Οι ψείρες στις κότες (και τα άλλα πουλερικά όπως οι γαλοπούλες, οι χήνες, οι πάπιες, τα ορτύκια και οι πέρδικες) είναι κάτι το φυσιολογικό και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι τους. Βέβαια είναι κάτι το οποίο δεν πρέπει να παραμελήσουμε μιας και μειώνει την παραγωγή αυγών και μπορεί να οδηγήσει μέχρι τον θάνατο, ειδικά τους νεοσσούς. Υπάρχουν περίπου 50 είδη ψείρας και όλα τους είναι πλακέ μαλακά ανοιχτόχρωμα ζωύφια. Το θετικό είναι πως ο κύκλος της ζωής τους περιλαμβάνει ένα και μόνο ξενιστή, την κότα έτσι η καταπολέμηση και θεραπεία τους γίνεται ακόμα ευκολότερη.

Τα πρώτα σημάδια για να αναγνωρίσουμε πως τα μικρά αυτά ζωύφια ενοχλούν τις κότες μας είναι πως αυτές τρώνε ακατάπαυστα χωρίς να παχαίνουν και έχει μειωθεί ο αριθμός από τα αυγά που κάνουν. Μία ακόμα ένδειξη είναι πως οι κότες αρχίζουν να κάνουν αμμόλουτρα, μπαίνουν δηλαδή μέσα στο χώμα και κυλιούνται σε αυτό. Όλα τα παραπάνω συμπτώματα σε συνδυασμό με το ασταμάτητο ξύσιμο θα πρέπει να μας προβληματίσουν. Σε περιπτώσεις που το φαινόμενο είναι έντονο έχουμε πτώση από φτερά και πούπουλα αλλά και σπάσιμό τους. Ενώ σε βαριάς μορφή προσβολή από κοτόψειρες εμφανίζονται περιοχές χωρίς καθόλου πτέρωμα οι οποίες κοκκινίζουν.

Για να εντοπίσουμε τις κοτόψειρες θα πρέπει να παρατηρήσουμε κυρίως την κοιλιά όπου εκεί θα δούμε μικρές ψείρες να φεύγουν. Εάν δεν δούμε κάτι εκεί κοιτάμε καλά τη βάση από τα φτερά και αν υπάρχουν εκεί μικρά συσσωματώματα αυτά είναι τα αυγά. Μέσα σε λίγο καιρό θα αρχίσουν από εκεί να βγαίνουν οι ψείρες. Μόλις αρχίσουν να βγαίνουν οι ψείρες εφαρμόζουμε στις κότες ειδικό σκεύασμα που θα προμηθευτούμε από τον κτηνίατρο.

Αντιμετώπιση κοτόψειρων

Για να αντιμετωπίσουμε τις κοτόψειρες σωστά πρέπει να κάνουμε τα εξής βήματα:

α) Κοιτάζουμε όλες τις κότες για την ύπαρξη ψειρών οι οποίες διακρίνονται πιο εύκολα στην περιοχή της κοιλιάς και την αμάρα. Ενώ για αυγά ψάχνουμε τη βάση από τα φτερά. Μόλις δούμε πτηνά με συμπτώματα τα απομονώνουμε για να μην μεταδοθούν και στα υπόλοιπα. Προμηθευόμαστε από τον κτηνίατρο το ειδικό σκεύασμα και το εφαρμόζουμε.

β) Δημιουργούμε μια μεριά όπου οι κότες θα μπορούν να απολαύσουν το αμμόλουτρα τους και απλά προσθέτουμε στο χώμα από την ειδική σκόνη. Ο κύκλος ζωής των ψειρών είναι περίπου 3 βδομάδες οπότε εάν εφαρμόζουμε το σκεύασμα για 4 βδομάδες είμαστε σίγουρα καλυμμένοι.

γ) Καθαρίζουμε και απολυμαίνουμε το κοτέτσι μας. Από εκεί αρχίζουν όλα τα προβλήματα, σε ένα πραγματικά καθαρό κοτέτσι σπάνια θα εμφανιστεί πρόβλημα. Στη φάρμα μας είναι βασική αρχή όλες οι εγκαταστάσεις μας να είναι καθαρές για να προσφέρουμε τις καλύτερες δυνατές συνθήκες διαβίωσης στα πουλερικά μας. Η καθαριότητα βοηθάει όχι μόνο στην πρόληψη των ψειρών αλλά και άλλων ασθενειών.

δ) Εξετάζουμε μετά από λίγες μέρες ξανά τις κότες μας για να δούμε αν πραγματικά έχουν εξολοθρευτεί όλες αν και ξαναδούμε κάποιες εφαρμόζουμε και πάλι τη θεραπεία που μας πρότεινε ο κτηνίατρος.

ε) Σε περίπτωση που κάποιες από τις κότες μας είναι πιο αδύναμες θα πρέπει να τις προσέξουμε παραπάνω και να τους κάνουμε εφαρμογή οι ίδιοι της σκόνης και όχι απλά να την προσθέσουμε στο αμμόλουτρό τους. Επίσης σε συνεννόηση πάντα με τον κτηνίατρο ίσως χρειαστούν κάποιο ειδικό σκεύασμα ή τροποποίηση της διατροφής τους για να ανέβουν τα επίπεδα σιδήρου τους.

ΠΗΓΗ: www.farmapateras.gr