Sample Sidebar Module

This is a sample module published to the sidebar_bottom position, using the -sidebar module class suffix. There is also a sidebar_top position below the search.
ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ...

Search Our Site

Ε

ΕΝΤΕΡΙΤΙΣ

Η ΕΝΤΕΡΙΤΙΣ ΟΔΗΓΕΙ ΣΤΟ ΘΑΝΑΤΟΣυμπτώματα: Φλόγωση των εντέρων, ανορεξία, μεγάλη κατανάλωση νερού με αποτελεσμα το φούσκωμα του στομαχιού και λαμπερά περιττώματα ή διάρροια.

Τρόπος Αντιμετώπισης: Συμβουλευτείτε ΑΜΕΣΑ τον κτηνίατρο! Μάλλον έχει προκληθεί απο κάποια δηλητηρίαση ή κακή διατροφή. Συνήθως δίνεται ένα φάρμακο το λεγόμενο Baytril (αναφέρεται ότι ειναι για όρνιθες αλλά χρησιμοποιείται και στα κουνέλια). Είναι σαν αντιβίωση η οποία χορηγείται στο κουνελάκι μέσω του νερού του ώστε να αφαιρέσει απο τον οργανισμό του οποιοδήποτε μικρόβιο! Η δοσολογία είναι 1ml σε 100ml νερού!

Αν δεν αντιμετωπιστεί με κάποιο τέτοιο φάρμακο το κουνελάκι σύντομα θα πεθάνει.

ΕΠΙΠΕΦΥΚΙΤΙΣ

Συμπτώματα: Παρατηρείται υπερβολική υγρασία στα μάτια, έντονη τσίμπλα και φούσκωμα των βλεφάρων.

Σε προχωρημένο στάδιο, το κουνελάκι αδυνατίζει.

Τρόπος Αντιμετώπισης:

Ο προληπτικός εμβολιασμός θεωρείται ένας αποτελεσματικός τρόπος. (όπως αναφέρθηκα και πιο πάνω)

Η αντιμετώπιση της Επιπεφυκίτις είναι πολύ κουραστική και για τον ανθρωπο που το περιποιείται και κυρίως για το κουνελακι. Παρόλα'υτα σε σύντομο χρονικό διάστημα, η ασθένεια σταματάει να εξελίσεται και θεραπεύεται πλήρως!

Πλένουμε τα μάτια του κουνελιου με εκχύλισμα χαμομηλιού και τα σκουπίζουμε πάρα πολύ καλά!

Κ

ΚΑΧΕΞΙΑΠροσβάλει κυρίως τα πιο νεαρά ηλικιακά κουνέλια.

Αίτια: Οφείλεται σε υπερβολική χρήση άμυλου και υγρών τροφών.

Τρόπος Αντιμετώπισης: Απαραίτητη η ξηρά τροφή. Επίσης δίνουμε στο κουνελάκι καθαρτικές τροφές, όπως ραδίκι και φύλλα αγγελικής.

ΚΕΝΟΥΡΩΣΗ

Αίτια: Οφείλεται σε ταινία που γλιστράει από το έντερο στο κάτω μέρος του δέρματος ενός κουνελιού. Το κουνελάκι μπορεί να μολυνθεί από βρώμικη τροφή ή μολυσμένη τροφή από σκύλο, που είναι ήδη φορέας της ασθένειας αυτής.

Υπάρχουν 2 είδη Κενούρωσης:

Κενούρωση Σώματος:

Οι νύμφες της ασθένειας λαμβάνουν χώρα στους ιστούς των μυών. Συμπτώματα: Μπορούμε να καταλάβουμε την ασθένεια από τις φλύκταινες, διαφόρων μεγεθών ή από έναν όγκο, υπό μορφής οιδήματος, που μπορεί να εμφανιστεί στο λαιμό του κουνελιού.

Τρόπος Αντιμετώπισης: Καλύτερα να επισκεφτείτε κάποιο κτηνίατρο!

Κενούρωση Εγκεφάλου:

Σπάνια μα σοβαρή ασθένεια!

Οι νύμφες της ασθένειας λαμβάνουν χώρα στο νευρικό σύστημα του εγκεφάλου των κουνελιών προκαλόντας του φλεγμονή. Με αυτό το τρόπο προκαλείται νευρική ανισορροπία! Συμπτώματα: Μπορούμε να καταλάβουμε την ασθένεια από το διάστρεμμα της κεφαλής του κουνελιού, τον στραβισμό και άλλα πολλά.

