Παρασκευή, Μάρτιος 29, 2024
Follow Us
Συνάντηση του Μίλτου Χατζηγιαννάκη με τον Πρόεδρο των εργαζομένων στις ΔΕΥΑ

Συνάντηση με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης Αποχέτευσης (ΠΟΕ -ΔΕΥΑ) κ. Παύλο Δραγκόλα πραγματοποίησε ο υποψήφιος βουλευτής Ευβοίας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Μίλτος Χατζηγιαννάκης.



Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο πρόεδρος της ΠΟΕ - ΔΕΥΑ, συνοδευόμενος από τον νομικό σύμβουλο της Ομοσπονδίας, αναφέρθηκε αναλυτικά στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ένας κλάδος που αριθμεί πάνω από 5.000 εργαζομένους, κάνοντας λόγο για οικονομικό στραγγαλισμό των ΔΕΥΑ λόγω του υπέρογκου ενεργειακού κόστους, που συνιστά πλέον το 50% των λειτουργικών εξόδων τους, ενώ τόνισε το πρόβλημα της υποστελέχωσης των υπηρεσιών λόγω των μεγάλων ελλείψεων προσωπικού και της απροθυμίας της κυβέρνησης της ΝΔ να προχωρήσει σε μόνιμες προσλήψεις. Παράλληλα, ο κ. Δραγκόλας, ο οποίος εξέφρασε την πλήρη αντίθεση των εργαζομένων στα προωθούμενα από την κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη σχέδια για την ιδιωτικοποίηση του νερού μέσα από τη νέα Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας &  Υδάτων, παρουσίασε τα αιτήματα του προσωπικού των ΔΕΥΑ για επαναφορά του καθεστώτος των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, καθώς και την ανάγκη για νομοθετική ρύθμιση των προβλημάτων που έχουν ανακύψει στις αποδοχές των εργαζομένων από την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου και του άρθρου 31 του ν. 4024/2011.

Από την πλευρά του, ο Μίλτος Χατζηγιαννάκης σημείωσε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη άφησε τα τελευταία τέσσερα χρόνια τις ΔΕΥΑ χωρίς επαρκή οικονομική στήριξη απέναντι στην ενεργειακή κρίση και χωρίς εξειδικευμένο τεχνικό προσωπικό και επεσήμανε ότι η ΝΔ  εφαρμόζει ένα συνειδητό σχέδιο απαξίωσης των εταιρειών Ύδρευσης και Αποχέτευσης, με τελικό στόχο τη χρεωκοπία και την ιδιωτικοποίησή τους. Ο υποψήφιος βουλευτής Ευβοίας χαρακτήρισε την προγραμματική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων Δήμων και ΔΕΥΑ με κατά προτεραιότητα σύνδεση στο δίκτυο αποτελεί τη λύση μοναδική βιώσιμη μακροπρόθεσμα λύση για την αντιμετώπιση του δυσβάσταχτου ενεργειακού κόστους, ενώ συμφώνησε πως θα πρέπει να δοθεί μια δίκαιη λύση στα μισθολογικά ζητήματα των εργαζομένων των ΔΕΥΑ, αναγνωρίζοντας πως οι συνθήκες εργασίας και τα ωράριά τους είναι εντελώς διαφορετικά από των υπολοίπων υπηρεσιών του Δημοσίου.

Τέλος, ο Μίλτος Χατζηγιαννάκης τόνισε ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης της ΝΔ να ξεπουλήσει το βασικότερο δημόσιο κοινωνικό αγαθό, το νερό, δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή και δεσμεύτηκε ότι η προοδευτική κυβέρνηση που θα προκύψει από την πρώτη Κυριακή των εκλογών θα ακυρώσει πλήρως το σχέδιο Μητσοτάκη για ιδιωτικοποίηση του νερού, θα διατηρήσει τον δημόσιο χαρακτήρα των υποδομών ύδρευσης και αποχέτευσης και θα επαναφέρει τη διαχείριση των υδάτων υπό τον άμεσο κρατικό έλεγχο.

 

Με εκτίμηση,

 

Από το πολιτικό γραφείο

Μιλτιάδης E. Χατζηγιαννάκης 

Βουλευτής Ευβοίας, αναπλ. τομεάρχης Εσωτερικών &

υπεύθυνος Τοπ. Αυτοδιοίκησης ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία