Τρίτη, Απρίλιος 23, 2024
Follow Us
ΜΑΧΑΤΜΑ ΓΚΑΝΤΙ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

γράφει ο Πάνος Τσεπενέκας

 


«Πρέπει να είσαι η αλλαγή που θέλεις να έρθει.» Μαχάτμα Γκάντι (1869 – 1948)


Όποιος παρακολούθησε από κοντά, τα τελευταία χρόνια, τις συνεχείς προσπάθειες δημιουργίας μιας σοβαρής αντισυστημικής πολιτικής κίνησης που θα μπορούσε να αποτελέσει εναλλακτική λύση στο διεφθαρμένο, ανίκανο και «φιλήκοο των ξένων» πολιτικό προσωπικό που οδήγησε τη χώρα μας στην πνευματική, πολιτική και οικονομική χρεοκοπία, θα διαπίστωνε ότι κατά κανόνα οι εκάστοτε επίδοξοι αρχηγοί προσπαθούσαν και προσπαθούν να μιμηθούν τον Ανδρέα Παπανδρέου.


Σήμερα, όμως, δεν μας αρκούν τα κούφια λόγια και οι ανέξοδες ρητορείες, σήμερα χρειαζόμαστε πρώτα απ’ όλα την αλήθεια όσο πικρή και αν είναι. Χρειαζόμαστε πνευματική αφύπνιση που μόνο ένας αληθινά πνευματικός άνθρωπος θα μπορούσε να πυροδοτήσει. Ένας Μαχάτμα Γκάντι για παράδειγμα ή ένας Ιωάννης Καποδίστριας.


Όμως, ένας ηγέτης του διαμετρήματος ενός Γκάντι ή ενός Καποδίστρια δεν εμφανίζεται μαγικά στο προσκήνιο. Η ιστορία αναδεικνύει τέτοιους ηγέτες μέσα από τους αγώνες των λαών. Ένας λαός φοβισμένος και υποταγμένος θα αναδείξει και τους αντίστοιχους ηγέτες.


Η πνευματική αφύπνιση του κάθε Έλληνα και η συλλογική δράση θα κινήσει τις δυνάμεις της ιστορίας και μόνο τότε ο Θεός θα μας χαρίσει έναν τέτοιον ηγέτη και θα μας δώσει τη σοφία να τον αναγνωρίσουμε.


Η κύρια ευθύνη λοιπόν ανήκει στον καθένα από εμάς. Ο Νίκος Καζαντζάκης στην ΑΣΚΗΤΙΚΗ του γράφει: «Ν’ αγαπάς την ευθύνη. Να λες: Εγώ, εγώ μονάχος μου έχω χρέος να σώσω τη γης. Αν δεν σωθεί, εγώ φταίω.»


Μόνο με μια τέτοια στάση ζωής μπορούμε να ζωντανέψουμε πάλι την ελπίδα που χάθηκε στις μέρες μας και να γίνουμε μέτοχοι στην αναγέννηση του Ελληνισμού και στην ανάσταση της Ρωμιοσύνης.


Πάνος Τσεπενέκας 01/10/2021