Δευτέρα, Απρίλιος 29, 2024
Follow Us
Απεργία 28 Φεβρουαρίου / «Δεν ξεχνάμε» - Πανελλαδικός ξεσηκωμός έναν χρόνο μετά το έγκλημα στα Τέμπη

Πανελλαδικός απεργιακός ξεσηκωμός αύριο Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το έγκλημα στα Τέμπη. Η ΑΔΕΔΥ έχει εξαγγείλει 24ωρη γενική απεργία, ενώ Εργατικά Κέντρα σε όλη τη χώρα, εκατοντάδες σωματεία και ομοσπονδίες θα προχωρήσουν σε απεργία και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.

 

«Ένας χρόνος κι ακόμα οι υπεύθυνοι της τραγωδίας δεν έχουν λογοδοτήσει» υπογραμμίζει η ΑΔΕΔΥ. «Ένα χρόνο μετά είμαστε και πάλι εδώ στους δρόμους, για να βροντοφωνάξουμε όλοι μαζί πως δεν ξεχνάμε. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα για να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι και να ακυρώσουμε κάθε προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών» τονίζει.

Όπως επισημαίνεται στο κάλεσμα της ΑΔΕΔΥ, τα βασικά αιτήματά της είναι:

- Οριζόντια αύξηση 10% στους μισθούς των εργαζομένων στο Δημόσιο, προκειμένου να αντιμετωπισθεί στοιχειωδώς η ακρίβεια κι ο πληθωρισμός.

- Επαναφορά εδώ και τώρα των δώρων

- Συλλογικές συμβάσεις για τους μισθούς μας

- Κατάργηση του μισθολογικού παγώματος της διετίας 2016 – 17

- Κατάργηση της εισφοράς 2% υπέρ της ανεργίας

- Αύξηση του αφορολόγητου στα 12.000€

- Αύξηση του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας

- Να στελεχωθούν άμεσα με μόνιμους υπαλλήλους όλοι οι κρίσιμοι δημόσιοι φορείς (υγεία, παιδεία, κοινωνικές υπηρεσίες, ασφάλιση κ.α) και να αναβαθμιστούν όλες οι αναγκαίες υποδομές.

Απεργία στα μέσα μαζικής μεταφοράς - Πώς θα κινηθούν λεωφορεία και τρόλεϊ

Σωματεία εργαζομένων σε μετρό, ΗΣΑΠ και τραμ, ανακοίνωσαν από πλευράς τους, την συμμετοχή τους στην 24ωρη γενική απεργία της ΑΔΕΔΥ.  Όπως αναφέρουν, μεταξύ άλλων, τα σωματεία των εργαζομένων, «ως ένδειξη τιμής και σεβασμού στη μνήμη των θυμάτων του τραγικού δυστυχήματος των Τεμπών, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από το πρωτοφανές αυτό συμβάν, αποφάσισαν για την πραγματοποίηση 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης, την Τετάρτη 28-2-2024. Θα συνεχίσουμε να απαιτούμε και να διεκδικούμε:

  • Άμεσες προσλήψεις προσωπικού
  • Νέο και σύγχρονο τροχαίο υλικό
  • Συνεχή βελτίωση όλων των υπαρχόντων ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας
  • Συνεχή επανεκπαίδευση όλων των εργαζομένων
  • Την ασφάλεια των εργαζομένων στους εργασιακούς χώρους
  • Τοποθέτηση σύγχρονων συστημάτων ασφαλείας στο εθνικό και περιαστικό δίκτυο
  • Την αναθεώρηση ή την έκδοση Διαδικασιών Λειτουργίας και Συντήρησης
  • Ένταξη του προσωπικού λειτουργίας στα Βαρέα και Ανθυγιεινά επαγγέλματα».

Σημειώνεται ότι την ανακοίνωση υπογράφουν τα εξής σωματεία: ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ.ΣΥ. - ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΡΑΜ & ΑΣΤΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ ΣΤΑΘΕΡΗΣ ΤΡΟΧΙΑΣ ΣΤΑΣΥ (Σ.Ε.Τ.) - ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΗΛΕΚΤΡΟΔΗΓΩΝ & ΛΟΙΠΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΙΝΗΣΗΣ ΣΤΗ ΣΤΑ.ΣΥ.  Α.Ε. (Σ.Η.Ε.Κ.) - ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΣΤΑΘΜΑΡΧΩΝ –  ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ - ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΗΛΕΚΤΡΟΔΗΓΩΝ ΤΡΑΜ ΑΤΤΙΚΗΣ (Σ.Η.Τ.Α.) - ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΗΛΕΚΤΡΟΔΗΓΩΝ ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ (Σ.Η.Α.Μ.) - ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΜΕΤΡΟ ΑΘΗΝΩΝ (Σ.Ε.Κ.Ε.Λ.Μ.Α.).

