Παρασκευή, Μάρτιος 29, 2024
Follow Us


 

Σίγουρα δεν είναι το πιο συνηθισμένο πράγμα ένας γνωστός και καταξιωμένος καλλιτέχνης να παίρνει συνέντευξη από ένα «άσημο».

Σαν μια πρόταση ζωής, ο Γιώργος Τζώρτζης για λογαριασμό του ΔΙΑΥΛΟΣ News προτείνει μια άλλη ρότα , αυτή που οι «μικροί» καλλιτέχνες, οι «μικροί» άνθρωποι, βγαίνουν στο προσκήνιο και μιλούν για το έργο και τη ζωή τους, ενώ ο γνωστός καλλιτέχνης παίρνει το ρόλο του «άγνωστου» και κάνει τις ερωτήσεις.

(Αυτή η ανατροπή γεννά ένα ειλικρινές αποτέλεσμα που μας δίνει τη διάθεση να το επιχειρήσουμε και πάλι στο μέλλον).

Έτσι λοιπόν ο γνωστός τραγουδιστής – τραγουδοποιός Γιώργος Τζώρτζης μιλά με τον Κώστα Βρέττο.

Αν κάνουμε μια βόλτα απο τους Παππάδες στη Βόρεια Εύβοια, μπαίνοντας στο χωριό, στην πλατεία που βρίσκεται και η εκκλησία του, σίγουρα θα σταματήσουμε για να απολαύσουμε ή και να επεξεργαστούμε τα «περίεργα» γλυπτά με παλιά αλέτρια που την διακοσμούν.

Και βέβαια θα αναρωτηθούν πολλοί: ποιος αλήθεια έφτιαξε κάτι τέτοιο σε ένα απομακρυσμένο χωριό σαν τους Παππάδες;

Ο καλλιτέχνης λοιπόν για όσους δεν ξέρουν είναι ο Κώστας Βρέττος, γέννημα θρέμμα του χωριού και μεγαλωμένος σε αυτό, τουλάχιστον στα πρώτα χρόνια της ζωής του.

 

Ο Κώστας γεννήθηκε τον Ιούλιο του 1956 στους Παππάδες όπου και τελείωσε το Δημοτικό Σχολείο, ενώ τα δύο πρώτα χρόνια του Γυμνασίου πήγε στο διπλανό χωριό Αγία Άννα και το τελείωσε στη Λάρισα. Στη συνέχεια σπούδασε και δούλεψε σαν ψυκτικός στην Αθήνα, παντρεύεται πολύ νεαρός και στη συνέχεια στη Λάρισα, από το 1990, ασχολείται επαγγελματικά με νυχτερινά μαγαζιά, ανοίγοντας πέντε δικά του πάντα στη Λάρισα.

Το 2015 τα παρατάει όλα και γυρίζει στο χωριό του όπου ασχολείται με το ψάρεμα και το αμπέλι του.

Στη ζωή του πάντα την καθοδηγούσε η φύση, την οποία αναγκαστικά αποχωρίστηκε για λόγους επαγγελματικούς και βιοπορισμού. Από μικρός ζωγράφιζε και λίγο πριν τα σαράντα του χρόνια είδε ένα φίλο του, τον Αντώνη, να «κοπανάει» μια πέτρα. Αυτή η ενασχόληση τον συγκίνησε και πήρε τα πρώτα του εργαλεία και ξεκίνησε να λαξεύει τις πέτρες για περίπου είκοσι χρόνια, μέχρι πριν τρία – τέσσερα χρόνια πριν που από τότε σταμάτησε.

Έχει εκθέσει έργα του στην «Fontainebleau» στο Παρίσι και στη Λάρισα είχε δημιουργήσει μόνιμο εικαστικό χώρο επί τριετία τουλάχιστον, στον οποίο είχε δικά του γλυπτά ή και έργα φίλων του.

Οι δημιουργίες του ήταν πάντα χωρίς πρόπλασμα, μιας και σε κάθε πέτρα «έβλεπε» αυτό που υπήρχε μέσα της και έτσι την σκάλιζε, αναδυκνείοντάς το.

Ο ΔΙΑΥΛΟΣ News βρέθηκε με τον Κώστα Βρέττο ο οποίος συνομίλησε με τον Γιώργο Τζώρτζη για την τέχνη και τους κανόνες της, το ταλέντο, την κοινωνία, τους καλλιτέχνες αλλά και για το αγαπημένο του ψάρεμα καθώς και για το αμπέλι του.

(αρχικές εμφανίσεις στο ΔΙΑΥΛΟΣ News -1-:  11955 )