Σάββατο, Απρίλιος 20, 2024
Follow Us
Το αυτοκίνητο και τα μπουζί του

του Δημήτρη Παπαδάκη

(εκπαιδευτικού)

 


Πλούσιο το αστυνομικό δελτίο τον τελευταίο καιρό. Η κοινή γνώμη και οι πολιτικοί φορείς δηλώνουν συγκλονισμένοι από τις εγκληματικές ενέργειες.
Ας δούμε από μια λίγο διαφορετική σκοπιά τα τεκτενόμενα. Η καλύτερη αντιμετώπιση είναι η πρόληψη και αποδεδειγμένα η παιδική ηλικία είναι καθοριστική για τη δημιουργία ολοκληρωμένων ψυχικά και ηθικά προσωπικοτήτων.


Ευτυχώς που ο σύγχρονος γονέας είναι απαλλαγμένος από άγχη για βιοποριστικά ζητήματα και διαθέτει ελεύθερο χρόνο να αναπτύξει σφαιρικά την προσωπικότητά του, όπως και να φροντίσει ακριβώς το ίδιο και για τα παιδιά του. Το επιδιώκει εξάλλου και η πολιτική ηγεσία με το πρόσφατο παράδειγμα νομιμοποίησης του 10ώρου εργασίας.


Το σχολείο είναι έτοιμο να ανταποκριθεί στη δημιουργία ολοκληρωμένων ανθρώπων. Για πολλά χρόνια δε διαθέτει μόνιμο προσωπικό, αν και έχει αποδειχτεί ότι η σταθερότητα των προσώπων στο σχολικό περιβάλλον λειτουργεί ευεργετικά στον συναισθηματικό τομέα των παιδιών. Το αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών είναι απαιτητικό ως προς τον γνωστικό τομέα, κατά συνέπεια, ο κοινωνικός και ο συναισθηματικός τομέας έρχονται σε δεύτερη μοίρα. Όπως προτείνει η βιβλιογραφία οι μαθητές μαθαίνουν καλύτερα σε τάξεις 15 ατόμων, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για προσανατολισμό σε κοινωνικο-συναισθηματικούς και ηθικούς στόχους. Θυμίζω ότι η πολιτική ηγεσία αύξησε εν μέσω πανδημίας το όριο μαθητών ανά τμήμα σε 27. Υπάρχουν πολλά ακόμα παραδείγματα άστοχων επιλογών σε εκπαιδευτικά ζητήματα.


Όσο ο άνθρωπος αντιμετωπίζεται ως αριθμός, αναπόφευκτα θα αυξάνεται η εγκληματικότητα. Όσο οι παγκόσμιες πολιτικές διαμορφώνονται μόνο με βάση τους οικονομικούς δείκτες, η παγκόσμια κοινωνία θα κατρακυλά δίχως φρένο.


Και επιστρέφοντας στην επικαιρότητα, όταν ένα αυτοκίνητο δεν το πηγαίνεις για συντήρηση, αφαιρείς εξαρτήματά του και δεν φροντίζεις να βελτιώσεις με κανένα τρόπο τις επιδόσεις του είναι απολύτως λογικό να αναθεματίζεις το χαλασμένο μπουζί που έβγαλε το πρόβλημα....