Στα αστικά λεωφορεία και τα τρόλεϊ, θα πραγματοποιηθούν στάσεις εργασίας από την έναρξη της βάρδιας ως τις 9:00 π.μ. και από τις 21:00 έως τη λήξη της βάρδιας, σύμφωνα με απόφαση του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ. Η αποκατάσταση της κυκλοφορίας αναμένεται από τις 10:00 π.μ. ή αργότερα (έξοδος οχημάτων από τα αμαξοστάσια στις 8:30 π.μ.), ενώ τα τελευταία δρομολόγια αναμένεται να αναχωρήσουν από τις αφετηρίες γύρω στις 20:00.

24ωρη στον σιδηρόδρομο

Επίσης, 24ωρη απεργία θα πραγματοποιηθεί στον σιδηρόδρομο, συμπεριλαμβανομένου και του Προαστιακού της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με απόφαση σωματείων εργαζομένων (Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών, Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης, Σωματείο Εργαζομένων ΟΣΕ, Σωματείο Εργαζομένων Προσωπικού ΤΡΑΙΝΟΣΕ).

Στο κάλεσμά της Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης (μηχανοδηγοί), ανακοίνωσε ότι προχωρά σε κινητοποιήσεις την 28η Φεβρουαρίου, ημέρα συμπλήρωσης ενός έτους από την σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών, ζητώντας την πλήρη διαλεύκανση των αιτίων.

24ωρη πανελλαδική απεργία εξήγγειλε και το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών και Μέσων Σταθερής Τροχιάς «αφενός ως ένδειξη σεβασμού στη μνήμη των θυμάτων του τραγικού δυστυχήματος των Τεμπών και αφετέρου στέλνοντας μήνυμα - απαίτηση προς κάθε κατεύθυνση ότι για εμάς τους Σιδηροδρομικούς πάνω από όλους και πάνω από όλα είναι η ασφάλεια των επιβατών και των εργαζομένων», όπως επισημαίνουν σε ανακοίνωσή τους.

Οι σιδηροδρομικοί απαιτούν «απόδοση ευθυνών στο σύστημα που διαχρονικά, στάθηκε απέναντι στο Σιδηρόδρομο και στους Σιδηροδρομικούς οι οποίοι με επαγγελματική ευσυνειδησία καθημερινά προσπαθούσαν και προσπαθούν να κρατήσουν «όρθιο» το Σιδηρόδρομο. Είναι οι μόνοι που δεν φταίνε για όλα αυτά που συμβαίνουν καθώς χρόνια «φωνάζουν» προς όλες τις κατευθύνσεις για την ασφάλεια του Σιδηροδρόμου, γιατί έβλεπαν αυτά που έρχονταν! Απόδοση ευθυνών και πλήρη διαλεύκανση του τραγικού δυστυχήματος και απόδοση Δικαιοσύνης».

 

Όπως επισημαίνουν ζητούν:

- Άμεσες προσλήψεις προσωπικού κάνοντας λόγο για τραγικές ελλείψεις ακόμα και σε νευραλγικές ειδικότητες, καθιστούν αδύνατη την ομαλή λειτουργία επιβατικών και εμπορικών μεταφορών.

- Ολοκλήρωση των έργων. Βελτίωση, ανάπτυξη, εκσυγχρονισμό όλου του σιδηροδρομικού δικτύου.

- Επαναφορά ενός ενιαίου και σύγχρονου σιδηροδρόμου

Χωρίς ταξί σήμερα και αύριο 

Χειρόφρενο έχουν σηκώσει από σήμερα Τρίτη και για 48ωρες οι αυτοκινητιστές ταξί. Σήμερα Τρίτη, οι αυτοκινητιστές πραγματοποίησαν μεγάλη πορεία προς το υπουργείο Μεταφορών.

Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια - 24ωρη απεργία από 4 ναυτεργατικά σωματεία

Δεμένα αναμένεται να παραμείνουν τα πλοία που αναχωρούν την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, λόγω 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης τεσσάρων ναυτεργατικών σωματείων.

Η απεργιακή κινητοποίηση των σωματείων της Πανελλήνιας Ένωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ) της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ) της Πανελλήνιας Ενωσης Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής Εμπορικού Ναυτικού «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και της Πανελλήνιας Επαγγελματικής Ενωσης Μαγείρων Εμπορικού Ναυτικού θα ξεκινήσει στις 00:01 τα ξημερώματα της Τετάρτης 28 Φεβρουαρίου και θα λήξει στις 12:00 τα μεσάνυχτα της ίδιας ημέρας.

