Ανακοίνωση της ΤΕ Εύβοιας του ΚΚΕ: Να αποσυρθεί τώρα το νομοσχέδιο πλήρους εμπορευματοποίησης του νερού!

Να αποσυρθεί τώρα το νομοσχέδιο πλήρους εμπορευματοποίησης του νερού!

Το κυβερνητικό νομοσχέδιο για μετατροπή της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) σε Ρυθμιστική Αρχής Ενέργειας, Νερού και Αποβλήτων, που συζητείται αυτές τις μέρες στη βουλή, αποτελεί ένα νέο γύρο προώθησης της πολιτικής της ΕΕ για την εμπορευματοποίηση του νερού.

Ο νέος νόμος της κυβέρνησης της ΝΔ είναι ένα ακόμα βήμα επιδείνωσης της κατάστασης για το λαό. Στοχεύει στο να δημιουργήσει μία νέα Ρυθμιστική Αρχή, με στόχο να επιταχύνει την εμπορευματοποίηση του νερού, την υιοθέτηση κανόνων τιμολόγησης, να βαθύνει η εμπορευματική λειτουργία των δημοτικών επιχειρήσεων και να προχωρήσουν οι άμεσες ιδιωτικοποιήσεις. Θα φέρει νέο γύρο επίθεσης στο δικαίωμα του λαού για ασφαλή, ποιοτική, άφθονη και φθηνή ύδρευση και άρδευση.

Η πολιτική της εμπορευματοποίησης – ιδιωτικοποίησης του νερού έχει εφαρμοστεί βήμα βήμα από όλες τις κυβερνήσεις

Η ΝΔ βρήκε στρωμένο το έδαφος καθώς τις δύο τελευταίες δεκαετίες, το σύνολο των κυβερνήσεων προχώρησε σε ευθυγράμμιση του νομοθετικού πλαισίου με την σχετική ευρωπαϊκή οδηγία, που έχει στόχο την εμπορευματοποίηση του νερού, της χρήσης του, των υποδομών του, των εργασιών συντήρησής του. Αυτή η πολιτική οδηγεί σε εκτόξευση των τιμολογίων του νερού και σε δραστικό περιορισμό της διάθεσης του νερού στον αγροτικό τομέα, στην επιθετική προώθηση της εμπορευματικής λειτουργίας και της ιδιωτικοποίησης των επιχειρήσεων ύδρευσης (ΔΕΥΑ) ακόμα και των υπηρεσιών ύδρευσης εκεί όπου δεν υπάρχουν ΔΕΥΑ.

Οι πιο χαρακτηριστικές αυτών των εξελίξεων ήταν αυτές που επέφερε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με τη μεταφορά της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ στο Υπερταμείο το 2016 και την λεγόμενη ΚΥΑ τιμολόγησης νερού το 2017.

Όλες οι κυβερνήσεις αντιμετωπίζουν το νερό ως εμπόρευμα, έχουν υιοθετήσει το πνεύμα των ευρωπαϊκών οδηγιών για «περιορισμό της ζήτησης» σε αντιπαράθεση με τη μεγιστοποίηση της προσφοράς. Κυβερνώντες και οι εκλεκτοί τους στους δήμους έχουν εφαρμόσει την πολιτική της ανταποδοτικότητας στις ΔΕΥΑ και τις υπηρεσίες ύδρευσης με τραγικά αποτελέσματα στην επάρκεια, την ποιότητα και την τιμή του νερού.

Να ορισμένα παραδείγματα από την σημερινή άθλια κατάσταση στην Εύβοια που δείχνουν πως ακόμα και σήμερα δεν αντιμετωπίζεται το νερό ως κοινωνικό αγαθό, αλλά ως κόστος:

