Πέμπτη, Μάρτιος 28, 2024
Follow Us
Κακοκαιρία από τα δυτικά με βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές
 

Σημαντική αλλαγή θα παρουσιάσει το σκηνικό του καιρού στην χώρα μας κατά την διάρκεια της Κυριακής από τα δυτικά, εξαιτίας μίας αξιόλογης ατμοσφαιρικής διαταραχής για την οποία σας είχαμε ενημερώσει και σε προηγούμενο άρθρο και η οποία θα προκαλέσει αρκετές βροχές και καταιγίδες, κατά τόπους και κατά διαστήματα ισχυρές. Παράλληλα οι νοτιάδες θα πνέουν αρκετά έως πολύ ισχυροί στο Ιόνιο, ενώ η θερμοκρασία θα υποχωρήσει στα δυτικά και τα βόρεια. 

Ας δούμε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για την Κυριακή 29/11/2020

Ήδη από την αρχή της ημέρας, στην δυτική Ελλάδα θα επικρατεί πυκνή συννεφιά η οποία αρχικά θα δίνει τοπικού χαρακτήρα βροχές κυρίως στα νησιά του Ιονίου. Πολύ γρήγορα μέσα στις πρωινές ώρες ο καιρός θα επιδεινωθεί σημαντικά και θα εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, την δυτική Στερεά Ελλάδα και την δυτική Πελ/νησο. Τα φαινόμενα μάλιστα δεν αποκλείεται να παρουσιάζουν σημάδια υψηλής ραγδαιότητας ή και να συνοδευτούν από τοπικές χαλαζοπτώσεις και ισχυρές ριπές ανέμων, ιδιαίτερα στο κεντρικό και νότιο Ιόνιο, τα παράκτια της δυτικής Στερεάς Ελλάδας και της δυτικής - νοτιοδυτικής Πελ/νησου. Πιο τοπικές και ασθενείς θα είναι οι βροχές στην περιοχή της δυτικής Μακεδονίας. Καθώς θα βαδίζουμε προς τις πρώτες μεσημβρινές ώρες και ενώ οι βροχές και οι καταιγίδες θα συνεχίζονται στα δυτικά, η κακοκαιρία θα επεκταθεί ανατολικότερα και θα επηρεαστούν η Θεσσαλία (κυρίως η νότια και η δυτική) και οι Σποράδες με τοπικές βροχές, ενώ την ίδια ώρα κάπως πιο αξιόλογα δείχνουν να είναι τα φαινόμενα στην κεντρική - ανατολική Στερεά Ελλάδα και την ανατολική Πελ/νησο όπου δεν αποκλείεται να σημειωθεί παροδική καταιγίδα. Παράλληλα θα αρχίσει σταδιακά να επιδεινώνεται ο καιρός στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και την Θράκη (κυρίως ο Έβρος) με βροχές αρχικά τοπικού χαρακτήρα, ενώ και η Κρήτη δείχνει να δέχεται κάποια φαινόμενα κατά τόπους τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Τις απογευματινές και βραδινές ώρες ο καιρός θα παρουσιάσει σημάδια βελτίωσης στα δυτικά, ωστόσο θα παραμείνει άστατος στο κεντρικό Ιόνιο, την δυτική Στερεά Ελλάδα και την δυτική Πελ/νησο, με τοπικές βροχές ή και πρόσκαιρες καταιγίδεςΒροχές και καταιγίδες θα πρέπει να εκδηλώνονται το βράδυ σε ανατολική Στερεά Ελλάδα και ανατολική - νότια Πελ/νησο, ενώ σημαντική θα είναι η επιδείνωση και στο ανατολικό Αιγαίο (κυρίως από την Χίο και νοτιότερα) και στα Δωδεκάνησα με βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές. Βροχές θα σημειωθούν επίσης στις Κυκλάδες, πιο τοπικού όμως χαρακτήρα. Τέλος καλύτερος θα είναι ο καιρός στην βόρεια Ελλάδα το μεγαλύτερο διάστημα της ημέρας, από το απόγευμα ωστόσο θα σημειωθούν τοπικές βροχές σε κεντρική - ανατολική Μακεδονία, Θράκη και νησιά θρακικού. 

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από Ν-ΝΑ διευθύνσεις, αρκετά ισχυροί με ένταση 6 με 7 Μποφόρ και τοπικά πολύ ισχυροί έως 8 Μποφόρ κυρίως στην αρχή της ημέρας. Στο Αιγαίο οι νοτιάδες θα πνέουν με μέτριες εντάσεις γύρω στα 4 με 5 Μποφόρ και τοπικά στα βόρεια έως 6 Μποφόρ. 

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από 0 έως 16 βαθμούς, στα δυτικά από 3 έως 15 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 4 έως 16 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 11 έως 18 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 9 έως 18 βαθμούς Κελσίου. 

Στην Αττική στο ξεκίνημα της ημέρας περιμένουμε νεφώσεις οι οποίες προοδευτικά θα πυκνώνουν. Μεταξύ μεσημβρινών και απογευματινών ωρών, αναμένεται ένα πέρασμα από βροχές σε όλο τον νομό, ενώ στα ανοιχτά του Σαρωνικού και τοπικά στα νότια δεν αποκλείεται να σημειωθεί παροδική καταιγίδα. Το απόγευμα ο καιρός θα παρουσιάσει πρόσκαιρη βελτίωση, αργά την νύχτα ωστόσο θα επιδεινωθεί εκ νέου με βροχές, πιο έντονες στα κεντρικά και νότια με πιθανότητα εκδήλωσης καταιγίδας. Οι άνεμοι θα πνέουν από Ν διευθύνσεις με ένταση 4 με 5 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12 έως 16 βαθμούς Κελσίου. 

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε νεφώσεις καθ' όλη την διάρκεια της ημέρας, με τοπικές βροχές τις βραδινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν από Β κυρίως διευθύνσεις με ένταση 2 με 3 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8 έως 14 βαθμούς Κελσίου. 

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας

 

ΠΗΓΗ: https://www.hellasmeteo.gr