Τρίτη, Απρίλιος 16, 2024
Follow Us
Περι οδικού άξονα.....

 

γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΑΤΖΟΥΔΗΣ
ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ

 

Καλησπέρα σας, φίλοι και φίλες Β. Ευβοιώτες.


Θα κάνω μια μικρή αναφορά σε ένα θέμα που τόσο πολύ είναι σημαντικό για την ανάπτυξη κάθε τόπου και βέβαια και του τόπο μας. Που μετά τις φωτιές, η λέξη και η έννοια ανάπτυξη της Β . Ευβοίας, υπάρχει σε κάθε πολιτική κουβεντούλα και σε κάθε στόμα μεγάλου η μικρού πολιτικού. Και βέβαια όλοι έκ των πραγμάτων αναφέρονται στον οδικό άξονα.
Άλλοι τον λένε Μεσογειακή χάραξη, άλλοι Κεντρικό Άξονα, άλλοι Κανδήλιον Όραμα.


Και μόνο που υπάρχει σε όλες τις συζήτησης, ανεξάρτητα την ονομασία της χάραξης, που ορίζεται συνήθως αναλόγως σε πια τοποθεσία βγάζει λόγο ο πολιτικάντης , η σε πια πλευρά είναι τα οικονομικά συμφέροντα του κάτοικου που απαιτεί τον δρόμο. Το αίτημα είναι υπαρκτό και λύση πρέπει να βρεθεί ΤΩΡΑ ,ΣΗΜΕΡΑ.


Είναι το βασικό και το πρωταρχικό έργο, που πρέπει να δοθεί στους κατοίκους αυτής της καμένης και κατεστραμμένης ηθικά, ψυχολογικά, οικονομικά περιοχής.
Όλοι ξέρουμε, ή ακούσαμε, πόσους Βουλευτές, Νομάρχες, Περιφερειάρχες και Δημάρχους, έχει εκλέξει και πόσους αφάνισε αυτός ο δρόμος. ΣΤΟΠ.


Και λέω στοπ γιατί το γαϊτανάκι άρχισαν πάλι, να το γυρνάν και πολιτικάντηδες και οι επιτήδειοι . Βλέπουν ότι υπάρχει τοπικός πόνος και δεύτερον εκλογές. Οπότε άρχισαν να μας βλέπουν σαν εύκολη λεία .( Ευτυχώς όχι όλοι.)
Στοπ. Ας το πούμε εμείς οι κάτοικοι αυτού του τόπου ,ας τους σταματήσουμε το παιχνίδι που θέλουν να ξαναπαίξουν εις βάρος μας μερικοί. Όλο αυτό το παιχνίδι διχασμού είναι εις βάρος κάθε πιθανού δρόμου. Το έργο το έχουμε ξαναδεί εμείς οι κάτοικοι αυτού του τόπου. Ξαναζεσταμένο φαΐ, πάνε να μας σερβίρουν.

Ας τους πούμε ΣΤΟΠ.


Τους ακούω πάλι και από τις δυο πλευρές να πατάνε και να αναδεικνύουν τον τοπικισμό.


Κανένας Προκοπιανός κανένας Μαντουδιανός κανένας Αγιαννιώτης , Λιμνιώτης ή Λουτραλιανός, καμία Εκκλησία ή Μοναστήρι. Δεν μισεί ή δεν θέλει το κακό κανενός .
Όλοι θέλουνε το αυτονόητο , το καλύτερο για την περιοχή τους .Και ένα δρόμο που να τους εξυπηρετεί σύμφωνα με τις προδιαγραφές του αιώνα μας. Αρά ένα δρόμο σύντομο, με γρήγορη και εύκολη πρόσβαση στα κέντρα της χώρας.
Έτσι που να έχουμε το απλό, πρόσβαση χειμώνα καλοκαίρι προς τα Νοσοκομεία. Πρόσβαση, να μπορούμε να μεταφέρουμε τα αγαθά, που παράγουμε εύκολα και με χαμηλό κόστος στις κεντρικές αγορές της χώρας. Να έχουμε εύκολα και γρήγορα τα αγαθά, από άλλα μέρη προς εμάς και να έχουν χαμηλό κόστος. Και βέβαια να μπορούμε να προσελκύσουμε τουρίστες εύκολα και γρήγορα από όλη την χώρα , μια που το βασικό πια προϊόν μας είναι ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ.


