Ένας απο τους σοβαρότερους λόγους που οι κότες σταματάνε την αυγοπαραγωγή το Χειμώνα είναι η έλλειψη νερού. Το χειμώνα, ειδικά στα ορεινά, τη Βόρεια Ελλάδα και σε πολλές άλλες περιοχές, το κρύο είναι έντονο, και η θερμοκρασία το βράδυ πέφτει κάτω από το 0. Συνεπώς το νερό αρχίζει και παγώνει.

Όσο πιο κρύα είναι η περιοχή τόσο πιο πολύ πάγο πιάνει η ποτίστρα που έχουμε στο κοτέτσι. Αν το νερό παγώσει η κότα δεν μπορεί να πιεί. Και αν η κότα δε πιεί νερό, διψάει και δε μπορεί να πιεί, δεν θα γεννήσει αυγά την επόμενη περίοδο. Επίσης μπορούν να προκύψουν και άλλα ακόμα σοβαρότερα προβλήματα. Κότες που διψάνε παθαίνουν στρές, και αναπτύσσονται ασθένειες.

Στο χώρο της πτηνοτροφίας και κυρίως στις περιοχές που έχει πολύ κρύο, πολλοί χρησιμοποιούν θερμότητα για να είναι ζεστό το νερό απο τις κότες το Χειμώνα. Πχ. βάζουν μια λάμπα στο κοτέτσι, και κάπου κοντά να βρίσκετε και η ποτίτσρα έτσι ώστε να κρατιέται ζεστό και το νερό. Πιστεύετε ότι όταν οι κότες πίνουν ζεστό νερό, και όχι παγωμένο, τις βοηθάει μέσα τους να μένουν πιο ζεστές και να γεννάνε περισσότερα αυγά. Σήμερα θέλω όμως να σας πω μερικά δοκιμασμένα κόλπα, χωρίς θερμότητα, που δε κοστίζουν τίποτα σε ηλεκτρικά ρεύματα, για να μην παγώνουν οι ποτίστρες, και διψάνε οι κότες. Πάμε λοιπόν, να μαθαίνουμε πολύ χρήσιμα πράγματα, που δε κοστίζουν τίποτα.

Στο εξωτερικό κάνουν ολόκληρη διαδικασία με λάμπες και πατέντες για να κρατήσουν ζεστό το νερό. Εδώ στην Ελλάδα δε χρειάζονται τόσο πολύπλοκα πράγματα

1ο κόλπο - Μεγάλη ποτίστρα με νερό παγώνει πολύ πιο αργά το νερό

Όσο μεγαλώνουμε την ποτίστρα με το νερό, τόσο πιο δύσκολα παγώνει το βράδυ. Μεγάλος όγκος νερού σημαίνει και μεγαλύτερος όγκος νερού. Πχ αν η θερμοκρασία πέφτει το βράδυ, είναι πιο εύκολο να προλάβει να παγώσει ένα τάπερ με νερό, παρά μια μεγάλη λεκάνη απο αυτές που έπλεναν το ρούχα παλιά οι γυναίκες. Συνεπώς μεγάλη ποτίστρα, πρόληψη κατά του πάγου.

2ο κόλπο - Όχι μεγάλες επιφάνειες νερού

Είναι προτιμότερο να πάρουμε μια ποτίστρα, και να τη βάλουμε μέσα στο χώμα, και η επιφάνεια που υπάρχει στο πάνω μέρος να είναι μικρή. Θέλουμε το νερό να είναι βαθύ, και η επιφάνεια επάνω μικρή. Πχ ένα ταψί παγώνει πολύ ευκολότερα το νερό, απο έναν βαθύ τενεκέ, που έχουμε βάλει το μισό μέρος μέσα στο χώμα.

Μερικοί εξασφαλίζουν συστήματα με πιπίλες που παγώνουν πιο δύσκολα,. Ωστόσο σε μια τέτοια περίπτωση τα πράγματα είναι πιο επικίνδυνα, επειδή αν παγώσει η πιπίλα δε το βλέπουμε έγκαιρα

3ο κόλπο - Επιλέγουμε πλαστικές ποτίστρες και όχι μεταλλικές

Οι μεταλλικές ποτίστρες πχ κατσαρόλες, inox έτοιμες του εμπορίου κλπ απορροφούν την ψύχρα που κάνει τη νύχτα και παγώνουν πολύ εύκολα. Το πλαστικό φαίνεται να είναι η ιδανική λύση σαν υλικό, διότι παγώνει πιο δύσκολα το νερό στο εσωτερικό του

4ο κόλπο - Πλαστικό μαύρου χρώματος

Επιλέξτε ποτίστρες με μαύρο χρώμα. Αν δεν είναι μαύρη η ποτίστρα, βάψτε τη με μαύρη μπογιά. Το μαύρο χρώμα απορροφά τη θερμότητα ενώ το άσπρο τη διώχνει. Εμείς θέλουμε όσο το δυνατό περισσότερη θερμότητα να κρατήσει το νερό υγρό απο το πάγωμα.

5ο κόλπο -Πάπιες μαζί με τις κότες στο κοτέτσι

Οι πάπιες έχουν μανία να ανακατεύουν όλη την ώρα το νερό. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να αποτελούν την ιδανική λύση για να μην παγώνει το νερό στο κοτέτσι. Αυτό βέβαια έχει και σαν αποτέλεσμα να λερώνονται οι ποτίστρες, αλλά δεν παύουν να δρούν αποτελεσματικά κατά του παγώματος του νερού.

6ο κόλπο - Φελιζόλ η κομματάκια που επιπλέουν μέσα στο νερό

Στο εξωτερικό βάζουν μπαλάκια του πίνκ πονγκ και άλλα αντικείμενα που επιπλέουν όπως φελιζόλ κλπ και το νερό δε παγώνει. Πολλοί υποστηρίζουν ότι είναι ένας εξίσου καλός αποτελεσματικός τρόπος

πηγη: https://ellinikeskotes.blogspot.gr/