Πέμπτη, Μάρτιος 28, 2024
Follow Us
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΡΗΤΙΝΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΩΝ ΔΑΣΕΡΓΑΤΩΝ ΝΟΜΟΥ ΕΥΒΟΙΑΣ: ΝΑ ΑΝΑΚΛΗΘΕΙ ΑΜΕΣΑ Η ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΦΚΑ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΡΗΤΙΝΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΩΝ ΔΑΣΕΡΓΑΤΩΝ ΝΟΜΟΥ ΕΥΒΟΙΑΣ

Κουρκουλοί  20/03/2023

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΝΑ ΑΝΑΚΛΗΘΕΙ ΑΜΕΣΑ Η ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΦΚΑ ΠΟΥ ΑΦΗΝΕΙ ΕΚΤΟΣ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΙΣΣΕΣ ΠΟΥ ΜΟΛΙΣ ΕΧΟΥΝ ΓΕΝΝΗΣΕΙ!

 

Το ΔΣ του σωματείου μας, με έκπληξη έλαβε γνώση τις απαράδεκτες αποφάσεις του ΕΦΚΑ που απορρίπτουν το αίτημα για την καταβολή του επιδόματος μητρότητας και κατ’ επέκταση της 9μηνης άδειας μητρότητας, σε  συναδέλφισσες του κλάδου μας. Οι συναδέλφισσες οι οποίες έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα απασχόλησης ρητινοκαλλιεργητών στον 1ο κύκλο με ημερομηνίες πρόσληψης περιόδου Αύγουστος του 2022, και είχαν την τύχη να φέρουν στην οικογένεια τους νέα μέλη έχουν δικαίωμα να απολαμβάνουν όλες εκείνες τις παροχές και τα δικαιώματα που απορρέουν από την μητρότητα. Δηλαδή επίδομα και άδεια λοχείας και κυοφορίας, επίδομα τοκετού, άδεια θηλασμού & φροντίδας παιδιών, ειδική 9μηνη άδεια προστασίας μητρότητας.

Με πρόσφατη απόφαση του ΕΦΚΑ απορρίπτεται σε συναδέλφισσα η καταβολή του επιδόματος μητρότητας (κυοφορίας + λοχείας) διότι δεν συγκέντρωνε τις απαραίτητες 200 ημέρες ασφάλισης τα προηγούμενα δυο έτη (2021 – 2022), και κατ επέκταση επειδή η καταβολή του συγκεκριμένου επιδόματος αποτελεί προϋπόθεση για την χορήγηση της 9μηνης άδειας ΔΕΝ θα έχει δικαίωμα να λάβει και την συγκεκριμένη άδεια.

Και εμείς ρωτάμε:

  • Πως μια συναδέλφισσα πυρόπληκτη που εργαζόταν στην ρετσίνα θα συγκεντρώσει ένσημα για το 2021 αφού η παραγωγή μας κάηκε, και ποτέ δεν μας καταβλήθηκαν τα ένσημα παρά τις διεκδικήσεις μας, παρα μόνο οι οικονομικές αποζημιώσεις ;;

 

  • Πως μια συναδέλφισσα πυρόπληκτη θα συγκέντρωνε ένσημα για το 2022 όταν προϋπόθεση για την αίτηση και πρόσληψη στο πρόγραμμα απασχόλησης ρητινοκαλλιεργητών ήταν να είσαι άνεργος και να μην απασχοληθείς σε άλλο κλάδο δουλειάς παρα μόνο ως δασεργάτης (…μόνο που δεν μας εγκάλεσαν γιατί οι εγκυμονούσες συναδέλφισσες δεν εργάστηκαν στις υλοτομίες!!);;

Το σωματείο μας, είχε προβλέψει και είχε ενημερώσει πως θα έχουμε τέτοια προβλήματα με συναδέλφισσες από τον πυρόπληκτο κλάδο μας, αλλά οι υπεύθυνοι τότε μας έλεγαν μην ανησυχείτε, θα υπάρξουν ρυθμίσεις. Η πραγματικότητα τους διέψευσε πανηγυρικά για άλλη μια φορά!

Εσείς, κύριοι της κυβέρνησης και του υπουργείου ασφάλισης, οδηγείτε τις γυναίκες και συναδέλφισσες του πυρόπληκτου κλάδου μας, είτε να μην κάνουν οικογένειες είτε αν κάνουν να πηγαίνουν στη δουλειά χωρίς να λαμβάνουν τα στοιχειώδη δικαιώματα για την ανατροφή των παιδιών τους.

ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ, ΝΑ ΑΡΘΟΥΝ ΟΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΟΥΝ ΕΙΔΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΙΣΣΕΣ ΝΕΕΣ ΜΗΤΕΡΕΣ.

ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΠΙΣΩ, ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

Το ΔΣ του σωματείου