ενδιαφέρον τους αμείωτο. Το κόστος των παιχνιδιών για χάμστερ είναι πολύ μικρό, αλλά μπορείτε και εσείς να τους φτιάξετε διάφορα χωρίς κανένα κόστος. Για παράδειγμα, μπορείτε να φτιάξετε μπαλίτσες από χοντρά χαρτιά και να τις κρεμάσετε στο κλουβί τους, έτσι ώστε να τεντώνονται πατώντας στα δύο τους πόδια προσπαθώντας να τις φτάσουν. Μία άλλη ιδέα είναι να κόψετε κάποια χαρτόνια και να τα κάνετε ρολά που θα μοιάζουν με τούνελ, που τόσο αρέσουν στα χάμστερ.

Μη θεωρήσετε ότι είναι απαραίτητο να πάρετε ένα δεύτερο χάμστερ για παρέα στο πρώτο. Διασκεδάζουν καλά και μόνα τους. Τα αρσενικά τσακώνονται συνήθως, ενώ αν βάλετε μαζί ένα αρσενικό με ένα θηλυκό σε 14-16 μέρες θα έχετε «γεννητούρια».

Τέλος , προσοχή στην καθαριότητα του κλουβιών. Χρειάζεται να τα καθαρίζετε τακτικά και κάθε μέρα να αλλάζετε το νερό τους. Προσοχή στο πριονίδι που κάποιες φορές δημιουργεί αλλεργίες. Προτιμότερο είναι χαρτί, εφημερίδες και λίγο άχυρο.

Τα χάμστερ ζούν από δύο έως τέσσερα χρόνια, οπότε αν θέλετε να τα ευχαριστηθείτε όσο το δυνατόν περισσότερο προσέξτε τα.

πηγη: http://www.tanea.gr/