  • Το παμπάλαιο δίκτυο ύδρευσης, ακόμα και από τη δεκαετία του 1950, αποτελείται από σωλήνες αμιάντου, υλικό καρκινογόνο ειδικά όταν φθείρεται. Το δίκτυο είναι τόσο παλιό που οφείλεται για μεγάλες διαρροές νερού. Ενδεικτικό είναι ότι στη Χαλκίδα υπολογίζεται ότι χάνεται το 20%.
  • Περιοχές που ακόμα δεν έχουν ενταχθεί στο δίκτυο. Κυρίως παραθεριστικοί οικισμοί που έχουν μετατραπεί σε περιοχές μόνιμης κατοικίας, όπως η περιοχή του Πανοράματος στα όρια των δήμων Χαλκίδας και Ερέτριας.
  • Η ποιότητα του νερού που σε πολλές περιοχές αμφισβητείται καθώς υδροδοτούνται από αμφιβόλου ποιότητας γεωτρήσεις, οι δεξαμενές είναι παμπάλαιες, ενώ είναι συχνό φαινόμενο η θολερότητα ιδιαίτερα μετά από βροχή.
  • Οι τακτικές βλάβες και διακοπές νερού, λόγω της παλαιότητας του δικτύου ύδρευσης, που ταλαιπωρούν χιλιάδες κόσμου κυρίως στη Χαλκίδα, αλλά και στην υπόλοιπη Εύβοια.
  • Τα φαινόμενα λειψυδρίας ακόμα και σε περιοχές με πλούσια βλάστηση και μεγάλα ύψη βροχοπτώσεων (όπως Λιχάδα, Γιάλτρα, Κύμη, Ψαχνά, Καστέλλα κ.α.) γιατί δεν προγραμματίζονται και υλοποιούνται τα αναγκαία τεχνικά έργα για εμπλουτισμό των υπόγειων και επίγειων υδροφορέων, γιατί δεν υπάρχει πρόγραμμα προστασίας των δασών.
  • Η καθυστέρηση στην υλοποίηση σημαντικών έργων υποδομής για την αντιμετώπιση της επάρκειας του νερού για ύδρευση και άρδευση όπως το φράγμα Σέτα Μανίκια.
  • Το ελλιπές προσωπικό που δεν επαρκεί, όχι για να εκτελέσει τα αναγκαία έργα εκσυγχρονισμού, αλλά ούτε για να κάνει την συντήρηση του δικτύου. Προχωρά η εργολαβοποίηση και οι ελαστικές σχέσεις εργασίας με επιπτώσεις τόσο στις παρεχόμενες υπηρεσίες όσο και στα εργασιακά δικαιώματα.
  • Τα «φουσκωμένα» τιμολόγια από την εφαρμογή όλων των οδηγιών και αντιλαϊκών νόμων.

Νερό κοινωνικό αγαθό – όχι εμπόρευμα!

Το νερό δεν πρέπει να είναι εμπόρευμα και μονόδρομος προς αυτή την κατεύθυνση είναι ο ριζικά διαφορετικός δρόμος της κοινωνικής ιδιοκτησίας, του επιστημονικού κεντρικού σχεδιασμού. Σε αυτό το πλαίσιο, ο ενιαίος κρατικός φορέας νερού, θα διαχειρίζεται το σύνολο των υδατικών πόρων, θα προχωρά στο σύνολο των αναγκαίων κατασκευαστικών έργων, και θα συνεργάζεται με την κρατική βιομηχανία παραγωγής σχετικού υλικού οδηγώντας σε ικανοποίηση των αναγκών του λαού για φθηνό, ασφαλές, ποιοτικό, φθηνό νερό.

Σήμερα, το ΚΚΕ απαιτεί την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου και μπαίνει μπροστά στο δρόμο της σύγκρουσης με την πολιτική της ΕΕ για την εμπορευματοποίηση του νερού, για δραστική μείωση των τιμολογίων, για να μην υπάρξει καμιά διακοπή νερού στα λαϊκά νοικοκυριά, για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με δικαιώματα, κατάργηση των εργολάβων. Καλεί το λαό με τον αγώνα του να μην επιτρέψει αυτό το νέο έγκλημα, να πάρει μαζικά μέρος στις κινητοποιήσεις που οργανώνει το Εργατικό Κέντρο, τα σωματεία και άλλοι μαζικοί φορείς για την απόσυρση του νομοσχεδίου.

 

Μάρτης 2023

 

--

Τομεακή Οργάνωση Εύβοιας

Σαμαρτζή 24 & Γκορτζή Χαλκίδα, 34100

emailΑυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.τηλ. 2221081166, 2221082680

© DIAVLOS News (Μπεκιάρης Χρήστος)