Συνέντευξη - κουβέντα με τον Γιάννη Καρατζούδη



Μια τυχαία συνάντηση στην Παραλία των Ωρεών με τον παλιό και πολύ καλό φίλο Γιάννη Καρατζούδη, έγινε αφορμή για αυτή την ανάρτηση που μπορεί να βγάζει και είδηση.

 

Ο Γιάννης Καρατζούδης είναι πολύ γνωστός Αρχιτέκτονας Μηχανικός, ποιητής και στιχουργός . Αποτελεί ένα από τα πιο ενεργά στελέχη του Σύριζα Προοδευτική Συμμαχία στην Β. Εύβοια, με μεγάλη δράση σε θέματα Περιβάλλοντος και Οικολογίας, ένας άνθρωπος της δράσης και ιδιαίτερα χαμηλών τόνων.
Μετά τις φωτιές του Αυγούστου 2021, τον θυμάμαι να γυρνάει με φίλους του περιβαλλοντικού Συλλόγου στις πλατείες των χωριών της Β. Εύβοιας και να ανοίγει συζητήσεις με τους συγχωριανούς μας για τα καυτά θέματα της καθημερινότητας και της ανασυγκρότησης του καμένου τόπου. Στο τέλος πάντα έπαιζαν μουσική και τραγουδούσαν όλοι μαζί, με τη συνοδεία φίλων του μουσικών, κάτι που έγινε και στην κεντρική πλατεία Ιστιαίας με τον πολύ γνωστό φίλο τραγουδοποιό Γιώργο Τζώρτζη.

Αυτό που μου έχει κάνει εντύπωση στο άνθρωπο Γιάννη, είναι πως το κομματικό ποτέ δεν το κάνει σημαία, πάντα προσπαθεί και το παντρεύει με το συλλογικό, με το κοινωνικό καλό. Έτσι τον είδαμε να συνεργάζεται με όλους τους συλλόγους που είχαν και έχουν αντίθεση με την λογική Μπένου – Μητσοτάκη, αλλά και των ανθρώπων της Τοπικής και Περιφερειακής Διοίκησης. Αυτών δηλαδή που παρέδωσαν, όπως μας ανέφερε, εν λευκώ τον θεσμικό τους ρολό στον ιδιώτη Μπένο και της προσωπικής του εταιρείας ΜΚΟ «Διάζωμα» και που ανέλαβε εργολαβικά την ανασυγκρότηση της Β. Εύβοιας.

Στην κουβέντα για τα πολιτιστικά, φτάσαμε να συζητήσουμε και για την νέες εκδόσεις βιβλίων που ετοιμάζει. Πρόκειται για μια νέα σειρά ποιημάτων και ένα βιβλίο με στίχους για τραγούδια.

Φυσικά, μιας και είναι φύσει ενεργά πολιτικό πρόσωπο, δεν θα μπορούσα να μη τον ρωτήσω ευθέως, όπως συνηθίζουμε μεταξύ μας, αν θα ασχοληθεί και αυτή τη φορά με τις Τοπικές ή Περιφερειακές Εκλογές και μάλιστα αν θα ασχοληθεί ενεργά. 

