Πέμπτη, Απρίλιος 18, 2024
Follow Us
Τετάρτη ανεβαίνει η δισκέτα με πληρωμές ενιαίας ενίσχυσης, αυθημερόν αναλήψεις από ATM της Πειραιώς

Από Τρίτη όλα έτοιμα για προκαταβολή ενιαίας, παράδοση οι τριβές


Οι λίστες είναι έτοιμες από την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου, χωρίς όμως αριθμό παρτίδας με αναγραφόμενη στο σύστημα ημερομηνία πληρωμής. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ την Δευτέρα 19 Οκτωβρίου ο Οργανισμός Πληρωμών ολοκλήρωσε τη διαδικασία που εκκρεμούσε με τις παρτίδες πληρωμής να είναι έτοιμες για αποστολή

από το πρωί της Τρίτης 20 Οκτωβρίου.

Στον ΟΠΕΚΕΠΕ δηλώνουν έτοιμοι, αν δεν κολλήσει κάπου, η πίστωση είναι να ξεκινήσει την Τρίτη. Ο καιρός γαρ εγγύς για την προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης. Στις καρτέλες των παραγωγών φαίνεται ήδη τι κατέχει ο καθένας τόσο σε φυτικό κεφάλαιο όσο και σε ζώα, ενώ άµεσα θα φανεί και τι έχει λαµβάνειν.

Στο σύστηµα δείχνει να είναι περασµένα τα βοσκοτόπια, όπως ισχύουν ως σήµερα, χωρίς τις αλλαγές που θα έπρεπε να έχουν γίνει, ενώ το θέµα της ηµεροµηνίας πληρωµής τα τελευταία 24ωρα έχει πάρει έντονα πολιτικό χαρακτήρα. Από τη ∆οµοκού, υπηρεσιακοί και διοίκηση δηλώνουν έτοιµοι να προχωρήσουν στην πίστωση ακόµα και µέσα σε µία ηµέρα.

Ωστόσο η «διαπάλη» σχετικά µε τη νέα προκήρυξη για τον τεχνικό σύµβουλο και οι αντιδράσεις του υπουργού Μάκη Βορίδη φαίνεται πως έχουν µπλοκάρει τη διαδικασία και δεν αποκλείεται να απαιτηθεί η παρέµβαση του πρωθυπουργό για να αποκατασταθεί η «τάξη» . Η ουσία είναι ότι αυτοί που θα την πληρώσουν πάλι θα είναι οι πραγµατικοί αγρότες και κτηνοτρόφοι, που δουλεύουν σκληρά και µε επαγγελµατισµό, οι οποίοι θα καθυστερήσουν ενδεχοµένως να λάβουν τα χρήµατα που δικαιούνται. Πρακτικά, πάντως, κι αν όλα καταλήξει να «σπρωχτούν» κάτω από το χαλί, δεν είναι απίθανο η πίστωση του τσεκ να ξεκινήσει την Τρίτη 20 του µήνα. Σε κάθε περίπτωση, χωρίς «εξωτερικές παρεµβάσεις», η πληρωµή ήταν προγραµµατισµένη να έχει «τρέξει» µέχρι το τέλος της εβδοµάδας. Το ζήτηµα πλέον είναι αν θα κολλήσει και πού.

Τρίτη ψηφίζεται η τροπολογία του ΕΛΓΑ, ξεκινούν οι προκαταβολές για ζηµιές Ιανού

Την Τρίτη 20 Οκτωβρίου θα έρθει για ψήφιση στη Βουλή η τροπολογία που κατατέθηκε, µε την οποία καθίσταται δυνατή η αποζηµίωση των αγροτών που έχουν πληγεί από τον «Ιανό» στο 100% της ασφαλιζόµενης αξίας του φυτικού και ζωικού τους κεφαλαίου και επιτρέπεται η πληρωµή προκαταβολής έναντι της αποζηµίωσης που δικαιούνται. Σύµφωνα µε την ανακοίνωση του υπουργείου, «ακολούθως θα ξεκινήσει σταδιακά η διαδικασία πίστωσης µίας γενναίας προκαταβολής στους λογαριασµούς των πληγέντων αγροτών».
Σηµειωτέον ότι σε πρόσφατη ερώτηση του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργου Βαρεµένου ο υπουργός υπογράµµισε και την επίσπευση της διαδικασίας εξόφλησης των εν λόγω αποζηµιώσεων, την οποία και όρισε στα τέλη Ιανουαρίου 2021, επισηµαίνοντας ότι η κανονική διαδικασία προέβλεπε την καταβολή του 65% των αποζηµιώσεων τον Ιούνιο του 2021 και του υπόλοιπου 35% τον ∆εκέµβριο του επόµενου έτους.

Αναφερόµενος στο συνολικό εκτιµώµενο κόστος ζηµιών σε ζωικό και φυτικό κεφάλαιο από τον Ιανό, ο υπουργός δήλωσε ότι ξεπερνάει τα 100 εκατ. ευρώ, τονίζοντας επίσης ότι «θα ήταν αδύνατον να τις καλύψει ο ΕΛΓΑ από τον προϋπολογισµό του».

Ως τέλος Νοεµβρίου πρώτη δόση Κοµφούζιο σε όσους έγινε διοικητικός έλεγχος

Υπεγράφη η απόφαση ένταξης πράξεων της ∆ράσης 10.01.08 «Εφαρµογή της µεθόδου σεξουαλικής σύγχυσης των µικρολεπιδοπτέρων (Κοµφούζιο)», σύµφωνα µε την οποία εντάσσονται 5.013 παραγωγοί, µε συνολική έκταση 123.642 στρέµµατα και συνολικό προϋπολογισµό 29,8 εκατ. ευρώ, για τα πέντε έτη των δεσµεύσεων, µε πρώτο έτος το 2020. Στους δικαιούχους (ανεξαρτήτως πρόσκλησης) που υπέβαλαν αίτηµα πληρωµής και εφόσον πραγµατοποιήθηκαν οι διοικητικοί έλεγχοι στο 100%, προβλέπεται η χορήγηση προκαταβολής µέχρι τις 30 Νοεµβρίου 2020.

 

πηγη: https://www.agronews.gr