Έναρξη ψεκασμών για την δακοκτονία

 

ΕΝΑΡΞΗ ΨΕΚΑΣΜΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΑΚΟΚΤΟΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΕ ΕΥΒΟΙΑΣ ΕΤΟΥΣ 2023.
 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ:
 
Σας γνωρίζουμε ότι η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Π.Ε. Εύβοιας θα ξεκινήσει στις 18 Αυγούστου 2023 τον δεύτερο δολωματικό ψεκασμό από εδάφους στους ελαιώνες των παρακάτω Δήμων:
 
* Δήμος Ιστιαίας- Αιδηψού: Ιστιαία, Άγιος Γεώργιος, Άγιος Παντελεήμων (Ιστιαίας), Νεοχώρι, Καμάρια, Μονοκαρυά, Ωρεοί, Νέος Πύργος, Αρτεμήσιο, Γούβες (ΌΧΙ Καστρί), Γερακιού, Αγδίνες, Βασιλικά.
 
Η καταπολέμηση του δάκου της ελιάς με δολωματικούς ψεκασμούς , με τη χρήση εντομοκτόνων, από εδάφους επιβάλλει την απομάκρυνση των μελισσοσμηνών από τις ψεκαζόμενες περιοχές σε απόσταση μεγαλύτερη των πέντε (5) χλμ.
 
Θα πρέπει κατά τη διάρκεια των ψεκασμών να μην κυκλοφορούν στον ελαιώνα άνθρωποι και ζώα προς ΑΠΟΦΥΓΗ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΕΩΝ!
 
Για τη φετινή περίοδο ο ψεκασμός για τους Δήμους Χαλκιδέων, Ερέτριας, Διρφύων- Μεσσαπίων, Ιστιαίας- Αιδηψού έχει ανατεθεί μετά από μειοδοτικό διαγωνισμό στην ΕΔΑΣ ΕΥΒΟΙΑΣ και για τον Δήμο Μαντουδίου- Λίμνης- Αγ. Άννας στην εταιρία ΓΕΩΡΓΟΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΚΗ ΙΚΕ, οι οποίοι αναθέτουν σε κάθε Τοπική Κοινότητα την εκτέλεση των ψεκασμών με τρακτέρ που μεταφέρει βυτίο των 500 ή 1000 λίτρων κι έχουν Πιστοποιητικό Επιθεώρησης που συνοδεύεται με αυτοκόλλητο σήμα καταλληλότητας (sticker).
 
Ο δολωματικός ψεκασμός για να είναι επιτυχής πρέπει να είναι σύντομος, να μην ξεπερνά τις 8 ημέρες και να μην υπάρχει ενδιάμεση διακοπή.
 
Για κάθε πρόβλημα που ανακύπτει (μη σωστός ψεκασμός, σπατάλη ψεκαστικού υγρού, ακάλυπτες περιοχές) πρέπει να επιλαμβάνεται ο Εργολάβος και ο Γεωπόνος- Τομεάρχης.
Οι ελαιοπαραγωγοί πρέπει να κατανοήσουν τη σοβαρότητα του προγράμματος της δακοκτονίας και να παρακολουθούν, να ελέγχουν και να ενημερώνουν άμεσα τον υπεύθυνο που έχει ορίσει ο Εργολάβος και το Γεωπόνο- Τομεάρχη για την πορεία και ορθή εκτέλεση των ψεκασμών.
 
Οι ελαιοκαλλιεργητές οι οποίοι είναι ενταγμένοι στο πρόγραμμα Βιολογικής Γεωργίας θα πρέπει αφενός να σηματοδοτήσουν τα ελαιοπερίβολα τους για αποφυγή ψεκασμού από τα συνεργεία του ανάδοχου εργολάβου και αφετέρου να εφαρμόζουν πιστά όλα όσα απορρέουν από τις συμβατικές τους υποχρεώσεις και να προβούν στη λήψη επιτρεπτών (συμβατών) μέτρων για την καταπολέμηση του δάκου της ελιάς για να μην έχουν δακοπροσβολές.
 
Εφιστούμε την προσοχή των Αναδόχων/ Εργολάβων για τη σωστή φύλαξη των εντομοκτόνων και της πρωτεΐνης.
 
Εντομοκτόνα εκτός αποθήκης, ελεύθερα, χωρίς καμία φύλαξη ή βαρέλια πρωτεΐνης σκορπισμένα και εκτεθειμένα στον ήλιο ΔΕΝ επιτρέπονται. Ο δολωματικός ψεκασμός θα πραγματοποιηθεί με DECIS PROFI 25WG (deltamethrin), SUCCESS 0.24 CB (Spinosad), FORZA (l- cyhalothrin) & EXIREL BALT (cyantraniliprole).
 
Οι κενές φιάλες των εντομοκτόνων πρέπει να ξεπλένονται 3 φορές. Επίσης οι χρήστες (παρασκευαστές, ψεκαστές) πρέπει να λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα προστασίας, λόγω της αυξημένης ερεθιστικότητας των εντομοκτόνων (ΜΑΣΚΑ, ΓΥΑΛΙΑ, ΓΑΝΤΙΑ, ΦΟΡΜΕΣ κ.λπ).
 
Στο δολωματικό ψεκασμό χρησιμοποιούνται μπεκ που ψεκάζουν χοντρές σταγόνες και το δόλωμα (ψεκαστικό υγρό) εφαρμόζεται στο εσωτερικό της κόμης των δένδρων.
 
Οι ψεκασμοί ξεκινούν νωρίς το πρωί (Λυκαυγές) και πρέπει να σταματούν όταν πνέει ισχυρός άνεμος ή αρχίσει βροχή και ΠΟΤΕ το απόγευμα. Κάθε τρακτέρ θα ρίχνει 1000 λίτρα ψεκαστικού υγρού ημερησίως και όχι παραπάνω.
 
Παρακαλούνται οι παραλήπτες του εγγράφου μας, όπως ενημερώσουν με κάθε πρόσφορο μέσο τους ελαιοπαραγωγούς της Π.Ε. Εύβοιας.
Σε περιοχές που δεν εφαρμόζεται το πρόγραμμα και υπάρχουν ελαιόδενδρα με καρποφορία συνίσταται οι ίδιοι οι παραγωγοί ν; μεριμνήσουν για την προστασία τους από το δάκο.
Ιδιαίτερη προσοχή από τους ελαιοκαλλιεργητές πρέπει να δοθεί στη χρήση εγκεκριμένων φυτοπροστατευτικών προϊόντων καταπολέμησης του δάκου και στην πιστή εφαρμογή των αναγραφόμενων οδηγιών τους.
 
Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να συμβουλεύονται την υπηρεσία μας και τους τοπικούς γεωπόνους και να ακολουθούν μεθόδους αντιμετώπισης φιλικές προς το περιβάλλον.
Σε περίπτωση διενέργειας ψεκασμών αυτοί να πραγματοποιούνται πρωινές ώρες όταν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν (θερμοκρασία μέχρι 28 βαθμούς C, χωρίς άνεμο και βροχή) και να τηρούνται οι αποστάσεις από κατοικημένες και άλλες ειδικές περιοχές".
 
Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣ ΔΑΟΚ ΠΕ ΕΥΒΟΙΑΣ α.α.
 
ΤΣΙΟΥΤΣΙΟΥΛΑ ΠΑΣΧΑΛΙΑ (Γεωπόνος με βαθμό Α).

 

© DIAVLOS News (Μπεκιάρης Χρήστος)