Κυριακή, Μαϊος 05, 2024
Follow Us
Άρθρο του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, υποπτέραρχου (Μ) ε.α, με καταγωγή από τους Ωραιούς, υποψήφιου βουλευτή Ά Αθήνας με το ΚΚΕ

 

 

Ο νους που δεν σκέφτεται, δεν προβληματίζεται, δεν κρίνει και δεν αλλάζει άποψη, παρά τα όσα αρνητικά συμβαίνουν, οδηγείται σε λάθος αποφάσεις.

Παρά τις όποιες διαφορές και επιφυλάξεις μπορεί να έχει κάποιος με το ΚΚΕ, στις εκλογές που έρχονται θα πρέπει να σκεφτεί, να προβληματιστεί για το έγκλημα στα Τέμπη, την ακρίβεια, την ιδιωτικοποίηση δημόσιων αγαθών, την εμπλοκή της χώρας στον πόλεμο της Ουκρανίας, την εξωτερική πολιτική.

Στο έγκλημα στα Τέμπη – γιατί περί εγκλήματος πρόκειται – χάθηκαν 57 ζωές που στην πλειονότητά τους ήταν νεαρά άτομα, φοιτητές, στο ξεκίνημα της ζωής τους. Η ιδιωτικοποίηση των σιδηροδρόμων, πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, και ο διαχωρισμός του ΟΣΕ σε υποδομές – δίκτυο και μεταφορικό έργο, συνετέλεσαν τα μέγιστα στο έγκλημα αυτό. Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ έχουν τεράστιες ευθύνες, τις οποίες προσπαθούν να ρίξουν το ένα κόμμα στο άλλο. Αυτό φάνηκε άλλωστε και από το ύφος των ανακοινώσεών τους μετά το έγκλημα. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έσπευσε να δηλώσει ότι το έγκλημα αυτό ήταν ανθρώπινο λάθος και ήταν λάθος του σταθμάρχη που είχε βάρδια την ώρα του εγκλήματος. Οι υπεύθυνοι αυτού του εγκλήματος έχουν ονοματεπώνυμο και θα πρέπει να λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη. 57 ζωές θυσιάστηκαν στον βωμό του κέρδους. Προκαλεί δε ερωτήματα, γιατί πρόσφατα ψηφίστηκε σε τροπολογία σε πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, το ακαταδίωκτο για τα μέλη της Επιτροπής που θα διερευνήσει τα αίτια του εγκλήματος στα Τέμπη, με τη δικαιολογία για να «θωρακίσουν την ανεξαρτησία» της Επιτροπής, που οι ίδιοι όρισαν για να τους ελέγξει.

Εκτός από την ιδιωτικοποίηση των σιδηροδρόμων, πάγια πολιτική της ΕΕ που ακολουθούν πιστά οι αστικές κυβερνήσεις όλα αυτά τα χρόνια είναι η ιδιωτικοποίηση των κρατικών επιχειρήσεων και υποδομών. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ιδιωτικοποιεί την Παιδεία, την Υγεία, το νερό, την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία και μένει να δούμε τι έχει σειρά.

Με τις συνεχόμενες αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων, των καυσίμων και της Ενέργειας, οι μισθοί και οι συντάξεις φτάνουν για 15 μέρες και στην καλύτερη περίπτωση για 20. Η κυβέρνηση, αντί να αυξήσει μισθούς και συντάξεις, δίνει ελεημοσύνη στον λαό με τη μορφή foodpass, fuelpass και δεν ξέρω τι άλλο pass θα σκεφτούν. Παράλληλα, από κοινού ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ απέρριψαν τις προτάσεις του ΚΚΕ στο κοινοβούλιο για την ανακούφιση του λαού από την ακρίβεια και την ενεργειακή φτώχεια. Οι επιχειρηματικοί όμιλοι θησαυρίζουν στην πλάτη του λαού. Η δικαιολογία κατά την κυβέρνηση είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία, ενώ οι τιμές άρχισαν να παίρνουν την ανηφόρα πριν τον πόλεμο.Στον στρατιωτικό τομέα, η χώρα συνδιαμορφώνει και στη συνέχεια ακολουθεί πιστά τις επιταγές του ΝΑΤΟ.

Ενας από τους πιο αντιπροσωπευτικούς δείκτες, που αποτυπώνει την όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και την πολεμική προπαρασκευή, είναι οι δαπάνες σε ποσοστό του ΑΕΠ για προμήθεια πολεμικού υλικού, ο οποίος χτύπησε για άλλη μια χρονιά «ταβάνι»: Τα 30 κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ δαπάνησαν πάνω από 1,2 τρισ. δολάρια το 2022 για την ενίσχυση των στρατών τους, ποσό αυξημένο κατά 2,2% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του ΝΑΤΟ. Στη ΝΑΤΟική λίστα η χώρα μας καταγράφει θλιβερή και επικίνδυνη πρωτιά, με τις υψηλότερες δαπάνες ως ποσοστό του ΑΕΠ (3,54%), πάνω κι από τις ΗΠΑ (3,46%)! Οι δαπάνες αυτές δεν έχουν για προτεραιότητα την άμυνα της χώρας, αλλά την υποστήριξη των ΝΑΤΟικών σχεδιασμών, και η εμπλοκή της χώρας σ’ αυτούς όχι μόνο δεν θωρακίζει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, αλλά τα εκθέτει σε ακόμα μεγαλύτερους κινδύνους. 713 ευρώ πληρώνει ο καθένας μας για τις ΝΑΤΟικές δαπάνες. Η δε ΕΕ αποφάσισε να δαπανήσει 1 δισ. ευρώ για προμήθεια πυρομαχικών για τα κράτη – μέλη της και 1 δισ. ευρώ για την Ουκρανία. Επίσης, να μην ξεχνάμε και τις 18 υπάρχουσες σήμερα αποστολές – στρατιωτικές και πολιτικές – που έχει αναπτύξει η ΕΕ σε όλο τον κόσμο με ελληνική συμμετοχή. Περιμένουμε να δούμε τι ετοιμάζεται για την περίπτωση της Ουκρανίας.

