ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΥΘΥΝΗ;

γράφει ο Πάνος Τσεπενέκας


Αν κάποιος παρακολουθούσε την ελληνική πολιτική σκηνή και τα δελτία ειδήσεων των ΜΜΕ τα τελευταία δύο χρόνια θα έβγαζε αβίαστα το συμπέρασμα ότι το βασικό πρόβλημα της Ελλάδας ήταν ο κορωνοϊός. Έτσι, φτιάχτηκαν εμβολιαστικά κέντρα επιπέδου Ελβετίας ενώ τα νοσοκομεία για παράδειγμα παρέμειναν στην προηγούμενη καχεκτική τους λειτουργία. Ξοδεύτηκαν εκατομμύρια ευρώ για την αγορά και την προώθηση των εμβολίων και το τελευταίο διάστημα το πρόβλημα της χώρας εντοπίστηκε στους πολίτες που αρνούνταν να εμβολιαστούν. Έτσι, φτιάχτηκαν νόμοι για υποχρεωτικούς εμβολιασμούς και εν μέσω θέρους πολύτιμο προσωπικό της ΕΜΑΚ που δεν είχε εμβολιαστεί αποσπάστηκε απερίσκεπτα και αλαζονικά σε άλλες υπηρεσίες.
Όμως η πραγματικότητα ήρθε ξαφνικά να ξεσκεπάσει την πλάνη και να φανερώσει την αλήθεια. Οι πυρκαγιές των τελευταίων ημερών απέδειξαν για μια ακόμα φορά ότι το ελληνικό κράτος όχι απλά δεν μπορεί να προστατέψει την υγεία και την ασφάλεια των πολιτών του αλλά δυσκολεύεται να σβήσει μια εστία φωτιάς ακόμα και μέσα στην πρωτεύουσά του. Σίγουρα τα πληρωμένα ΜΜΕ θα βρουν δικαιολογίες στην κυβέρνηση και κανένας πάλι δεν θα αναλάβει την ευθύνη. Για τους νεκρούς στο Μάτι έφταιγαν οι ισχυροί άνεμοι. Τώρα φταίει η κλιματική αλλαγή. Αν πράγματι είναι αλήθεια η κλιματική αλλαγή αυξάνεις σαν κράτος την ετοιμότητά σου για να την αντιμετωπίσεις και δεν την χρησιμοποιείς σαν άλλοθι για να δικαιολογήσεις την ανικανότητά σου. Όσοι είδαν από κοντά τα μέσα, την οργάνωση και την αποτελεσματικότητα των Ρουμάνων πυροσβεστών συνειδητοποίησαν το χάλι μας.
Ευθύνη όμως δεν έχει μόνο το ανίκανο και διεφθαρμένο πολιτικό προσωπικό αυτής της χώρας. Ευθύνη έχει και ο καθένας από εμάς που παραμένει πρόβατο που ακολουθεί άκριτα το κοπάδι και αρνείται να αφυπνιστεί και να γίνει ενεργός και υπεύθυνος πολίτης. Ιδιαίτερα οι νέοι θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν έγκαιρα το σκοτεινό μέλλον που προδιαγράφεται γι’ αυτούς και να αντιδράσουν.
Αν δεν αναλάβει ο καθένας μας από τη θέση που βρίσκεται το μέρος της ευθύνης που του αναλογεί σε πολιτικό, κοινωνικό, οικονομικό και πνευματικό επίπεδο η επόμενη καταστροφή ίσως να είναι ακόμα χειρότερη και το σπίτι που θα καεί αυτήν την φορά δεν θα είναι του γείτονα αλλά το δικό μας.

Πάνος Τσεπενέκας, Λιναριά Αρχαίας Ολυμπίας, 10/8/2021

 

 

© DIAVLOS News (Μπεκιάρης Χρήστος)