Τα ναυτεργατικά σωματεία διεκδικούν λύσεις στα εργασιακά και συνταξιοδοτικά θέματα, υπογραφή συμβάσεων με ουσιαστικές αυξήσεις και μέτρα για την ακρίβεια. «Απευθύνουμε κάλεσμα σε όλους τους ναυτεργάτες, στα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας, του Λαυρίου, να μη λείψει κανείς από τον απεργιακό αγώνα στις 28 Φλεβάρη» αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους. Κλιμάκια της ΠΕΝΕΝ θα βρίσκονται στα τρία λιμάνια της Αττικής από τις 5:30 το πρωί στις 28/2/24 για περιφρούρηση της απεργίας. Παράλληλα ναυτεργάτες θα πραγματοποιήσουν προσυγκέντρωση στο λιμάνι του Πειραιά.

Στην απεργία της ΑΔΕΔΥ και οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας

Όπως σημειώνεται, σε σχετική ανακοίνωση, «το Δ.Σ. της Ένωσης Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδας καλεί τα μέλη της να συμμετάσχουν στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2024 από 00.01 ως 24.00.

Κατά την διάρκεια της απεργίας θα εξυπηρετηθούν μόνον οι πτήσεις που προβλέπονται από το ισχύον νομικό πλαίσιο». Εφόσον πραγματοποιηθεί η εξαγγελθείσα απεργία οι αεροπορικές εταιρίες θα προβούν σε ακυρώσεις του συνόλου των προγραμματισμένων πτήσεων του εσωτερικού και του εξωτερικού δικτύου.

Σε τετράωρη στάση εργασίας προχωρούν την Τετάρτη οι δημοσιογράφοι

Τετράωρη στάση εργασίας από τις 10:00 έως τις 14:00 προκήρυξε για τους δημοσιογράφους η ΠΟΕΣΥ για την Τετάρτη.

«Στη συμπλήρωση ενός χρόνου από το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη με τους 57 νεκρούς και τις οικογένειές τους να ζητούν δικαιοσύνη και τιμωρία των υπευθύνων, ενώ η ακρίβεια και η αισχροκέρδεια απομυζούν το εισόδημα εργαζομένων και συνταξιούχων, τα δημόσια νοσοκομεία καταρρέουν και η ζωή των πολιτών χειροτερεύει, οι δημοσιογράφοι της χώρας διεκδικούμε συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με πραγματικές μισθολογικές αυξήσεις, αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και να μπει «τέλος στην αισχροκέρδεια και την ακρίβεια», τονίζει η ΠΟΕΣΥ.

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών «οι δημοσιογράφοι συμπαραστεκόμαστε στο δίκαιο αγώνα των αγροτών και στηρίζουμε τον αγώνα των υγειονομικών για αναβαθμισμένα νοσοκομεία, και των φοιτητών για Δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση».

Σημειώνεται ότι στην Αττική οι δημοσιογράφοι θα προχωρήσουν σε τετράωρη στάση εργασίας από τις 12:00 έως τις 16:00.

«Στη συμπλήρωση ενός χρόνου από το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη με τους 57 νεκρούς και τις οικογένειές τους να ζητούν δικαιοσύνη και τιμωρία των υπευθύνων, ενώ η ακρίβεια και η αισχροκέρδεια απομυζούν το εισόδημα εργαζομένων και συνταξιούχων, τα δημόσια νοσοκομεία καταρρέουν και η ζωή των πολιτών χειροτερεύει, οι δημοσιογράφοι της χώρας διεκδικούμε:

  • Ουσιαστική διερεύνηση της υπόθεσης και τιμωρία των υπευθύνων
  • Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με πραγματικές μισθολογικές αυξήσεις
  • Αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας
  • Τέλος στην αισχροκέρδεια και την ακρίβεια

Οι δημοσιογράφοι συμπαραστεκόμαστε στο δίκαιο αγώνα των αγροτών και στηρίζουμε τον αγώνα των υγειονομικών για αναβαθμισμένα δημόσια νοσοκομεία, και των φοιτητών για Δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση» τονίζει η ΕΣΗΕΑ.

Από τη στάση εργασίας της ΕΣΗΕΑ εξαιρούνται οι δημοσιογράφοι που στο διάστημα αυτό θα καλύψουν την εκδήλωση στα Τέμπη και κάθε άλλη εκδήλωση μνήμης, καθώς και τις απεργιακές κινητοποιήσεις.

 

πηγη: https://www.avgi.gr