Δευτέρα, Δεκέμβριος 04, 2023
Follow Us
Λουτρά Αιδηψού:  22 Μαρτίου Τετάρτη, στους Αγίους Αναργύρους
22 Μαρτίου Τετάρτη, στους Αγίους Αναργύρους, 7 μ.μ. συν Θεώ.
 
Νηστεία
 
Η Λειτουργία των Προηγιασμένων Τιμίων Δώρων τελείται κάθε Τετάρτη και Παρασκευή στη διάρκεια των έξι εβδομάδων της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, καθώς επίσης τη Μεγάλη Δευτέρα, τη Μεγάλη Τρίτη και τη Μεγάλη Τετάρτη, στην Εβδομάδα των Παθών. Κατά τη Λειτουργία αυτή δεν καθαγιάζονται στη Προσκομιδή νέα Τίμια Δώρα, αλλά για την Θεία Μετάληψη προσφέρονται τα καθαγιασμένα από την προηγούμενη Κυριακή, εξ ου και η ονομασία της "Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία".
 
Η Λειτουργία των Προηγιασμένων Τιμίων Δώρων τελείται σε συνδυασμό με την Ακολουθία του Εσπερινού. Συγκεκριμένα αφού ψαλλούν τα λεγόμενα "εσπέρια στιχηρά" και γίνει η "μικρά είσοδος" του ιερού Ευαγγελίου, αναγιγνώσκονται δύο περικοπές από την Παλαιά Διαθήκη μεταξύ των οποίων ο ιερουργός ιερέας ή πρωθιερέας ή αρχιμανδρίτης, κρατώντας στο ένα χέρι λαμπάδα και στο έτερο θυμιατό, εξέρχεται στην Ωραία Πύλη εκφωνώντας το "Σοφία. Ορθοί. Φως Χριστού φαίνη πάσιν". Ακολουθεί ο ύμνος "Κατευθυνθήτω η προσευχή μου...", που ψάλλεται έξι φορές και στη συνέχεια ο διάκονος καλεί τους κατηχουμένους να εξέλθουν του κυρίως ναού, ενώ στη συνέχεια -αντί του Χερουβικού ύμνου- ψάλλεται ο υπέροχος ύμνος "Νυν αι δυνάμεις των Ουρανών...".
 
Αμέσως μετά τα παραπάνω ακολουθεί η ιδιόρρυθμη κατανυκτική και με απόλυτη σιγή έξοδος των προηγιασμένων Τιμίων Δώρων, από την αριστερή πύλη του εικονοστασίου, φερόμενα υπό τον λειτουργό στο ύψος της κεφαλής του καλυπτόμενα από τον "αέρα". Μετά την είσοδο στο ιερό βήμα, συνεχίζει η Λειτουργία, όπως η συνήθης της Κυριακής χωρίς καμία άλλη διαφορά.