Το Οινοποιείο Βρυνιώτη διερευνά την τοπική ποικιλία Καρτσιώτης με πειραματικές φυτεύσεις

Σε πειραµατική φύτευση της ερυθρής τοπικής ποικιλίας Καρτσιώτης προχωράει το Οινοποιείο Βρυνιώτη της Βόρειας Εύβοιας.

 

γράφει ο Γιώργος Λαμπίρης 

 

Η πρώτη φύτευση θα πραγµατοποιηθεί σε έκταση 5 στρεµµάτων, µε σκοπό τη διερεύνηση των δυνατοτήτων της συγκεκριµένης ποικιλίας. Πρόκειται για µία ποικιλία την οινοποίηση της οποίας έχει ήδη δοκιµάσει το Οινοποιείο, αποκοµίζοντας ικανοποιητικά έως τώρα αποτελέσµατα, γι’ αυτό και προχωράει στη δηµιουργία του συγκεκριµένου αµπελώνα. Επιπλέον, βρίσκεται σε διαδικασία έρευνας για την εύρεση κλώνων της επίσης τοπικής ποικιλίας Μοδιάτης, ωστόσο είναι αρκετά δύσκολη η διαδικασία ανεύρεσης κλιµάτων από παλιά αµπέλια.

Ήδη το Οινοποιείο έχει γίνει γνωστό µέσα από την ανάδειξη της ποικιλίας Βραδιανό όπου εκτός από τις δικές της καλλιέργειες ακολούθησαν τον ίδιο δρόµο και άλλοι οινοποιοί όπως ο Ανδρέας Γκίκας και ο Αποστόλης Μούντριχας του Κτήµατος Αβαντίς µε εµβόλια που αποµόνωσε και διέθεσε το Οινοποιείο Βρυνιώτη. Φέτος πραγµατοποιήθηκε επιλογή κλάνων για πρώτη φορά, προκειµένου να παραχθεί µητρική φυτεία στο φυτώριο του Κώστα Μπακασιέτα.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, πρόκειται για ένα πρόγραμμα ιδιαίτερα ενισχυμένο και ελκυστικό τόσο για τους δικαιούχους όσο και για τους παρόχους, καθώς χαρακτηρίζεται από μειωμένη έως μηδενική ιδιωτική συμμετοχή για τους δικαιούχους στο κόστος της διανυκτέρευσης στα τουριστικά καταλύματα και αυξημένες τιμές επιδότησης στους παρόχους.

Οι δικαιούχοι και ωφελούμενοι μπορούν να πραγματοποιήσουν έως έξι διανυκτερεύσεις σε τουριστικό κατάλυμα το οποίο επιλέγουν από το Μητρώο Παρόχων της ΔΥΠΑ, κατόπιν απευθείας συνεννόησής τους με τον πάροχο.

Ειδικά, για καταλύματα σε Λέρο, Λέσβο, Χίο και Κω, μπορούν να πραγματοποιηθούν έως 10 διανυκτερεύσεις με μηδενική ιδιωτική συμμετοχή, ενώ στα καταλύματα της Ρόδου, της Β. Εύβοιας του Έβρου και της Σάμου, μπορούν να πραγματοποιηθούν έως 12 διανυκτερεύσεις εντελώς δωρεάν.

Εκτός από τη διαμονή σε τουριστικά καταλύματα, επιδοτούνται και τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια.

Η συμμετοχή της γενικής κατηγορίας των δικαιούχων ανέρχεται σε 25% και των πολυτέκνων σε 20%.

Για  ΑμεΑ, τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια διατίθενται δωρεάν.

Αυτή τη χρονιά, το Οινοποιείο Βρυνιώτη κυκλοφόρησε την πρώτη ετικέτα ηµιαφρώδους οίνου που προέρχεται από συνοινοποίηση των δύο ποικιλιών Μονεµβάσια κατά 90% και Μαυροκοντούρα κατά 10%. «Είναι το πρώτο κρασί αφιερωµένο στον Sparky, το σκυλάκι-µασκότ του οινοποιείου µας. Πρόκειται για ένα ροζέ ΠΓΕ Εύβοια, ηµίξηρο και ηµιαφρώδες κρασί, η ονοµασία του οποίου αποτελεί λογοπαίγνιο και είναι Sparky…ing or sparkling, καθώς ως ηµιαφρώδης οίνος βρίσκεται στα όρια του αφρώδους και εποµένως αφήνουµε στον καταναλωτή το περιθώριο να σκεφτεί εκείνος τι ακριβώς περιέχει η φιάλη», αναφέρει σχετικά ο οινοποιός, Κώστας Βρυνιώτης.

 

Επιδίωξη η ταυτοποίηση της ποικιλίας

Η Βόρεια Εύβοια παρουσιάζει σηµαντικό αριθµό γηγενών ποικιλιών. Ενδεικτική είναι και η αναφορά του Οµήρου, βάσει της οποίας η περιοχή είναι πολυστάφυλος. Σε ό,τι αφορά το Βραδιανό, το Οινοποιείο Βρυνιώτη διαθέτει 25 στρέµµατα ιδιόκτητου αµπελώνα, τον οποίο σκοπεύει προοδευτικά να επεκτείνει. «Στόχος µας είναι να προχωρήσουµε σταδιακά στην ταυτοποίηση της συγκεκριµένης ποικιλίας µε την ένταξή της στο µητρώο οίνων, προκειµένου να διαπιστώσουµε εάν αποτελεί ελληνική ποικιλία και να διερευνήσουµε περαιτέρω τα γενετικά της χαρακτηριστικά».

Προοπτική για τα επόµενα χρόνια είναι η αύξηση της παραγωγικότητας από περίπου 120.000 φιάλες που είναι σήµερα σε 220.000 φιάλες ετησίως. «Προς αυτή την κατεύθυνση θα υλοποιηθούν επενδύσεις προσθήκης νέων εγκαταστάσεων και εµφιαλωτικής µηχανής, ενώ θα γίνουν νέες φυτεύσεις Βραδιανού. Επίσης, έχουµε ήδη φυτεύσει αρκετά στρέµµατα ποικιλιών όπως η Μονεµβασιά, το Αηδάνι και η Μαυροκουντούρα, µε την τελευταία από αυτές να αποτελεί και το κρασί βάσης για τη σειρά Methea αλλά και για το ροζέ ηµιαφρώδες που κυκλοφόρησε».

Στον τοµέα της εξωστρέφειας, πραγµατοποιεί διεθνείς πωλήσεις σε έναν σηµαντικό αριθµό χωρών όπως η Κύπρος, η Ελβετία, η Γερµανία, η Ιταλία, το Βέλγιο, η Μεγάλη Βρετανία, στις ανατολικές πολιτείες των ΗΠΑ καθώς και στις περιοχές µονοπωλίου του Καναδά.

 

αναδημοσίευση απο https://winetrails.gr/

 

© DIAVLOS News (Μπεκιάρης Χρήστος)