Πέμπτη, Ιανουάριος 20, 2022
Follow Us
ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ

Το σέλινο, γνωστό στην Ελληνική κουζίνα, δίνει το χαρακτηριστικό του άρωμα και την γεύση του σε πολλά από τα φαγητά μας.

Τα σπόρια του σέλινου είναι εξίσου αρωματικά, έχουν το ίδιο άρωμα με το φυτό, αλλά πιο πικρή και καυτή γεύση από το ίδιο το φυτό, και χρησιμοποιούνται σαν μπαχαρικό.

ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ

 

Το μελισσόχορτο είναι ένα βότανο με πολλές φαρμακευτικές ιδιότητες.

Αποτελούσε για παραπάνω από 2.000 χρόνια το βασικό συστατικό σε ελιξήρια ζωής.

Ακόμα και σήμερα λέγεται πως είναι το φυτό της μακροζωΐας, που ανήκει στην οικογένεια της μέντας. Έχει δροσερή, λεμονάτη γεύση, με μικρές νότες μέντας, και πολύ χαρακτηριστικό άρωμα λεμονιού.

Έχει αντιφλεγμονώδηαντιιική ,τονωτική και αντιοξειδωτική δράση. Επίσης, αντιασθματική και αντιρευματική, και ρυθμίζει την λειτουργία του θυρεοειδή αδένα.

Τονώνει την καρδιά και το κυκλοφορικό σύστημα, και βοηθάει πολύ άτομα που έχουν ή τείνουν να έχουν κατάθλιψη, χάρη στις χαλαρωτικές και καταπραϋντικές του ιδιότητες.

Ανακουφίζει ακόμα και από τις πεπτικές διαταραχές.

ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ

Σε όλους μας έχει συμβεί να δούμε πως κάτι έχει μουχλιάσει (φρούτα, αλλαντικά, ψωμί κλπ) και να νιώθουμε ότι η μόνη λύση είναι να το πετάξουμε ολόκληρο στα σκουπίδια.

Η δρ Ailsa Hocking από τον οργανισμό “CSIRO Food and Nutritional Sciences” εξηγεί τι ακριβώς πρέπει να γνωρίζουμε σχετικά με το μουχλιασμένο φαγητό.

Το σκληρό τυρί είναι ένα από τα λίγα τρόφιμα όπου μπορείτε να κόψετε την μούχλα και να το καταναλώσετε με ασφάλεια. Η χαμηλή του περιεκτικότητα σε υγρασία και η πυκνή του δομή σημαίνει ότι μούχλα επιβιώνει συνήθως μόνο στην επιφάνεια, αντί να εξαπλώνεται μέσα στο τυρί.

 

Αλλά και πολλά άλλα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένου του μουχλιασμένου ψωμιού, είναι καλύτερα να τα πετάμε. Εκτός του ότι η μούχλα μπορεί να επεκταθεί πέραν των περιοχών που μπορείτε να δείτε, αλλά σε ένα τρόφιμο με αρκετή υγρασία, όπως το γιαούρτι, μπορεί επίσης να έχει αναπτύξει επιβλαβή βακτήρια που συνδέονται με σοβαρή κρίση διάρροιας.

Σε γενικές γραμμές, όσο περισσότερη υγρασία έχει μια τροφή, τόσο πιο επικίνδυνη είναι προς κατανάλωση, εφόσον έχει μουχλιάσει.

Τροφές όπως τα μαγειρευτά κατσαρόλας, τα μαλακά φρούτα, τα λαχανικά και τα μαλακά τυριά μπορεί να έχουν μούχλα που αυξάνεται κάτω από την επιφάνειά τους.

Ο ίδιος κανόνας ισχύει και για τα πορώδη τρόφιμα, όπως το ψωμί και τα κέικ που έχουν μουχλιάσει. Όλα αυτά τα τρόφιμα πρέπει να πετιούνται αμέσως αν εντοπίσετε μούχλα στην επιφάνεια.

 

Μουχλιασμένο φαγητό: Πετάξτε στα σκουπίδια τις παρακάτω τροφές, αν έχουν μουχλιάσει:

  • Luncheon meat, μπέικον και χοτ-ντογκ
  • Γιαούρτι, ξινή κρέμα και μαλακό τυρί
  • Μαλακά φρούτα και λαχανικά
  • Ψωμί και αρτοσκευάσματα
  • Φυστικοβούτυρο, ξηροί καρποί και όσπρια
  • Μαρμελάδες και ζελέ

Μουχλιασμένο φαγητό: Αυτές οι τροφές μπορούν να διασωθούν:

  • Σκληρό σαλάμι: Απλά κόψτε μουχλιασμένο σημείο από την επιφάνεια
  • Σκληρό τυρί: Κόψτε τουλάχιστον 2 εκατοστά γύρω και κάτω από το σημείο που έχει μουχλιάσει. Μην αφήνετε το μαχαίρι αγγίξει την μούχλα.
  • Τα σκληρά φρούτα και λαχανικά: Οι μικρές κηλίδες μπορούν απλά να αποκοπούν.

ΠΗΓΗ – www.iatropedia.gr  , www.abc.net.au

ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ

 

Τί είναι και σε τί μορφές υπάρχει?

 

Ο θειικός χαλκός είναι χημική ένωση του δισθενούς χαλκού, πρόκειται για θειικό άλας του χαλκού και ζαρακτηρίζεται άνυδρος, σε αντίθεση με την ένυδρη μορφή του, η οποία είναι περισσότερο γνωστή ως γαλαζόπετρα.

ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ
Για την παρασκευή του βορδιγάλειου πολτού θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε γαλαζόπετρα ( θειικός χαλκός ), σβησμένο ασβέστη και νερό. Γαλαζόπετρα μπορούμε να βρούμε σε κέντρα κήπου και καταστήματα γεωργικών εφοδίων, ενώ τον ασβέστη μπορούμε να τον προμηθευτούμε από μια μάντρα οικοδομικών υλικών.
 
Η μέθοδος παρασκευής είναι πολύ εύκολη και μπορεί να την κάνει ο οποιοσδήποτε εύκολα μόνος του στο σπίτι.