Ποταμοδιάσχιση στο Φαράγγι των Στροπώνων

 του Κώστα Μπεκιάρη

Η απόλυτη καλοκαιρινή απόδραση στο  Φαράγγι των Στροπώνων, που καταλήγει στη  παραλία της Χιλιαδούς.


Η πεζοπορία ξεκινάει μέσα από το χωριό Στρόπωνες που είναι χτισμένο ανάμεσα στα 2 πιο ψηλά βουνά της Εύβοιας, τη Δίρφη και το Ξεροβούνι.


Από την πλατεία των Στροπώνων παίρνουμε το δρόμο αριστερά από την εκκλησία ακολουθούμε τον αριστερό δρόμο, ο οποίος είναι κατηφορικός και με κατεύθυνση Β.Α διασχίζουμε το χωριό 15 λεπτά περίπου, έως ότου φθάσουμε σε μικρή τσιμεντένια γέφυρα. Περνούμε τη γέφυρα και 100 μέτρα μετά μπαίνουμε στην κοίτη του ποταμού Στροπωνιάτη. Από το σημείο αυτό και μετά ακολουθούμε συνεχώς την κοίτη.
Όσο προχωράμε μας πνίγουν οι μυρωδιές! Βαθιά εισπνοή, θυμάρι και βρεγμένη μέντα. Πλατάνια αιωνόβια και θεόρατα με κορμούς σαν γλυπτά αγκαλιάζουν τους βράχους σε περίεργα συμπλέγματα.

Θα χρειαστεί να περάσουμε πολλές φορές από την μια όχθη στην άλλη του ρέματος, καθώς το μονοπάτι διακόπτεται συχνά από φυσικά εμπόδια του εδάφους. Το νερό, όμως, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες είναι λιγοστό και απόλυτα ασφαλές για ποταμοδιάσχιση. Καλύτερα να μπείτε μέσα στο νερό, είναι πιο ασφαλές  μιας και οι πέτρες γλιστρούν. Ακολουθώντας, λοιπόν, τους μαιάνδρους που σχηματίζει η κοίτη του ποταμού. Μέχρι να το καταλάβουμε το ποτάμι στερεύει, μάλλον το νερό διαφεύγει υπόγεια, και σε λίγο βγαίνουμε σε ένα φαρδύ χωματόδρομο σκιασμένο με καρυδιές, κερασιές και πλατάνια. Θα φτάσουμε μετά από πεζοπορία – ποταμοδιάσχιση 4 ωρών στην ξακουστή παραλία της Χιλιαδούς, όπου θα έχουμε χρόνο να απόλαυσουμε το μπάνιο μας και να δροσιστούμε από τα νερά του Αιγαίου.


Η Χιλιαδού είναι μια παραλία με άμμο και βότσαλα. Διάφορα βράχια είναι σπαρμένα μέσα και έξω από τη θάλασσα..
Η ονομασία Χιλιαδού προέρχεται από το ομώνυμο εκκλησάκι (Παναγία της Χιλιαδούς) που βρίσκεται κοντά στην παραλία.


Η διαδρομή δεν είναι κυκλική, κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχει αυτοκίνητο στην Χιλιαδού να σας επιστρέψει στους Στρόπωνες. Σε αντίθετη περίπτωση μπορείτε να ξεκινήσετε την πορεία σας από την παραλία, να περπατήσετε όσο θέλετε μέσα στο φαράγγι και να επιστρέψετε από τα ίδια.

Διάρκεια Πεζοπορίας: 4 ώρες περίπου, μαζί με στάσεις για ξεκούραση και ανάλογα με τον ρυθμό της ομάδας
Απόσταση Πεζοπορίας: 9 χλμ
Βαθμός Δυσκολίας: 1 – Χαμηλός


Βασικός Εξοπλισμός:
- Παππούτσια πεζοπορίας ή ποταμοδιάσχισης ή αθλητικά παπούτσια με καλή σόλα που δεν σε νοιάζει να βραχούν
- Σακίδιο πλάτης
- Καπέλο, Γυαλιά ηλίου, Μαγιό & Αντιηλιακή κρέμα
- Νερό (τουλάχιστον 1,5 - 2 λτρ./άτομο για την πεζοπορία/ποταμοδιάσχιση)

Φωτογραφίες: Μπεκιάρης Κώστας

 

© DIAVLOS News (Μπεκιάρης Χρήστος)