Φίλες και φίλοι αυτό το απλό και αυτονόητο, μην το αφήσουμε σε χέρια κάποιων να το κάνουν χρήση εκμετάλλευσης , μην τους αφήσουμε να μας περάσουνε τον διχασμό. Η Β. Εύβοια πρέπει αυτήν την φορά να κινηθεί ενωμένα και δυναμικά. Σε όλα τα αίτημα της. Κανένας μη θεσμικός Μπένος και κανένας επιτήδειος πολιτικάντης, δεν πρέπει να μας κάνει εργαλείο για τα σχέδια του.
Πρέπει να απαιτήσουμε από όλους να πάρουν θέση ξεκάθαρη.


Από Βουλευτές, Περιφερειάρχες, Δημάρχους , Πολιτικά κόμματα.


Και οι κάτοικοι από την μεριά του Αιγαίου και οι κάτοικοι από το Κέντρο και οι κάτοικοι από την μεριά του Ευβοϊκού έχουν δίκαιο.


Κάνοντας μια όσο μπορούσα καλή ανάγνωση των προτάσεων ,θα έλεγα ότι και οι δυο προτάσεις πετάνε εκτός κεντρικού δρόμου ένα μεγάλο αριθμό κατοίκων της περιοχής μας. Είτε εφαρμοστή η πρόταση του μη θεσμικού Μπένου, είτε η πρόταση του Κανδηλίου οράματος , κάποιοι κάτοικοι θα μείνουν οι φτωχοί συγγενείς.
Και οι δυο οι προτάσεις έχουν τα τρωτά τους σημεία , και στους περιβαλλοντικούς όρους και στους οικονομικούς όρους ,σύμφωνα με τις σημερινές τιμές. Και βέβαια κάθε πρόταση έχει το μεγάλο μειονέκτημα , εξυπηρετεί μια ομάδα πολιτών και να καταδικάζει μια άλλη.


Αρά το σωστό είναι να βρεθεί μια μέση λύση, με εύκολη και γρήγορη πρόσβαση, για όλους τους κατοίκους της Β. Εύβοιας προς το κέντρο της Ελλάδας. Οπότε πρέπει να βρούμε μια τρίτη λύση. Μια ΝΕΑ ΧΑΡΑΞΗ.
Ή αν δεν είναι δυνατόν να γίνει νέα χάραξη. Να γίνει από κοινού και σαν μια πρόταση όλων των κατοίκων της Β. Εύβοιας.
Η Καθολική βελτίωση της υπάρχουσας οδού από Ψαχνά μέχρι Ιστιαία και συγχρόνως να γίνει, η νέα χάραξη από πολιτικά μέχρι τα Λουτρά Αιδηψού.


Προϋπόθεση είναι να δεσμευτούν οι κάτοικοι και οι εμπλεκόμενοι υπουργοί με την Κυβέρνηση τους. Ότι και τα δυο τα έργα θα σχεδιαστούν θα εγκριθούν και θα ξεκινήσουν μαζί, σαν ένα έργο. ΜΑΣ ΤΟ ΧΡΩΣΤΑΝΕ.


Φίλοι και φίλες. Πρέπει να δείξουμε ενότητα γιατί όλοι οι κάτοικοι της Β. Εύβοιας και μάλιστα μετά την μεγάλη καταστροφή από την φωτιά. Έχουμε πια κοινά και όμοια προβλήματα.
Αν κρατηθούμε ενωμένοι , που είναι το πιο δυνατό εργαλείο που έχουμε στα χέρια μας , τα αιτήματα μας σίγουρα θα εισακουστούν, από τα μικρά ως τα μεγάλα κέντρα εξουσίας.


Έχουμε βαρύ και μακρύ δρόμο να πορευτούμε παρέα, καλή δύναμη και καλούς αγώνες.


ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΑΤΖΟΥΔΗΣ
ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