Η κυβέρνηση της ΝΔ και τα άλλα κόμματα του ευρωατλαντισμού, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, έχουν βαριές ευθύνες για τη μέχρι σήμερα εμπλοκή της Ελλάδας σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους και πρόσφατα σε αυτόν της Ουκρανίας. Εχουν βαριές ευθύνες για την αξιοποίηση των στρατιωτικών βάσεων και υποδομών της χώρας (Αλεξανδρούπολη, Λάρισα, Στεφανοβίκειο, Σούδα, Πεδίο Βολής «Ψηλός Σταλός» στο Διδυμότειχο κ.λπ.). Μέχρι δε πριν λίγα χρόνια είχαν αποθηκευμένες πυρηνικές κεφαλές στον Αραξο, ενώ συνεχίζουν να διατηρούν σε ετοιμότητα τις αποθήκες για να δεχτούν πάλι πυρηνικά όποτε χρειαστεί. Εχουν ευθύνες γιατί συμφωνήσαν στη διεύρυνση της ΝΑΤΟικής συμμαχίας με νέες χώρες, όπως η Σουηδία και η Φινλανδία – και η Φινλανδία είναι ήδη μέλος του ΝΑΤΟ.

Εχουν βαριές ευθύνες γιατί η εμπλοκή αυτή έχει μετατρέψει τη χώρα μας σε πολεμικό ορμητήριο, αλλά και σε στόχο αντιποίνων, επιθέσεων σε ενδεχόμενη εξάπλωση της πολεμικής σύγκρουσης.

Η εξωτερική πολιτική που ακολουθούν τα αστικά κόμματα μπορεί να οδηγήσει και σε εθνικό ακρωτηριασμό. Εχει εξασθενήσει η άμυνα των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου με την απομάκρυνση των τεθωρακισμένων BMP-1 και την αποστολή τους στην Ουκρανία, όπως και την αποστολή όπλων και πυρομαχικών. Συζητάνε δε και για αποστολή S-300, «Leopard» και TOR-M1. Αυτά τα όπλα, τα πυρομαχικά και τα οπλικά συστήματα έχουν προμηθευτεί από τον ελληνικό λαό για την άμυνα της χώρας και όχι για να τα διαθέτει η κυβέρνηση για να εξυπηρετεί τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ, των Ηνωμένων Πολιτειών και του κεφαλαίου.Ησημερινή κυβέρνηση διατυμπανίζει ότι οι σύμμαχοί μας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ θα μας υποστηρίξουν έναντι της επεκτατικής πολιτικής της Τουρκίας και του αναθεωρητισμού της, μια πολιτική που εξυπηρετεί το εγχώριο μεγάλο κεφάλαιο και τα οικονομικά, γεωπολιτικά, γεωστρατηγικά συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών. Τα συμφέροντα των πολυεθνικών εταιρειών και του κεφαλαίου. Ο γγ του ΝΑΤΟ έχει μιλήσει για ΝΑΤΟικό έδαφος και όχι εθνικό. Κάτι ανάλογο είπε και ο πρωθυπουργός σε συνέντευξη που παραχώρησε πρόσφατα στην Αλεξανδρούπολη. Η δε κυρία Ντόρα Μπακογιάννη σε συνέντευξή της έχει πει ότι η Τουρκία έχει ατέλειωτες ακρογιαλιές στο Αιγαίο, άρα έχει και δικαιώματα, και σε άλλη ότι δεν έχει ταμπού για συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο.

Με λίγα λόγια, φαίνεται καθαρά ότι προετοιμάζουν το έδαφος για μια νέα συμφωνία τύπου «Πρεσπών» στο Αιγαίο, όπως την προσδιορίζουν κιόλας κάποιοι. Από τη μια αφαιρώντας οπλισμό από τα νησιά, αντικειμενικά συμμορφώνονται με την τουρκική απαίτηση για αποστρατιωτικοποίησή τους. Από την άλλη τα βαφτίζουν «ΝΑΤΟικά», συσκοτίζοντας ουσιαστικά το θέμα της κυριαρχίας τους. Αφετέρου κόμματα εξουσίας, μεγαλύτερα και μικρότερα, είναι έτοιμα και προετοιμάζουν τον ελληνικό λαό να δεχτεί τη «συνεκμετάλλευση» στο Αιγαίο, που όμως σημαίνει έναν συμβιβασμό χωρίς αρχές και κανόνες Διεθνούς Δικαίου. Πρόκειται για έναν οδυνηρό συμβιβασμό, με παραχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Κανένας πατριώτης να μη δείξει εμπιστοσύνη στα αστικά κόμματα, ούτε για τα λεγόμενα «εθνικά» θέματα!

Ας σταματήσουμε να επιλέγουμε μεταξύ μπαγιάτικου και σάπιου, γιατί το πρόβλημα είναι στη ρίζα και όχι στον καρπό.

Η ψήφος είναι το συνταγματικό μας όπλο, ας το χρησιμοποιήσουμε για να αλλάξουμε τη ρίζα.

Ψήφος στο ΚΚΕ, για να αποκτήσει μεγαλύτερη δύναμη και ισχύ, γιατί μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό, με μπροστάρη δυνατό και ισχυρό ΚΚΕ.

 

Γιώργος ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Υποπτέραρχος (Μ) ε.α., υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ στην Α’ Αθήνας

 

Αναδημοσίευση από το Alt.gr