Η απάντηση του Γιάννη Καρατζούδη ήταν αυθόρμητη και ειλικρινής: « Είμαι από τους ανθρώπους που θα τους χαρακτηρίζαμε καθαρά αυτοδιοικητικούς. Έχω ασχοληθεί και υπηρέτηση την τοπική αυτοδιοίκηση στο παρελθόν για χρόνια. Ένας θεσμός καθαρά δημοκρατικός, που έχει να κάνει με την άμεση δημοκρατία μεταξύ λαού και κεντρικής διοίκησης .Φτάνει να υπάρχει αγάπη και γνώση από αυτούς που την υπηρετούν, ώστε να έχουν χρήσιμα αποτελέσματα, πάντα βέβαια για τον λαό τον οποίο και πρέπει να έχουν σαν γνώμονα.
Αυτές οι εκλογές, τόσο σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης όσο και σε επίπεδο Περιφερειακής Διοίκησης για την Β. Εύβοια, θα έλεγα είναι πιο σημαντικές από ποτέ. Οι αυτοδιοικητικοί έχουν μπροστά τους να λύσουν σοβαρά, συσσωρευόμενα επι χρόνια προβλήματα. Προβλήματα που δημιούργησε από την μια η φωτιά και από την άλλη η… λαίλαπα της κυβέρνησης Μητσοτάκη – Σπανού - Μπένου και οι εταιρείες που κινούνται κρυμμένες πίσω από τους χορηγούς. Όπως το κρυφό χάρτη τους για το μεγάλο φαγοπότι τους που ετοιμάζουν όλοι μαζί μέσα από την δημιουργία νέου Χωροταξικού Σχεδιασμού και τις νέες Χρήσεις Γης. Θα τολμούσα να πω ότι ήμουν ο πρώτος που έφερα στο φως το μεγάλο κόλπο τους και από τους πρώτους που ονόμασα ότι, μετά την λαίλαπα της φωτιάς, η επομένη κρυφή λαίλαπα για τους κατοίκους και το περιβάλλον της Β. Εύβοιας, είναι ο κρυφός σχεδιασμός του Χωροταξικού και της Χρήσεης Γης. Μάλλον λόγω επαγγέλματος δούλεψαν τα αντανακλαστικά μου πιο γρήγορα. Έτσι λοιπόν, πρόβαλλα ως όφειλα το συγκεκριμένο θέμα - πρόβλημα στον πολιτικό μου χώρο, άλλα και σε άλλες ομάδες συλλογικοτήτων.

Θέλω εδώ να τονίσω ότι αυτά τα δυο χρόνια, εκεί, στο καμένο βουνό μας, δρούσαν και δρουν παιδιά με γνώση και με πολύ μεράκι και αγάπη για τον άνθρωπο, το περιβάλλον και την ορθολογική και περιβαλλοντική ανάπτυξη αυτού του τόπου. Και θέλω επίσης με την ευκαιρία να πω ένα ευχαριστώ σε όλους τους συλλόγους και ομάδες ανασυγκρότησης που δημιουργήθηκαν αυθόρμητα μετά τις εκλογές και έβαλαν φρένο, όσο μπόρεσαν, στα σχεδία Μπένου - Μητσοτάκη και τους συνεργάτες τους. Και βέβαια οφείλω ένα ευχαριστώ στα παιδιά της συνέλευσης Β. Εύβοιας, για την υπέροχη συνεργασία και το πολύ ωραίο έντυπο «Κνούκλα».


Πιστεύω ότι με κάθε τρόπο πρέπει να σταματήσουμε την Περιφερειακή παράταξη του Σπανού. Μια παράταξη που έχει ενδώσει και έχει παραδώσει τον όμορφο θεσμικό ρόλο της περιφερειακής διοίκησης, στα χέρια των ΜΚΟ Μπένου - Μητσοτάκη και συγγενών, μαζί με κρυμμένους χορηγούς - εργολάβους.

Λοιπόν ΝΑΙ.

Αν ο πολιτικός χορός μου και οι προοδευτικοί δημοκράτες φίλοι μου και συνεργάτες αυτών των δυο χρόνων κρίνουν ότι μπορώ, τότε είμαι έτοιμος να βοηθήσω και να προσφέρω μέσα από τον θεσμικό ρόλο της περιφερειακής διοίκησης. Μέσα από ώριμες και ήρεμες συζητήσεις, θα μπορούσα να θέσω τον εαυτό μου στην διαδικασία αυτήν.

Βέβαια η επόμενη ερώτηση ήταν αυτονόητη: «Ο Γιάννης Καρατζούδης σε περίπτωση συμμετοχής τους στις ερχόμενες εκλογές, κάτω από ποιον συνδυασμό θα τοποθετούσε τον εαυτό του;».

