Τα «χαμηλών τόνων» αλλά τόσο ευεργετικά σέσκουλα

 

Τα όχι και τόσο δημοφιλή σέσκουλα, συγγενεύουν - όσο περίεργο και αν φαίνεται- με τα παντζάρια, αποτελούν μέρος των διατροφικών συνηθειών πολλών λαών εδώ και αιώνες και μπορούν να ενσωματωθούν εύκολα στη Μεσογειακή διατροφή. Ωμά ή μαγειρεμένα, προσφέρουν μια πλούσια γκάμα βιταμινών και θρεπτικών συστατικών, προστατεύοντας με διάφορους τρόπους τον οργανισμό. 

 Εδώ και μερικά χρόνια, η παγκόσμια κοινότητα υγιεινής διατροφής, τονίζει με κάθε ευκαιρία τη σημασία της κατανάλωσης πράσινων φυλλωδών λαχανικών. Ένα από αυτά είναι και τα σέσκουλα που συχνά παραγκωνίζονται από άλλα πιο δημοφιλή. Ανήκουν στην ίδια οικογένεια με τα παντζάρια, χωρίς να προσφέρουν βρώσιμη βολβώδη ρίζα. Τα σκούρα πράσινα φύλλα και οι μίσχοι τους ωστόσο, είναι εδώδιμα και έχουν υψηλή θρεπτική αξία.

Αν και δεν έχουν μελετηθεί εκτεταμένα όπως άλλα λαχανικά όπως το σπανάκι και τα παντζάρια, τα σέσκουλα επάξια ανήκουν στις πολύ υγιεινές τροφές, καθώς έχουν ένα εντυπωσιακό φυτοθρεπτικό προφίλ που αναγνωρίζεται εύκολα στα ζωντανά χρώματα των φύλλων του, από σκούρο πράσινο έως κόκκινο και μωβ.

Οφέλη για την υγεία

Θερμίδες

Έχουν πολύ χαμηλές θερμίδες (19 kcal ανά 100 γραμμάρια ωμών φύλλων) και λίπη και για το λόγο αυτό συνιστώνται σε διατροφικά προγράμματα ελέγχου της χοληστερόλης και μείωσης βάρους.

Αντιοξειδωτικά

Ο λόγος για τον οποίο είναι τόσο πολύχρωμα είναι επειδή είναι ένα από τις πιο αντιοξειδωτικές τροφές στον πλανήτη (τα αντιοξειδωτικά είναι υπεύθυνα για τα ζωντανά χρώματα στα φρούτα και τα λαχανικά). Περιέχουν βήτα-καροτένιο, βιταμίνη Ε, βιταμίνη C, ψευδάργυρο, λουτεΐνη, ζεαξανθίνη, κερσετίνη, καμφερολίνη και πολλά άλλα αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν διάφορες ασθένειες.

Ελέγχουν το σάκχαρο του αίματος

Περιέχουν συριγγικό οξύ και ίνες τα οποία συμβάλλουν στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, προστατεύοντας από τον κίνδυνο διαβήτη.

Οστική υγεία

Όπως και άλλα φυλλώδη πράσινα λαχανικά, είναι μια εξαιρετική πηγή ασβεστίου που βοηθά στην ενίσχυση των οστών και των δοντιών. Ένα φλιτζάνι παρέχει περίπου 101 mg ασβεστίου. Περιέχει επίσης βιταμίνη Κ και μαγνήσιο που είναι και τα δύο σημαντικά για ισχυρά οστά.

Πρόληψη του καρκίνου

Είναι ένα από τα σούπερ τρόφιμα που χάρη στις ίνες, τη χλωροφύλλη, τα φυτοχημικά και τις άλλες φυτικές χρωστικές που περιέχουν, παρουσιάζουν προληπτική δράση ενάντια στον καρκίνο. Μελέτες έχουν βρει ότι τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά είναι ιδιαίτερα ευεργετικά κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Εγκεφαλική υγεία

Εκτός από την ενίσχυση των οστών, η βιταμίνη Κ που περιέχουν είναι ζωτικής σημασίας για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος, καθώς είναι απαραίτητη για το σχηματισμό του προστατευτικού στρώματος μυελίνης γύρω από τα νεύρα.

Υγεία αίματος

Τα σέσκουλα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο, το οποίο είναι απαραίτητο για τη διατήρηση της υγείας του κυκλοφορικού συστήματος και την πρόληψη της αναιμίας. Η βιταμίνη Κ επίσης προάγει την υγιή πήξη του αίματος και αποτρέπει τους μώλωπες και τις αιμορραγίες.

Υγεία μαλλιών

Είναι πλούσια σε βιοτίνη, μια σημαντική βιταμίνη των μαλλιών που προάγει την ανάπτυξη και τη δύναμη των τριχών. Η έρευνα έχει βρει ότι 30 mcg βιοτίνης ημερησίως είναι ευεργετικά για τα μαλλιά και ένα φλιτζάνι σέσκουλα περιέχει περίπου 10,5 mcg. Περιέχουν επίσης υψηλές ποσότητες βιταμινών C και A, οι οποίες βοηθούν τα θυλάκια της τρίχας στην παραγωγή σμήγματος.

Υγεία των ματιών

Ένα φλιτζάνι περιέχει την εκπληκτική ποσότητα 9,276 mcg λουτεΐνης, ενός αντιοξειδωτικού που είναι απαραίτητο για την υγεία των ματιών. Οι ερευνητές προτείνουν ότι η κατανάλωση μεταξύ 6.000 και 10.000 mcg λουτεΐνης ανά ημέρα μπορεί να διατηρήσει την υγεία των ματιών και να προλάβει ή να καθυστερήσει την εμφάνιση των οφειλόμενων στην ηλικία οφθαλμικών παθήσεων.

Όπως και το σπανάκι, τα φύλλα των σέσκουλων πρέπει να πλυθούν καλά σε καθαρό τρεχούμενο νερό και να ξεπλυθούν σε αλατισμένο νερό για περίπου 30 λεπτά για να αφαιρεθεί πιθανή άμμος, βρωμιά και υπολείμματα εντομοκτόνων / μυκητοκτόνων. Τα φρέσκα νεαρά φύλλα τους μπορούν να χρησιμοποιηθούν ωμά σε σαλάτες. Τα ώριμα φύλλα και οι μίσχοι τρώγονται συνήθως μαγειρεμένα, βρασμένα ή σοταρισμένα και η πικρή τους γεύση εξασθενεί με το μαγείρεμα. Ωστόσο, οι αντιοξειδωτικές ιδιότητές τους μπορεί να μειωθούν σημαντικά όταν μαγειρευτούν για πολύ ώρα.

Φωτεινή Πουρνάρα

 

ΠΗΓΗ:  https://www.itrofi.grhttps://www.itrofi.gr

© DIAVLOS News (Μπεκιάρης Χρήστος)