Τετάρτη, Απρίλιος 24, 2024
Follow Us
Προστασία φυτών από τον ήλιο και τον καύσωνα

Παρ’ όλο που ο ήλιος είναι απαραίτητος για τα φυτά, σε υπερβολικό βαθμό όπως τους καλοκαιρινούς μήνες, μπορεί να προκαλέσει ζημιές στον κήπο μας αν δεν πάρουμε κάποια απαραίτητα μέτρα.

Τα φυτά με τον δικό τους μοναδικό τρόπο μπορούν να αντιμετωπίσουν τη ζέστη αναπληρώνοντας τα κατεστραμμένα κύτταρα τους κατά τις βραδινές ώρες. Όταν όμως οι θερμοκρασίες ανεβούν πολύ δεν προλαβαίνουν να επουλώσουν τις πληγές τους με αποτέλεσμα να αρχίσει η φθορά.

 

Πρέπει πρώτα να κατανοήσουμε πως επηρεάζονται τα φυτά από τις υψηλές θερμοκρασίες και έπειτα να προετοιμαστούμε κατάλληλα ώστε να μην υποστούν τις συνέπειες του ήλιου και του καύσωνα .

Πώς επηρεάζονται τα φυτά από τις υψηλές θερμοκρασίες;

Όταν οι θερμοκρασίες ανέβουν αρκετά, τα φυτά αρχίζουν να παρουσιάζουν διάφορα προβλήματα, τα οποία ποικίλλουν ανάλογα τις ιδανικές θερμοκρασίες που χρειάζεται το καθένα για τη φυσιολογική του ανάπτυξη.

Προβλήματα στην ανάπτυξη

Τα φυτά που καλλιεργούνται κατά κύριο λόγο τους χειμερινούς μήνες επηρεάζονται πιο εύκολα από τις υψηλές θερμοκρασίες. Αυτά τα φυτά παρουσιάζουν προβλήματα στην ανάπτυξη τους και δεν φτάνουν συνήθως στο κανονικό τους ύψος.

Εγκαύματα

Ο καύσωνας προκαλεί εγκαύματα στους καρπούς και στα φύλλα των φυτών, κυρίως αν μετά το πότισμα έχουν πέσει σταγόνες νερού πάνω τους. Τα εγκαύματα αυτά παρουσιάζονται σαν λευκές κηλιδώσεις πάνω στους καρπούς και στα φύλλα.

Ρίχνουν τους καρπούς

Οι υψηλές θερμοκρασίες στρεσάρουν τα φυτά, και όταν γίνει αυτό προσπαθούν να εξοικονομήσουν δυνάμεις και ο ευκολότερος τρόπος για να γίνει αυτό είναι να περιορίσουν την καρποφορία τους μιας και αυτή τα εξαντλεί.

 

Αναπόφευκτα, κάποια φυτά δεν θα ανθίσουν στον καύσωνα, ή θα ρίξουν τα άνθη τους για να μην γίνει γονιμοποίηση. Επίσης, κάποια θα αναγκαστούν να ρίξουν τους καρπούς τους και τα άνθη τους ώστε να καλύψουν άλλες ανάγκες ενάντια στον ήλιο και τις υψηλές θερμοκρασίες.

Τρόποι αντιμετώπισης του καύσωνα

Φυσικά πάντα θα υπάρχει το ενδεχόμενο πως ακόμη και τις κατάλληλες προφυλάξεις να πάρουμε μπορεί κάποια φυτά να μην μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις υψηλές θερμοκρασίες.

Το καθένα έχει τις δικές του αντοχές, όμως με λίγη προσπάθεια θα προσπαθήσουμε να τα προφυλάξουμε από τον ήλιο όσο περισσότερο γίνεται.

 

Πότισμα τις κατάλληλες ώρες

Το πιο σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα φυτά όταν υπάρχει καύσωνας, είναι ότι το νερό εξατμίζεται πολύ γρήγορα. Αποτέλεσμα αυτού είναι ότι δεν υπάρχει η κατάλληλη υγρασία στο ριζικό τους σύστημα ακόμα και αν το πότισμα γίνεται καθημερινά.

