Παρασκευή, Μάρτιος 29, 2024
Follow Us
Η ταπεινότητα της αλληλοπεριχώρησης οδηγεί στον Παράδεισο

πρώτη δημοσίευση:  antifono.gr

 

 

Η ταπεινότητα της αλληλοπεριχώρησης οδηγεί στον Παράδεισο. Η απόλυτη παράδοση στο θέλημά Του.


Έφυγε η ψυχή του ασκητή από την σκήτη του κι έφτασε στην Πόρτα του Παραδείσου. Ουρά άλλες ψυχές περίμεναν να τους ανοίξει ο Άγιος Πέτρος – να διαπιστώσει αν είχαν αξιωθεί την άφιξή τους στον Παράδεισο. Στάθηκε κι ο ασκητής τελευταίος, περιμένοντας την σειρά του. Μόλις έφτασε μπροστά στην Πόρτα κι ετοιμαζόταν να χτυπήσει έφτασε από πίσω του άλλη ψυχή, λαχανιασμένη κι ανυπόμονη. Αμέσως ο ασκητής έκανε ένα βήμα πλάγια κι είπε : «Πέρνα εσύ αδελφέ. Εγώ μπορώ να περιμένω». Απομακρύνθηκε λίγο, μην ακούσει όσα θα ρωτούσε ο Άγιος Πέτρος και τι θα απαντούσε η ψυχή. Ήρθαν κι άλλες ψυχές. Κι αυτές τις άφησε να περάσουν πριν από αυτόν. Άλλες έμπαιναν στον Παράδεισο κι άλλες εξαφανίζονταν – τους αφάνιζε το μηδέν της Κόλασης. Όταν πια έμεινε μονάχος, χτύπησε την Πόρτα. «Ποιος είσαι ;» ακούστηκε η φωνή του Αγίου Πέτρου πίσω από την κλειστή Πόρτα. “Εγώ” τού απάντησε η ψυχή κι αμέσως ξανάπεσε πίσω στο κελλί του. Μετά από χρόνια προσευχής και μετάνοιας ξανά-ανέβηκε η ψυχή του ασκητή μπροστά στην Πόρτα. Ποιος είσαι, ξαναρώτησε ο Άγιος Πέτρος. Ξαφνιάστηκε ο ασκητής, έξυσε απορημένος το πηγούνι του. «Μα, ακόμα δεν είμαι Άγιε. Κάτω εκεί γινόμουνα κι ήρθα εδώ για να είμαι. Τι με ρωτάς, λοιπόν, ποιος είμαι. Τώρα, εδώ θα μάθω δίπλα σ’ Αυτόν που Είναι, ήταν και θα είναι, ποιος είμαι κι εγώ». «Χμ», ξανακούστηκε ο Άγιος Πέτρος, «τότε πες μου το όνομά σου». Δεν δίστασε ο ασκητής μας, αμέσως του απάντησε : Ο ήδη έγινα και ούπω είμαι !
“Ποιος είσαι ; ” επανέλαβε ο Κλειδοκράτορας. “Εσύ, Άγιε, Εσύ είμαι”, ήρθε αποφασιστική η απάντηση της άγιας πια ψυχούλας.
Δεν άνοιξε η Πόρτα. Γκρεμίστηκε με πάταγο μαζί με τον τοίχο που περιέκλειε τον Παράδεισο. Να δεχθεί τον ασκητή στο Παντού, τον νέο Παράδεισο που έκτιζε αιώνες τώρα ο Αχώρητος γινόμενος Είναι.

ΠΗΓΗ: https://antifono.gr/ από Άρη Νούλη (σχόλιο στην ανάρτηση Τα «ανώτερα μαθηματικά» του Σταυρού: πρόσθεση μέσω αφαίρεσης π. Γεώργιος Λέκκας)