Σάββατο, Απρίλιος 27, 2024
Follow Us
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

ΘΕΜΑ: Ενημέρωση και οδηγίες για ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΜΕΝΟ Έκτακτο Δελτίο ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ΚΑΙΡΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ (Ε.Δ.Ε.Κ.Φ) από την Τρίτη26/09/2023.

****

Το υπ. αριθμ. 06/25-09-2023 Έκτακτο Δελτίο ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ΚΑΙΡΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ (Ε.Δ.Ε.Κ.Φ.)ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΕΙΤΑΙ, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία,με χαρακτηριστικά ως ακολούθως:

 

Το σύστημα κακοκαιρίας Elias θα εξακολουθήσει να επηρεάζει περιοχές της χώρας με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και μεγάλη συχνότητα κεραυνών.

 

Πιο αναλυτικά:

 

Σήμερα Τρίτη (26-09-2023) κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά(πλην της Μακεδονίας και της Θράκης), τις Σποράδες, τη βόρεια Εύβοιακαι τη βόρεια Πελοπόννησο.

Τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν:

α) στη Θεσσαλία (στους νομούς Καρδίτσας, Τρικάλων, Μαγνησίας και στα νότια τμήματα του νομού Λάρισας),

β) την Ήπειρο (στους νομούς Άρτας και Πρέβεζας),

γ)στη Στερεά(στην Αιτωλοακαρνανία, την Ευρυτανία, τη Φθιώτιδα και βαθμιαία στη Φωκίδα και τα δυτικά τμήματα της Βοιωτίας) και

δ) στη βόρεια Πελοπόννησο (στους νομούς Αχαΐας και τα δυτικά τμήματα του νομού Κορινθίας).

 

Την Τετάρτη (27-09-2023) κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στην κεντρική και νότια ηπειρωτική χώρα(στη Θεσσαλία, τη Στερεά και την Πελοπόννησο), στις Σποράδες, την Εύβοια, τη δυτική Κρήτη και πιθανώς κατά διαστήματα στις δυτικές Κυκλάδες, τα δυτικά και νότια τμήματα της Αττικής και το βόρειο Αιγαίο.

Επισημαίνεται ότι τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν στους νομούς Καρδίτσας, στα ανατολικά και νότια τμήματα του νομού Μαγνησίας, Ευρυτανίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Βοιωτίας, στις Σποράδες και στη βόρεια Εύβοια.

 

Την Πέμπτη (28-09-2023) κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται έως τις μεσημβρινές ώρες στις Σποράδες, τη Μαγνησία, την Εύβοια (κυρίως τη βόρεια), τη Φθιώτιδα και τη ΒοιωτίαΣταδιακά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

 

Τα έκτακτα δελτία της Ε.Μ.Υ.ανανεώνονται ανά δωδεκάωρο και για περισσότερες λεπτομέρειες για την εξέλιξη του καιρού ανατρέξτε στα τακτικά δελτία καιρού και στην ιστοσελίδατης Ε.Μ.Υ. www.emy.gr και το λογαριασμό της Ε.Μ.Υ. στο Twitter @EMY_HNMS.

 

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας  και οι Υπηρεσίες που εμπλέκονται σε έργα και δράσεις για την αντιμετώπιση κινδύνων από επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα έχουν τεθεί  σε κατάσταση ετοιμότητας βάσει του σχεδιασμού τους, προκειμένου να αντιμετωπιστούν πιθανά προβλήματα που θα δημιουργηθούν από την εκδήλωση των φαινομένων, ειδικότερα δε σε επιβαρυμένες περιοχές από τις προηγούμενες καταστροφές.

Τα Τμήματα Πολιτικής Προστασίας τωνΠ.Ε.θα ενημερώσουν όλες τις εμπλεκόμενες Υπηρεσίες,  τους Δήμους και  τις Εθελοντικές Οργανώσεις και θα ενεργοποιήσουν τα μνημόνια συνεργασίας με ιδιώτες, ώστε να βρίσκονται σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας.

Επίσης οι Δήμοι της Περιφέρειας Στ. Ελλάδας:

  • δια των Προέδρων των Τ.Κ. να ενημερώσουν πολίτες που δραστηριοποιούνται ή εργάζονται στην ύπαιθρο (κτηνοτρόφους, αγρότες, μελισσοκόμους κλπ), καθώς και άλλους (πχ διοργανωτές υπαίθριων εκδηλώσεων)για τους κινδύνους που ενδεχομένως να προκύψουν από τα πιθανόν επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα ώστε να λάβουν τα μέτρα αυτοπροστασίας τους.
  • σε περιοχές που παρουσιάζουν ιστορικό εκδήλωσης  ανάλογων φαινομένων να τεθούν σε αυξημένη ετοιμότητα ώστε να συνδράμουν σε περίπτωση που απαιτηθεί  και τεθεί σε εφαρμογή το μέτρο της οργανωμένης απομάκρυνσης πληθυσμού ή πολιτών.

Για  πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου και για ενημέρωση καιρού οι πολίτες μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα www.astynomia.grwww.hnms.gr

 Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: 

https://civilprotection.gov.gr/