Η κατάλληλη ώρα για να ποτίσουμε τα φυτά μας είναι νωρίς το πρωί πριν βγει ο ήλιος ή όταν αρχίζει και πέφτει. Η εξάτμιση του νερού αυτές τις ώρες είναι πολύ μικρή με αποτέλεσμα σχεδόν όλο το νερό να διοχετεύεται στο ριζικό τους σύστημα.

Το πότισμα των φυτών νωρίς το πρωί θεωρείται το ιδανικότερο, καθώς έτσι θα έχουν αρκετή υγρασία κατά τη διάρκεια της ημέρας και όταν ανέβει αρκετά η θερμοκρασία τα φυτά θα είναι ήδη ποτισμένα.

 

Φυσικά δεν μπορούν όλοι να ποτίζουν νωρίς την αυγή. Υπάρχουν όμως στην αγορά διάφοροι μηχανισμοί αυτόματου ποτίσματος, με τους οποίους το πότισμα μπορεί να γίνει αυτόματα την ώρα που επιθυμούμε. Ένας μηχανισμός αυτόματου ποτίσματος σε καταστήματα κυμαίνεται στα 15 με 40 €. Εμείς βρήκαμε έναν που μας βοήθησε σε αυτό που χρειαζόμαστε από το gearbest στη τιμή των 8.50€.

Σκίαση φυτών

Ένας άλλος τρόπος για προστασία των φυτών από τις υψηλές θερμοκρασίες και τον καύσωνα είναι η σκίαση τους. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί είτε με φυσικό είτε με τεχνητό τρόπο.

Ο φυσικός τρόπος είναι η σκίαση με αναρριχώμενα φυτά ή δέντρα. Για αυτόν τον τρόπο ο κήπος χρειάζεται κατάλληλο σχεδιασμό στις θέσεις των φυτών και ανάλογα κλαδέματα, ώστε τα φυτά να έχουν κάποια επαφή με τον ήλιο.

Ο τεχνητός τρόπος σκίασης είναι με ειδικά δίχτυα σκίασης. Τα δίχτυα σκίασης ποικίλλουν σε πυκνότητα, ύφανσης και κυμαίνονται από 30% μέχρι και 95%. Το ποσοστό των διχτυών σκίασης αναλογεί στο ποσοστό των ακτίνων του ήλιου που αφήνουν να περάσουν. Ταυτόχρονα θα προστατευτούν τα φυτά από τον άνεμο, τα πουλιά και άλλες συνθήκες που μπορεί να τα επηρεάσουν.

Μπορείτε να τα προμηθευτείτε από γεωπονικά ή αγροτικά καταστήματα. Υπάρχουν και εξειδικευμένα δίχτυα σκίασης για κάποιες συγκεκριμένες καλλιέργειες που παρέχουν καλύτερη απόδοση από τα απλά.

Αποφυγή λιπασμάτων

Σε περίοδο καύσωνα θα παρατηρήσετε πως τα φυτά στρεσάρονται από τις υψηλές θερμοκρασίες και ίσως θεωρήσετε πως χρειάζονται λίπασμα. Το λίπασμα εκείνες τις ημέρες το μόνο που θα κάνει είναι να στρεσάρει περισσότερο τα φυτά.

 

Η λίπανση πρέπει να γίνει κάποια ημέρα με θερμοκρασία όχι πολύ υψηλή. Αυτό θα βοηθήσει τα φυτά ώστε να χρησιμοποιήσουν τους πόρους τους πιο αποτελεσματικά.

Συγκομιδή καρπών πρόωρα

Κάτι το οποίο θα βοηθήσει αρκετά τα φυτά τα οποία έχουν καρπούς το διάστημα που θα υπάρχει καύσωνας, είναι η συγκομιδή των καρπών τους πριν έρθει. Σε περίπτωση που μπορείτε να καταλάβετε αν τις επόμενες μέρες ανέβει αρκετά η θερμοκρασία μάλλον είναι η κατάλληλη στιγμή για να γίνει η συγκομιδή των ώριμων καρπών.

Όταν οι ώριμοι καρποί μείνουν πάνω στο φυτό καταναλώνεται ενέργεια και θρεπτική ενέργεια με αποτέλεσμα να στρεσάρεται περισσότερο. Όταν οι ώριμοι καρποί μαζευτούν το φυτό θα ανακουφιστεί και θα αποφύγει μια κατάχρηση πόρων και ενέργειας που θα κατανάλωνε στις υψηλές θερμοκρασίες.