Σάββατο, Μαϊος 08, 2021
Follow Us
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

του Πάνου Τσεπενέκα (συγγραφέα)

Το Φλόκα είναι ένα μικρό χωριό του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας που τις δεκαετίες 1980 και 1990 είχε την τύχη να έχει πρόεδρο της κοινότητας τον αείμνηστο φίλο Νίκο Καρυώτη. Ο Νίκος Καρυώτης αυτοδημιούργητος και επιτυχημένος επιχειρηματίας, ηγετική φυσιογνωμία με μεγάλη αγάπη για τον τόπο του άλλαξε τελείως την εικόνα του χωριού του. Έφτιαξε δρόμους, πλατείες, οργάνωσε πρωτοποριακές για την εποχή πολιτιστικές εκδηλώσεις. Και το κυριότερο, δημιούργησε ένα νέο πέτρινο θέατρο 4000(!) θέσεων, πραγματικό κόσμημα για την περιοχή, στο οποίο γίνονται κάθε χρόνο οι εκδηλώσεις του φεστιβάλ Αρχαίας Ολυμπίας. Το ολοκλήρωσε ξοδεύοντας χρήματα της προσωπικής του περιουσίας! Όταν ο νόμος «Καποδίστριας» ενέταξε την κοινότητα Φλόκα στο νεοσύστατο Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας η κοινή λογική έλεγε πως ο Νίκος Καρυώτης θα ήταν ο ιδανικός δήμαρχος του νέου δήμου. Οι δυνάμεις της κομματοκρατίας, όμως, είχαν άλλη άποψη. Έβαλαν αξεπέραστους φραγμούς και ο Νίκος Καρυώτης δεν έγινε ποτέ δήμαρχος, ούτε φυσικά βουλευτής.

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Η Αικατερίνη Πουλιάση εργάζεται ως παιδαγωγός. Στο τομέα της ζωγραφικής σπούδασε σε διάφορα εργαστήρια. Οι σημαντικότερες  ζωγραφικές της σπουδές είναι στο Ελληνικό Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού με δάσκαλο τον Αντώνη Κουρτικάκη. Εκεί διδάχθηκε ιστορία τέχνης και πολιτισμού, καθώς κι εξειδικευμένες τεχνικές, όπως: η νωπογραφία-τοιχογραφία, εγκαυστική, γλασαριστό, υδατογραφία, γλυπτική κ.α.

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

 

Σκηνοθεσία: Ευθύμης Χατζής

Διασκευή Σεναρίου: πρ. Κωνσταντίνος Στρατηγόπουλος

Διήγημα: Ηλία Βουλγαράκη | «Μια αξιοπρεπής Τριάδα»

Μουσική: Ευανθία Ρεμπούτσικα

Εκτέλεση Παραγωγής: View Master Films

Παραγωγή: ΑΝΕΕ ΤΕΧΝΑΒΑ .Α.Ε.

 

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

 
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Προς

Τον Ιερό Κλήρο και τον ευσεβή Λαό

της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος,

Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων.

 

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

 

 

Στο στούντιο των Αντιθέσεων ο Γιάννης Ιωαννίδης, καθηγητής παθολογίας, έρευνας και πολιτικής υγείας, επιστημών δεδομένων και στατιστικής, διευθυντής του κέντρου Metrics στο Πανεπιστήμιο Stanford των ΗΠΑ σε μία μεγάλη συζήτηση για όλα τα ζητήματα του SARS – CoV2 και της νόσου που προκαλεί Covid-19. Ταυτόχρονα με αφορμή το νέο του βιβλίο « Λόγω κρυμμένα λογοκριμένα» ανοίγει το πεδίο μίας ευρύτερης προσέγγισης που αγγίζει ακόμη και τα «άβατα» της επιστήμης για τα λανθασμένα αποτελέσματα της ιατρικής έρευνας σε μεγάλες και μικρές στιγμές της ανθρωπότητας, τον διάλογο όταν δεν υπάρχει πλέον μέθοδος και το νόημα της ζωής ως αξία της επιστημονικής κοινότητας.