Ε

ΕΝΤΕΡΙΤΙΣ

Η ΕΝΤΕΡΙΤΙΣ ΟΔΗΓΕΙ ΣΤΟ ΘΑΝΑΤΟΣυμπτώματα: Φλόγωση των εντέρων, ανορεξία, μεγάλη κατανάλωση νερού με αποτελεσμα το φούσκωμα του στομαχιού και λαμπερά περιττώματα ή διάρροια.

Τρόπος Αντιμετώπισης: Συμβουλευτείτε ΑΜΕΣΑ τον κτηνίατρο! Μάλλον έχει προκληθεί απο κάποια δηλητηρίαση ή κακή διατροφή. Συνήθως δίνεται ένα φάρμακο το λεγόμενο Baytril (αναφέρεται ότι ειναι για όρνιθες αλλά χρησιμοποιείται και στα κουνέλια). Είναι σαν αντιβίωση η οποία χορηγείται στο κουνελάκι μέσω του νερού του ώστε να αφαιρέσει απο τον οργανισμό του οποιοδήποτε μικρόβιο! Η δοσολογία είναι 1ml σε 100ml νερού!

Αν δεν αντιμετωπιστεί με κάποιο τέτοιο φάρμακο το κουνελάκι σύντομα θα πεθάνει.

ΕΠΙΠΕΦΥΚΙΤΙΣ

Συμπτώματα: Παρατηρείται υπερβολική υγρασία στα μάτια, έντονη τσίμπλα και φούσκωμα των βλεφάρων.

Σε προχωρημένο στάδιο, το κουνελάκι αδυνατίζει.

Τρόπος Αντιμετώπισης:

Ο προληπτικός εμβολιασμός θεωρείται ένας αποτελεσματικός τρόπος. (όπως αναφέρθηκα και πιο πάνω)

Η αντιμετώπιση της Επιπεφυκίτις είναι πολύ κουραστική και για τον ανθρωπο που το περιποιείται και κυρίως για το κουνελακι. Παρόλα'υτα σε σύντομο χρονικό διάστημα, η ασθένεια σταματάει να εξελίσεται και θεραπεύεται πλήρως!

Πλένουμε τα μάτια του κουνελιου με εκχύλισμα χαμομηλιού και τα σκουπίζουμε πάρα πολύ καλά!

Κ

ΚΑΧΕΞΙΑΠροσβάλει κυρίως τα πιο νεαρά ηλικιακά κουνέλια.

Αίτια: Οφείλεται σε υπερβολική χρήση άμυλου και υγρών τροφών.

Τρόπος Αντιμετώπισης: Απαραίτητη η ξηρά τροφή. Επίσης δίνουμε στο κουνελάκι καθαρτικές τροφές, όπως ραδίκι και φύλλα αγγελικής.

ΚΕΝΟΥΡΩΣΗ

Αίτια: Οφείλεται σε ταινία που γλιστράει από το έντερο στο κάτω μέρος του δέρματος ενός κουνελιού. Το κουνελάκι μπορεί να μολυνθεί από βρώμικη τροφή ή μολυσμένη τροφή από σκύλο, που είναι ήδη φορέας της ασθένειας αυτής.

Υπάρχουν 2 είδη Κενούρωσης:

Κενούρωση Σώματος:

Οι νύμφες της ασθένειας λαμβάνουν χώρα στους ιστούς των μυών. Συμπτώματα: Μπορούμε να καταλάβουμε την ασθένεια από τις φλύκταινες, διαφόρων μεγεθών ή από έναν όγκο, υπό μορφής οιδήματος, που μπορεί να εμφανιστεί στο λαιμό του κουνελιού.

Τρόπος Αντιμετώπισης: Καλύτερα να επισκεφτείτε κάποιο κτηνίατρο!

Κενούρωση Εγκεφάλου:

Σπάνια μα σοβαρή ασθένεια!

Οι νύμφες της ασθένειας λαμβάνουν χώρα στο νευρικό σύστημα του εγκεφάλου των κουνελιών προκαλόντας του φλεγμονή. Με αυτό το τρόπο προκαλείται νευρική ανισορροπία! Συμπτώματα: Μπορούμε να καταλάβουμε την ασθένεια από το διάστρεμμα της κεφαλής του κουνελιού, τον στραβισμό και άλλα πολλά.

Τρόπος Αντιμετώπισης: θα πρέπει να απομονώσουμε το άρρωστο ζώο και να του χορηγήσουμε ειδικά φάρμακα, που είναι κατά του παράσιτου αυτού. (Μπορεί να χρησιμοποιηθεί το baytril)

Αφού πρώτα έχετε συμβουλευτεί τον κτηνίατρο.!

ΚΥΣΤΙΚΕΡΚΩΣΗ

Η Κυστικέρκωση είναι μια παρασιτική ασθένεια που θεραπέυεται δύσκολα.

Αίτια: Οφείλεται σε ένα παράσιτο, μια πισοειδής ταινία, η οποία συναντάται και στα έντερα των σκύλων. Τα κουνέλια λαμβάνουν το μικρόβιο από μολυσμένο νερό ή τροφή (συνήθως φυτική).

Συμπτώματα: Παρουσιάζεται ως φλεγμονή του συκωτιού, που οφείλεται στα αυγά του παράστιτου, τα οποία λαμβάνουν χώρα στο στομάχι του κουνελιού. Εάν η ασθένεια δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως και ο αριθμός του παρασίτου μεγαλώσει, τότε παρουσιάζεται η αιμοραγική ηπατίτιδα ή η περιτονίτιδα και, φυσικά, ο θάνατος του κουνελιού.

Άλλο σύμπτωμα αποτελεί το αδυνάτισμα του κουνελιού, παρόλο που αυτό τρώει πολύ. Παρουσιάζεται εξόγκωση της κοιλιάς και πυρετός.

Τρόπος Αντιμετώπισης: Για να αντιμετωπίσουμε την Κυστικέρκωση απομωνόνουμε το αρρωστο κουνελάκι και του χορηγούμε φάρμακο κατά του παρασίτου αυτού (Μπορεί να χρησιμοποιηθεί baytril). Kαλό όμως θα ήταν να συμβουλευτείτε εγκαίρως τον κτηνίατρο σας!

πηγη: http://axkounelakia.blogspot.gr/