Πέμπτη, Μαϊος 02, 2024
Follow Us
(Video)  Η ΑΡΓΥΡΟΝΗΣΟΣ του Βορείου Ευβοϊκού

Μια ανάσα από τις ακτές της Μαγνησίας

(απο τον Κων/νο Αθ. Οικονόμου)

 

Η Αργυρόνησος, [η αρχαία Μυόνησος], είναι ένα ιδιόκτητο νησί στο Στενό του Αρτεμισίου.

Βρίσκεται ανάμεσα στα Κανατάδικα Ευβοίας και την ηπειρωτική χώρα στον Άγιο Δημήτριο Μαγνησίας (ο οποίος είναι κοντά στο Αχίλλειο Μαγνησίας).

Διοικητικά υπάγεται στο δήμο Αλμυρού. Έχει έκταση περίπου 0,305 τετραγωνικά χιλιόμετρα και είναι ακατοίκητο (απογραφή του 2011).

Το πιο σημαντικό ορόσημο του νησιού είναι ο φάρος, ύψους 35 μέτρων, ο οποίος χτίστηκε το 1899 και προστατεύεται. Ο φάρος αυτός κατασκευάστηκε το 1899. Το ύψος του κυλινδρικού πύργου του ειναι 7 μέτρα και τό εστιακό του ύψος είναι 35 μέτρα. Bρίσκεται εγκατεστημένος στη νήσο Αργυρόνησο. Η πρόσβαση στον φάρο γίνεται με βάρκα από Γλύφα και Aγιο Δημήτριο ή από την μεριά της Βόρειας Εύβοιας από την θέση Κανατάδικα.

Είναι κτισμένος στο ανατολικό άκρο του νησιού το οποίο βρίσκεται στον Ευβοϊκό κόλπο απέναντι από την είσοδο του Παγασητικού. Αρχικά λειτούργησε με πετρέλαιο, ενώ στα χρόνια της Κατοχής παρέμεινε σβηστός. Πρωτολειτούργησε το 1907 με πηγή ενέργειας το πετρέλαιο, με χαρακτηριστικό μια λευκή αναλαμπή εναλλασσόμενη με μια ερυθρή αναλαμπή ανά 10δλ και φωτοβολία 16ν.μ. Κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου παρέμεινε σβηστός και στα πλαίσια ανασυγκρότησης του Φαρικού Δικτύου, επαναλειτούργησε το 1945 με πηγή ενέργειας και πάλι το πετρέλαιο. Το 1987 έγινε αυτοματοποίηση του φάρου και μετατροπή του σε ηλιακό με χαρακτηριστικό μια λευκή αναλαμπή ανά 5δλ και φωτοβολία 16ν.μ.

Το κτίριο είναι μια ισόγειος οικία 3 δωματίων, χωλ, κουζίνας και αποθήκης. Ο πύργος είναι συνεχόμενος της κατοικίας, λιθόκτιστος, κυκλικός, ύψους 17m. Βρίσκεται στην άκρη της βόρειας εισόδου του διαύλου Ωρέων και σε εστιακό ύψος 36m. H πρόσβαση στον φάρο γίνεται με πλωτό σκάφος.

 

ΣΣ: O Κωνσταντίνος Οικονόμου είναι δάσκαλος και συγγραφέας, μόνιμος παραθεριστής στους Ωρεούς. Γράφει στη Λάρισα ΝΕΤ (https://www.larissanet.gr) και έχει  και κανάλια στο youtube