Τρόπος Αντιμετώπισης: θα πρέπει να απομονώσουμε το άρρωστο ζώο και να του χορηγήσουμε ειδικά φάρμακα, που είναι κατά του παράσιτου αυτού. (Μπορεί να χρησιμοποιηθεί το baytril)

Αφού πρώτα έχετε συμβουλευτεί τον κτηνίατρο.!

ΚΥΣΤΙΚΕΡΚΩΣΗ

Η Κυστικέρκωση είναι μια παρασιτική ασθένεια που θεραπέυεται δύσκολα.

Αίτια: Οφείλεται σε ένα παράσιτο, μια πισοειδής ταινία, η οποία συναντάται και στα έντερα των σκύλων. Τα κουνέλια λαμβάνουν το μικρόβιο από μολυσμένο νερό ή τροφή (συνήθως φυτική).

Συμπτώματα: Παρουσιάζεται ως φλεγμονή του συκωτιού, που οφείλεται στα αυγά του παράστιτου, τα οποία λαμβάνουν χώρα στο στομάχι του κουνελιού. Εάν η ασθένεια δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως και ο αριθμός του παρασίτου μεγαλώσει, τότε παρουσιάζεται η αιμοραγική ηπατίτιδα ή η περιτονίτιδα και, φυσικά, ο θάνατος του κουνελιού.

Άλλο σύμπτωμα αποτελεί το αδυνάτισμα του κουνελιού, παρόλο που αυτό τρώει πολύ. Παρουσιάζεται εξόγκωση της κοιλιάς και πυρετός.

Τρόπος Αντιμετώπισης: Για να αντιμετωπίσουμε την Κυστικέρκωση απομωνόνουμε το αρρωστο κουνελάκι και του χορηγούμε φάρμακο κατά του παρασίτου αυτού (Μπορεί να χρησιμοποιηθεί baytril). Kαλό όμως θα ήταν να συμβουλευτείτε εγκαίρως τον κτηνίατρο σας!

πηγη: http://axkounelakia.blogspot.gr/

Α

ΑΒΙΤΑΜΙΝΩΣΕΙΣ - ΤΡΟΦΟΠΕΝΙΕΣ ΜΙΚΡΟΣΤΟΙΧΕΙΩΝ

Αβιταμίνωση από Βιταμίνη

Τα πουλιά μπορούν να υποφέρουν από πολλές διαφορετικές παθήσεις των ματιών είτε από τραυματισμό είτε από μια μόλυνση στην περιοχή. Εάν το πουλί σας έχει ένα πρόβλημα στα μάτια, θα πρέπει να το λάβετε σοβαρά υπόψιν σας…

Η πρόληψη είναι το καλύτερο φάρμακο

Ενώ τα προβλήματα ματιών είναι επώδυνα, δεν είναι συνήθως θανατηφόρα. Η αμέλεια όμως μπορεί να προκαλέσει τον θάνατο. Μικρά προβλήματα μπορούν να γίνουν μεγάλα προβλήματα οπότε θα πρέπει το γρηγορότερο δυνατόν να το πάτε στον κτηνίατρο.

Επιπεφυκίτιδα

Επιπεφυκίτιδα, μια κοινή διαταραχή του ματιού, συνήθως προκαλείται από βακτήρια και μπορεί να ταυτοποιηθεί ως κόκκινα και πρησμένα βλέφαρα, και μπορεί να οδηγήσει σε φωτοευαισθησία. Είναι επίσης ένα σύμπτωμα πολλών άλλων ιατρικών προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένης λοιμώξεις του αναπνευστικού.

Ραγοειδίτιδα

Η ραγοειδίτιδα προκαλεί φλεγμονή των εσωτερικών τμημάτων του ματιού. Ωστόσο,συνήθως συνδέεται με συμπτώματα άλλων εσωτερικών ασθενειών στο πουλί. Πρέπει να αντιμετωπιστεί γρήγορα για να αποφευχθεί ο καταρράκτης.

Καταρράκτης

Καταρράκτης μπορεί να αναπτυχθεί στο μάτι του πουλιού, όταν υπάρχει ανεπάρκεια σε βιταμίνη Ε, μόλυνση εγκεφαλομυελίτιδας, ή ακόμη και από τη συνεχή έκθεση σε τεχνητό φωτισμό.