Η απάντηση ήταν και πάλι χείμαρρος: «Όπως καλά γνωρίζεις φίλε Χρήστο, ο πολιτικός μου χώρος είναι ο Σύριζα Π-Σ . Ο πολιτικός μου χώρος λοιπόν, επίσημα προχθές ανακοίνωσε ονομαστικά το ποιος θα διεκδικήσει την Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Και μάλιστα μέσα κομματικές διαδικασίες, η Π.Γ μεταξύ των δυο υποψηφίων για αυτή τη θέση, του Δημήτρη Αναγνωστάκη δηλαδή και του Απόστολου Γκλέτσου, έδωσε την έγκριση στον Απόστολο Γκλέτσο.
Άρα αν θα δεχτώ να είμαι υποψήφιος, φυσικά και θα συμπορευτώ με τον επικεφαλής και το ψηφοδέλτιο του Απόστολου Γκλέτσου. 

Σε αντίθετη περίπτωση, αν δηλαδή αποφασίσω πως δεν θα θέσω τον εαυτό μου σε αυτήν την διαδικασία, σίγουρα θα δώσω την μάχη μου για την επιτυχία αυτού του συνδυασμού, του συνδυασμού δηλαδή που θα είναι επικεφαλής ο Απόστολος Γκλέτσος.

Όπως σου είπα και πριν, αυτή την μάχη πρέπει να την κερδίσουμε. Πρέπει να σταματήσουμε τα σχέδια καταστροφής του τόπου μας από τις πολιτικές Σπανού - Μπένου - Μητσοτάκη. Πρέπει και είναι η ώρα να ενώσουμε τις δυνάμεις μας έξω από τα προσωπικά μας θέλω και μέσα από συλλογική και αλληλέγγυα δράση».

Δεν θα μπορούσαν να μη τον ρωτήσω «μεταξύ Αναγνωστάκη και Γκλέτσου, ποιον θα προτιμούσες;»

Γ. Κ. «Είναι Χρήστο μια υποθετική ερώτηση – σύμβαση και η απάντηση νοιώθω πως μόνο στενοχώρια και ίσως έναν μικρό διχασμό θα μπορούσε να φέρει. Άλλα θα σου απαντήσω με ειλικρίνεια. Ναι, ο Αναγνωστάκης είναι και θα είναι φίλος μου, και επειδή το γνωρίζεις και εσύ, υποθέτω πως γι’ αυτό και μου έκανες την ερώτησή σου.
Άλλα από την στιγμή που μπήκαν δυο σύντροφοι στη βάσανο της επιλογής, γιατί μην ξεχνάμε ότι και Αποστολής Γκλέτσος είναι μέλος του Σύριζα Π-Σ, λοιπόν από την στιγμή που δέχτηκαν να μπουν στην διαδικασία της κρίσης από την Π.Γ. του Σύριζα Π-Σ , είναι ξεκάθαρο πως κάποιος θα έμενε δεύτερος . Το μεγαλείο όμως του Φίλου Δημήτρη Αναγνωστάκη, ήταν η σεμνή ανακοίνωση του μετά την απόφαση της Π.Γ. του Σύριζα Π-Σ. Όπως καταλαβαίνεις ο Ίδιος ο Αναγνωστάκης με την ανακοίνωση του, μας έδωσε το στίγμα της ενότητας. Και αυτό πρέπει να πράξουμε όλοι.

 

Θέλω ειλικρινά φίλε Χρήστο να σε ευχαριστήσω για το βήμα. Αλλά μιας και με ξέρεις καλά, θα πρέπει μάλλον να με σταματάς, γιατί έχω την τάση να αναλύω τα πράγματα με πολλά λόγια. Έτσι κι αλλιώς, ευχαριστώ και πάλι. Πιστεύω ειλικρινά να βρεθούμε ξανά μέσα από καλύτερες συνθήκες κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές για τους Βορειοευβοιώτες».

Και φυσικά η κουβέντα δεν σταμάτησε εκεί. Έτσι κι αλλιώς χρόνια τα λέμε και θα συνεχίσουμε να τα λέμε φίλε Γιάννη. Και φυσικά, όποια και αν είναι η απόφασή σου, θα είμαστε δίπλα σου να σε στηρίζουμε.

© DIAVLOS News (Μπεκιάρης Χρήστος)