Δευτέρα, Νοέμβριος 04, 2024
Follow Us
ΤΕΛΕΣΤΗΚΕ Η ΙΕΡΑ ΑΓΡΥΠΝΙΑ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΧΙΛΙΑΔΟΥΣ ΣΤΟΝ Ι.Ν. ΑΓΙΟΥ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΟΣ Λ.ΑΙΔΗΨΟΥ

Στην Λουτρόπολη της Αιδήψου όπου αυτές τις ημέρες φιλοξενείται, το προερχόμενο εκ της Ιεράς Μονής Μακρυμάλλης , Ψαχνων Εύβοιας , το Θαυματουργό Εικόνισμα της Παναγίας της Χιλιαδους

εορτάστηκε σε αγρυπνία, η Ανάμνησης των Εγκαινίων του Ιερού Ναού .
Της ιερά αγρυπνίας προέστη ο Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Νικόλαο Αργυρίου με την συμμετοχή του συνεφημεριου του Ι.Ν. Οικονόμο π. Χρήστο Νγκελα ενώ συμπροσευχομενοι ήταν και οι : · π. Ιωάννης Θάνος εφημέριος Ιερού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Ιστιαίας και Αρχιερατικός επίτροπος Ιστιαίας · π. Νικόλαος Σακαγιαννης εφημέριος Ιερού Ναού Αγίων Αναργύρων πολιούχων Λουτρών Αιδηψού · π. Ιωάννης Σούρας εφημέριος Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Ωρεών και υπεύθυνος νεότητος Ιστιαίας · π. Ευστάθιος Αναγνώστου εφημέριος Ιερού Μητροπολιτικού Ναου Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ιστιαίας · π. Ιωάννη Παπακοσμά εφημέριο Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Αγίου · π. Κωσταντίνο Σταματόπουλο εφημέριου Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Αγίου Γεωργίου Ιστιαίας
Ο π. Νικολαος διηκόνησε το θείο κήρυγμα, αναφερθείς στην Ιστορία της Ιεράς Εικονός της Παναγίας Χιλιαδούς .
Η ομιλία ως εξής : Τρεις επιφανείς γυναίκες, με το όνομα Θεοδώρα, είναι οι επικρατέστερες κτητόρισσες του αρχικού ναϊκού και μοναστηριακού κτίσματος, του οποίου τα σημερινά μεσοβυζαντινά λείψανα, είναι ό,τι απέμεινε από την ιστορική και σημαντική Ι. Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Χαραδρών ή Χιλιαδούς. v Αυτοκράτειρα Θεοδώρα, σύζυγος του Ιουστινιανού (6ος αι. μ.Χ.) v Αυτοκράτειρα Θεοδώρα των Μακεδόνων, τριτότοκη κόρη του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Η΄ (11ος αι. μ.Χ.) v Θεοδώρα Αγγελίνα, αδερφή του αυτοκράτορα Ισαάκιου Α’ Αγγέλου (12ος αι. μ.Χ.) Ωστόσο η πρώτη γραπτή αναφορά σώζεται μόλις το 1800 και είναι ένας κώδικας οργάνωσης της Ι. Μονής Χιλιαδούς. Από τότε και έπειτα μνημονεύονται και οι ηγούμενοι Γεράσιμος Κωνσταντίνου, ο οποίος συγκαταλέγεται και μεταξύ των αγωνιστών της Ελληνικής Επανάστασης και Γεράσιμος Σταματούκος. Κατά τη διάρκεια της Επανάστασης, το μοναστήρι πρέπει να χρησιμοποιήθηκε ως κρησφύγετο και σταθμός ανεφοδιασμού για τους αγωνιστές. Στη Μονή Χιλιαδούς κατέφτασε ο Νικόλαος Κριεζώτης με ένα απόσπασμα 60 ανδρών, περί τα μέσα Μαΐου του 1823. Ο ανδρείος Ευβοέας οπλαρχηγός είχε αναγκαστεί να αποσυρθεί από τη Νότια Εύβοια, λύνοντας την πολιορκία της Καρύστου, έπειτα από την δυσμενή εξέλιξη των επιχειρήσεων για τους Έλληνες, εξαιτίας των πολυάριθμων Οθωμανικών δυνάμεων, που είχαν αποβιβαστεί στην περιοχή. Κατόπιν, ο Κριεζώτης αναχώρησε από την παραλία της Μονής Χιλιαδούς με προορισμό την Σκύρο και τα Ψαρά, αναζητώντας στρατιωτικές ενισχύσεις για να συνεχίσει τον αγώνα στην Εύβοια. Από το 1920 ή Μονή Χιλιαδούς διαλύεται, ως προς το έμψυχο δυναμικό της και μετά τον Β΄ΠΠ περιέρχεται, ως μετόχιο, στη δικαιοδοσία της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου Μακρυμάλλη Ψαχνών, όπου φυλάσσεται το ιερό και θαυματουργό εικόνισμα της Παναγίας, το οποίο στην εποχή της τελευταίας, τουλάχιστον, ακμής της Μονής Χιλιαδούς ήταν το φυλακτήριο της.Η ιερά εικόνα φέρει πολλές ομοιότητες με την εικόνα της ένθρονης Θεοτόκου (17ος αι.) του Κρητικού αγιογράφου Εμμανουήλ Τζάνε, η οποία σήμερα αποτελεί έκθεμα του βυζαντινού και χριστιανικού μουσείου Αθηνών.Εύκολα και εύλογα μπορούμε να εξάγουμε το συμπέρασμα ότι η Παναγία «Χιλιαδού» είναι ένα εξίσου λαμπρό δείγμα της Κρητικής Σχολής.
 
Προ της απολύσεως, ο π. Νικόλαος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη μεγάλη ευλογία που ζει αυτές τις ημέρες η Λουτρόπολη της Αιδηψού με την έλευση της Θαυματουργού Εικόνος της Παναγίας της Χιλιαδους και κάλεσε όλους τους πιστούς σε πνευματική εγρήγορση. Ευχαρίστησε ιδιαιτέρως και ευγνωμόνως τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Μακρυμάλλης Γέροντα Ιάκωβο και την Ιερά Σύναξη της Μονής για την συγκατάθεσή τους στην έλευση της Ιεράς Εικόνος , τους κομιστές , όπως και τον Σεπτό μας Ποιμενάρχη Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χαλκίδος , Ιστιαίας & Β. Σποράδων κ.κ. Χρυσοστομο για την άδεια που δόθηκε για την διακομιδή του Ιερού Εικονίσματος και τον Αναγνώστη Θωμά Χαντζή για τον κόπο την οργάνωση για την διεξαγωγή της Ιεράς Πανηγύρεως .
Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας διαβάστηκε η Ευχή της Αναμνήσεως των Εγκαινίων του Ιερού Ναού και δόθηκαν ευλογία λαδακια της Παναγίας της Χιλιαδους από την Αγία καντήλα της .
Το Ιερό Εικόνισμα θα αναχωρήσει από την Λουτρόπολη την Τρίτη μετά την Θεία Λειτουργία .