Νόσος του Marek

Μόλυνση από

Αναπνευστική οδό

Μακροφάγα

Σπλήνα

Θύλακο του Fabricius

Συμπτώματα

Χρόνος επώασης 3 –9 εβδομάδες – Εμφάνιση σε πτηνά ηλικίας 12–24 εβδομάδων ( αλλά και σε μικρότερα ή μεγαλύτερα πτηνά ) – Εμφανίζεται με Κλασική και Οξεία μορφή – Βιβλιογραφικά αναφέρονται και οι μορφές : Υπεροξεία, Παραλυτική, Αναιμική κ Λεύκωσης

Κλασική Μορφή

Νευρικά Συμπτώματα : Παραλύσεις άκρων, Στρεψαυχενισμός , Αναπνευστικά – Άλλα : Αποχρωματισμός ίριδας, Σμίκρυνση κόρης – Θνησιμότητα 1-10%

Οξεία Μορφή

Κατάπτωση – Ξαφνικοί θάνατοι – Θνησιμότητα 10-30% (έως 80%) – Οι θάνατοι παρατηρούνται μαζικά ή σταθερά επί μακρό διάστημα

Άλλες Μορφές

Υπεροξεία (Ξαφν. θάνατοι νεοσσών 5-6 εβδ.) – Αναιμική (Κοτόπουλα ηλικίας 3-6 εβδ.) – Παραλυτική (Πουλάδες ηλικίας 12-18 εβδ.) – Λεύκωσης δέρματος ( Κοτόπουλα Βroiler)

Πρόληψη

Εμβολιασμός ( ζωντανά εμβόλια με στελέχη των 3 οροτύπων – υποδόρια χορήγηση )

Υγειονομικά μέτρα ( απομόνωση νεαρών πτηνών, μονοεκτροφή, απολυμάνσεις θαλάμων ).

(Περισσότερα www.diagnovet.gr)

Ευλογιά

Πώς μεταδίδεται η ευλογιά;

Ευλογιά μεταδίδεται με την κατάποση ή την εισπνοή του ιού. Τα κουνούπια μπορούν να μεταδώσουν τον ιό, και τα κρούσματα είναι πιο συχνά στα πουλιά που στεγάζονται σε εξωτερικά κλουβιά ή εκτροφεία. Ο ιός μπορεί επίσης να εισέλθει μέσω μιας προϋπάρχουσας πληγής ή ανοικτή πληγή. Η περίοδος επώασης είναι πέντε έως δέκα ημέρες.

Ανάπτυξη κονδύλων στις γυμνές περιοχές του πουλιού, πόδια, ρουθούνια, ράμφος, και γύρω από τα μάτια. Εξελίσσονται σε φλύκταινες που σπάζουν και μπορούν να μολυνθούν με βακτήρια ή μύκητες. Αν μολυνθουν τα μάτια ,έχουμε κοκκινισμένα βλέφαρα, φλεγμονή του κερατοειδούς, καταρράκτης και μπορεί να συμβεί συρρίκνωση του ματιού. Ορισμένες βλάβες μπορούν να είναι πολύ μεγάλες και μπορεί να κρατήσουν μέχρι και 6 εβδομάδες ή περισσότερο.

Επιπεφυκίτιδα είναι συχνά το πρώτο σημάδι της νόσου. Στη συνέχεια, γκρι προς το καφέ βλάβες αναπτύσσονται στο εσωτερικό του στόματος, στη γλώσσα, και μπορεί να εκτείνεται προς το κάτω μέρος στο οισοφάγο . Το πουλί μπορεί να έχει δυσκολία στο φαγητό και στο νερό. Βλάβες μπορεί να σχηματιστούν πάνω και γύρω από τα μάτια, προκαλώντας μερικές φορές σοβαρά έλκη του κερατοειδούς και μόνιμη βλάβη στον οφθαλμό.

Τα σημάδια γενικά εμφανίζονται ξαφνικά και επηρεάζει συνήθως πολλά ζωτικά όργανα του πουλιού. Το πουλί μπορεί να δείξει πολλαπλά σημάδια της ασθένειας, συμπεριλαμβανομένων ανόρθωση στα φτερά, απώλεια της όρεξης, και λήθαργο. Αναπτύσσουν πνευμονία, με αποτέλεσμα το αδυνάτισμα και πολλά πεθαίνουν μέσα σε 2 έως 3 ημέρες.

