Πέμπτη, Μάρτιος 28, 2024
Follow Us
«Η αλήθεια για το Κρυφό Σχολειό»

 

«Η αλήθεια για το Κρυφό Σχολειό»

 γράφει ο συγγραφέας Πάνος Τσεπενέκας

 

 

 

«Όλβιος, όστις τής Ιστορίας έσχεμάθησιν»(Ευριπίδης, απόσπασμα 910)

«Ευτυχής είναι εκείνος που γνωρίζει την ιστορία και μπορεί να ωφεληθεί από τα διδάγματά της.»

 

Είναι πραγματική χαρά να διαβάζεις ένα ιστορικό δοκίμιο γραμμένο με απλό τρόπο και με πλήρη τεκμηρίωση, χωρίς εμπάθειες και με σεβασμό στον αναγνώστη του. Είναι επίσης διπλή η χαρά όταν γνωρίζεις προσωπικά τον συγγραφέα και έχεις πιστοποιήσειαπό κοντά τη σπάνια ποιότητα, τη γνώση και το ήθος του ανθρώπου.

Ο λόγος για τον Αν. Καθηγητή Πανεπιστημίου Νικόλαο Χρονόπουλο και το βιβλίο του «Η αλήθεια για το Κρυφό Σχολειό» που βρίσκεται στη δεύτερη και σημαντικά βελτιωμένη έκδοση καικυκλοφόρησε το 2021 στα πλαίσια των εορτασμών της Εθνικής Επετείου της Επανάστασης του 1821.

Γιατί είναι χρήσιμο σήμερα ένα βιβλίο για το Κρυφό Σχολειό; Όπως γράφει ο συγγραφέας στον πρόλογο του βιβλίου: «Η λειτουργία του Κρυφού Σχολειού, όπως και η μεγάλη συμβολή του στο φωτισμό του Γένους κατά τους σκοτεινούς χρόνους της δουλείας, ήταν αυτονόητη ιστορική πραγματικότητα μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα περίπου. Έκτοτε όμως αμφισβητείται όλο και πιο έντονα η ίδια η ύπαρξή του». Είναι λοιπόν φανερό πως κάποιοι κύκλοι από «δεξιά» και «αριστερά» που απολαμβάνουν μεγάλης προβολής και οικονομικής στήριξης προσπαθούν να ξαναγράψουν την Ελληνική ιστορία, όπως εξυπηρετεί τα κέντρα που τους στηρίζουν,προβάλλοντας βέβαια ότι στόχος τους είναι να υπηρετήσουν την ιστορική αλήθεια. Το πόσο την υπηρετούν το αντιλαμβάνεται αμέσως,από τις πρώτες σελίδες,ο αναγνώστης του βιβλίου του Νικόλαου Χρονόπουλου.

Πριν αρκετά χρόνια ένας σοφός και άγιος ιερομόναχος, ο πατήρΙωήλ Γιαννακόπουλος (1901 – 1966) έλεγε : «ένα βιβλίο αν δεν αξίζει να το διαβάσεις και δεύτερη φορά δεν άξιζε να το διαβάσεις ούτε την πρώτη». Το βιβλίο «Η αλήθεια για το Κρυφό Σχολειό» δεν αρκεί να το δανειστείς και να το διαβάσεις μια φορά αλλά πρέπει να βρίσκεται πάντα στην βιβλιοθήκη σου για να μπορείς να ανατρέχεις κάθε στιγμή σ’ αυτό. Δεν είναι ένα απλό βιβλίο είναι ένα ιστορικό ντοκουμέντο που σέβεται την ιστορική αλήθεια και στέκεται απέναντι σε όλους αυτούς που προσπαθούν να εξωραΐσουν την κυριαρχία της οθωμανικής αυτοκρατορίας και να διαστρεβλώσουν την ιστορία του Γένους των Ελλήνων. Προσωπικά το συστήνω ανεπιφύλακτα και μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες στην ηλεκτρονική διεύθυνση goldenbooks.grκαι να το παραγγείλετε στον εκδότη στο τηλέφωνο 2105716350.

Πάνος Τσεπενέκας 3/5/2022