Πέμπτη, Απρίλιος 25, 2024
Follow Us
×

Προειδοποίηση

JFolder: :files: Η διαδρομή δεν καταλήγει σε φάκελο. Διαδρομή: [ROOT]/images/D-2020/MAHS-20/MAINALON
×

Σημείωση

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder:
Περπατώντας στο Mainalon Trail, Μεθύδριο-Βυτίνα-Νυμφασία

του Κώστα Μπεκιάρη

 

Ξεκινήσαμε την εκδρομή μας πρωί Κυριακής με κατεύθυνση την ορεινή Αρκαδία. Μετά από 2,5 ώρες φτάσαμε στη Νυμφασία, όπου και παρκάραμε το αυτοκίνητο. Είχαμε αποφασίσει να περπατήσουμε στο Mainalon Trail, τμήμα της διαδρομής 4 (Ελάτη-Βυτίνα) και τη διαδρομή 5 (Βυτίνα-Νυμφασία).

Η διαδρομή δεν είναι κυκλική, οπότε αφήσαμε το αυτοκίνητο στη Νυμφασία. Καλέσαμε ταξί από τη Βυτίνα, όπου μετά από 5 λεπτά μας άφηνε στην αρχή της διαδρομής μας (κόστος 9€). Το σημείο εκκίνησης βρίσκεται 100 μέτρα μετά τη διασταύρωση για Μεθύδριο. Περάσαμε κάτω από τον επαρχιακό δρόμο Βυτίνας-Δημητσάνας (δρασκελίσαμε το ποταμάκι και περάσαμε κάτω από τη μικρή γέφυρα) και περπατήσαμε τον ωραίο παλιό μουλαρόδρομο της Βυτίνας. Αυτό το τμήμα είναι το πιο πλούσιο της διαδρομής: κινούμασταν στον Μυλάοντα, μέσα σε ψηλή βλάστηση πλατάνων, και συναντήσαμε διαδοχικά τα ερείπια τριών νερόμυλων. Μετά το ξύλινο γεφυράκι, στο ρέμα Μπαρμπά, συναντήσαμε μια διασταύρωση με πινακίδα προς Βυτίνα ή Ελάτη ή Γέφυρα Ζάρζιου.

Αφήνουμε τη διασταύρωση του μονοπατιού που ανηφορίζει για Βυτίνα και συνεχίζουμε ευθεία μέχρι το γεφύρι Ζαρζίου. Έπειτα το μονοπάτι ανηφορίζει και φτάνει στο δρόμο της Παλιάς Βυτίνας. Ακολουθώντας το πράσινο μονοπάτι που κατηφορίζει στα Μαύρα Λιθάρια, συμπαγή ασβεστολιθικά πετρώματα στο ρου του Μυλάοντα, που το ποτάμι στο πέρασμα των αιώνων τα σμίλεψε σχηματίζοντας ένα μικρό εντυπωσιακό φαράγγι. Στην κάτω μεριά βλέπουμε το γεφύρι της Τζαβάραινας, πετρόχτιστο γεφύρι που συνέδεε τα χωριά της Βυτίνας με τη δυτική Γορτυνία. Εδώ με θέα το φαράγγι υπάρχει ειδικά διαμορφωμένο κιόσκι (ιδανικό για στάση). Στη συνέχεια το μονοπάτι ανεβαίνει και ξανακατεβαίνει αρκετές φορές στο ποτάμι, μέχρι που φτάνει στην πάνω μεριά της Νυμφασίας και καταλήγει στην πλατεία του χωριού. Σε όλη την πορεία μας, το τελευταίο μισάωρο, βλέπαμε απέναντι μας το μοναστήρι της Κερνίτσας κουρνιασμένο πάνω σε βράχο 500 μέτρων περίπου από τον Μυλάοντα ποταμό

 

 

Χαρακτηριστικά Διαδρομής

Απόσταση: 9,5 Km

Μέγιστο Υψόμετρο: 1028μ.

Μικρότερο Υψόμετρο: 826μ.

Χρόνος: 3 ώρες (χωρίς στάσεις)

Νερό: να έχετε μαζί σας 1Lt

Η διαδρομή πραγματοποιήθηκε στις 9 Φεβρουαρίου 2020.

 

 

Κώστας Μπεκιάρης

 

Mainalon Trail (mainalontrail.eu)

Η διαδρομή του Mainalon Trail είναι μια μεγάλη ορεινή πεζοπορία που περνά από το Φαράγγι του Λούσιου, τα δυτικά ανάγλυφα του Μαίναλου, την κοιλάδα του Μυλάοντα ποταμού και τα ΝΑ Γορτυνιακά βουνά.

Είναι ενδιαφέρουσα και ασφαλής ορεινή περιπέτεια, έχει μήκος 75 χλμ αποτελείται από 8 τμήματα και περνά από τη Στεμνίτσα, τη Δημητσάνα, το Ζυγοβίτσι, την Ελάτη, τη Βυτίνα, τη Νυμφασία, τα Μαγούλιανα, το Βαλτεσίνικο και τα Λαγκάδια. Η διαδρομή έχει σηματοδοτηθεί με κόκκινα, κίτρινα και πράσινα πινακίδια.

 



ΣΣ: κάντε κλικ στις φωτογραφίες (του Κώστα Μπεκιάρη) για να τις μεγεθύνετε...


{gallery}/D-2020/MAHS-20/MAINALON{/gallery}