Πώς αντιμετωπίζεται η μόλυνση από ευλογιά;

Δεν υπάρχουν φάρμακα που θα σκοτώσει τον ιό, έτσι η θεραπεία περιλαμβάνει την υποστηρικτική φροντίδα για να βοηθήσει το πουλί να ανακάμψει. Η βιταμίνη Α μπορεί να χορηγηθεί σε παπαγάλους για τη βελτίωση της υγείας του δέρματος και βλεννογόνου του στόματος και του οισοφάγου. Αντιβιοτικά και αντιμυκητιασικά μπορεί να χρησιμοποιηθούν για την πρόληψη ή τη θεραπεία τυχόν δευτερογενείς λοιμώξεων. Τις κρούστες γύρω από τα μάτια μπορούν να μαλακώσουν με υγρές κομπρέσες. Μην επιχειρήσετε να αφαιρέσετε τις κρούστες. Οι οφθαλμικές αλοιφές μπορούν να χρησιμοποιηθούν εάν επηρεαστούν τα μάτια.

Πώς μπορεί να προληφθεί η μόλυνση από ευλογιά;

Για την αποφυγή μολυνσης απο ευλογιά:

Εξαφανίστε τα κουνούπια.

Χρησιμοποιήστε το εμβόλιο της ευλογιάς που διατίθεται για τα συγκεκριμένα είδη, π.χ., περιστέρια, περιστέρια, καναρίνια, ή ψιττακοειδή, για να εμβολιάσετε τα υγιή πουλιά.

Απομονώστε τα προσβεβλημένα πουλιά. Πάντα να ταΐζετε πρώτα τα υγιή πουλιά πριν από τα άρρωστα . Πλύνετε τα χέρια σας καλά μετά απο τα άρρωστα πτηνά.

Χρησιμοποιήστε ξεχωριστό εξοπλισμό για το τάισμα με το χέρι για κάθε πουλί. Καθαριότητα και απολύμανση κλουβιών και σκευών τροφής – νερού. Κατάλληλα απολυμαντικά περιλαμβάνουν 1 % υδροξείδιο του καλίου (ΚΟΗ), 2% υδροξείδιο του νατρίου (ΝαΟΗ), και 5% φαινόλη.

Προστατεύστε τα πουλιά από πληγές, διότι ο ιός της ευλογιάς μπορεί να εισέλθει στο σώμα μέσω ενός ανοίγματος στο δέρμα ή ανοιχτή πληγή.

Πληροφορίες -- http://www.petmd.com

πηγη: https://odikapoulia.gr/

Τα κουνελάκια αποτελούν το ιδανικό κατοικίδιο για πολλούς. Οι περισσότεροι απο αυτούς όμως δεν γνωρίζουν τις ασθένειες που μπορούν να προσβληθούν

Τα χάμστερ έχουν γίνει πλέον πολύ συνηθισμένα κατοικίδια και είναι πολύ καλή παρέα για τα μικρά παιδιά. Είναι πολύ καθαρά ζώα, δεν κουβαλάνε μεταδιδόμενες προς τον άνθρωπο ασθένειες, αλλά είναι ευαίσθητα και μπορεί να κολλήσουν εύκολα κάποια ασθένεια από άλλο ζώο, ή και από εμάς. Είναι πολύ παιχνιδίαρικα και μεγάλη φαντασία. Οι πιο γνωστές ράτσες είναι τρεις: τα συριακά χάμστερ με το χρυσαφί χρώμα, τα ρωσικά μίνι που χωρίζονται και σε υποκατηγορίες με γνωστότερα τα Ρομπορόβσκι, που είναι και τα μικρότερα, και τα κινεζικά που επίσης είναι νάνοι.

Προσέξτε τα ακόλουθα για να έχετε υγιή και χαρούμενα χάμστερ.

Αν θέλετε να σας γνωρίζουν και να έρχονται χωρίς φόβο πάνω σας, αφιερώστε λίγο χρόνο όπου θα βάζετε το χέρι σας μέσα στο κλουβί του σιγά-σιγά και θα το αφήνετε για λίγη ώρα, κρατώντας πιθανώς λίγο φρούτο που τους αρέσει. Αν δεν τα τρομάξετε, δεν πρόκειται να σας δαγκώσουν ποτέ.

Όταν πάρετε ένα χάμστερ ρωτήστε το φύλο του. Μπορεί να ξυπνήσετε μια μέρα και αντί για ένα, να βρεθείτε με 10 χάμστερ και ίσως η ανατροφή νεογνών χάμστερ να μην είναι κάτι που επιθυμείτε.

Τα χάμστερ είναι νυχτόβια ζώα. Δεν πρέπει ποτέ να τα ενοχλούμε το πρωί ενώ κοιμούνται, γιατί αυτό έχει επιπτώσεις στην υγεία τους και τα κάνει νευρικά. Τις νύχτες είναι ξύπνια και τους αρέσει πολύ η κίνηση και το παιχνίδι. Καλύτερο είναι να τα έχετε σε κάποιο χώρο, δροσερό πάντα, όσο μακριά γίνεται από τα υπνοδωμάτια αν χρειάζεστε ησυχία για να κοιμηθείτε. Μην κάνετε ποτέ το λάθος -που έχω κάνει- και καλύψετε το κλουβί τους με κάποια πετσέτα, σεντόνι ή ρούχο που θέλετε να κρατήσετε. ώστε να μη βλέπουν φως και να ησυχάσουν. Το πιο πιθανό είναι το πρωί που θα σηκωθείτε να το βρείτε «σουρωτήρι». Η σχολική ποδιά μου πάντως έτσι έμοιαζε. Ευτυχώς μετά από λίγες μέρες καταργήθηκαν οι ποδιές.

Τους είναι απολύτως απαραίτητη η κίνηση. Θα πρέπει να υπάρχει τουλάχιστον ένας τροχός εξάσκησης, κάποιο κουτάκι για να κρύβονται και άχυρο ή άμμος που τους αρέσει να σκάβουν. Τα χάμστερ μπορεί να τρέξουν μέχρι και 8 χιλιόμετρα τη νύχτα στον τροχό τους. Επίσης πρέπει να έχουν κάτι ξύλινο για να δαγκώνουν. Τα δύο μπροστινά τους δόντια δεν σταματάνε ποτέ να μεγαλώνουν και χρειάζεται να τα «λιμάρουν» κάπου, διαφορετικά μπορεί να τα εμποδίζουν ακόμα και να ανοίξουν το στόμα τους για να φάνε. Η έλλειψη δραστηριότητας μπορεί να έχει επιπτώσεις και στη σωματική και στην ψυχική τους υγεία. Πρέπει να προσπαθείτε να κρατάτε το ενδιαφέρον τους αμείωτο. Το κόστος των παιχνιδιών για χάμστερ είναι πολύ μικρό, αλλά μπορείτε και εσείς να τους φτιάξετε διάφορα χωρίς κανένα κόστος. Για παράδειγμα, μπορείτε να φτιάξετε μπαλίτσες από χοντρά χαρτιά και να τις κρεμάσετε στο κλουβί τους, έτσι ώστε να τεντώνονται πατώντας στα δύο τους πόδια προσπαθώντας να τις φτάσουν. Μία άλλη ιδέα είναι να κόψετε κάποια χαρτόνια και να τα κάνετε ρολά που θα μοιάζουν με τούνελ, που τόσο αρέσουν στα χάμστερ.

Μη θεωρήσετε ότι είναι απαραίτητο να πάρετε ένα δεύτερο χάμστερ για παρέα στο πρώτο. Διασκεδάζουν καλά και μόνα τους. Τα αρσενικά τσακώνονται συνήθως, ενώ αν βάλετε μαζί ένα αρσενικό με ένα θηλυκό σε 14-16 μέρες θα έχετε «γεννητούρια».

Τέλος , προσοχή στην καθαριότητα του κλουβιών. Χρειάζεται να τα καθαρίζετε τακτικά και κάθε μέρα να αλλάζετε το νερό τους. Προσοχή στο πριονίδι που κάποιες φορές δημιουργεί αλλεργίες. Προτιμότερο είναι χαρτί, εφημερίδες και λίγο άχυρο.

Τα χάμστερ ζούν από δύο έως τέσσερα χρόνια, οπότε αν θέλετε να τα ευχαριστηθείτε όσο το δυνατόν περισσότερο προσέξτε τα.

πηγη: http://www.tanea.gr/

-- ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΕΙΝΑΙ ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ ΤΟΥΣ --

Όλα τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν αποκλειστικά αυτούς που τα υπογράφουν και οι οποίοι είναι και υπεύθυνοι των γραφομένων τους. ο ΔΙΑΥΛΟΣ δεν φέρει καμία ευθύνη για τις απόψεις που εκφράζονται, όταν αυτές υπογράφονται.