Παρασκευή, Απρίλιος 19, 2024
Follow Us
Ο θεός του ΑΡΤΕΜΙΣΙΟΥ «επέστρεψε» στην πατρίδα του

 

 Ο Θεός του Αρτεμισίου: Δίας ή Ποσειδώνας δεν έχει σημασία. Σημασία όμως έχει η σπουδαιότητα αυτού του μοναδικού αγάλματος που κοσμεί αυτή τη στιγμή το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Το παγκοσμίως αναγνωρισμένο ως ένα από τα ομορφότερα χάλκινα αγάλματα στον κόσμο.


Και αυτό το σύμβολο τέχνης και ομορφιάς, που όλοι σε όλο τον κόσμο, αν το είχαν θα είχαν φτιάξει 10 αντίγραφά του και θα τα διαφήμιζαν όσο δεν παίρνει, δεν έτυχε μέχρι και σήμερα να βρεθεί ένας να κάνει το αυτονόητο. Να φτιάξει ένα πιστό αντίγραφό του και να το εκθέσει στην Δημοτική Περιφέρεια στην οποία ανήκει.


Πιστεύουμε πως οφείλουμε να πούμε πως ευχαριστούμε τη Δημοτική Αρχή και προσωπικά τον Δήμαρχο Γιάννη Κοντζιά για την ανάδειξη της τεράστιας ιστορίας μας και του πολιτισμού μας, να πούμε πως ευχαριστούμε που έκανε το αυτονόητο.

Ο Θεός του Αρτεμισίου δεν αποτελεί Χριστουγεννιάτικο διάκοσμο αλλά ούτε και λαϊκό προσκύνημα. Αποτελεί ιστορικής σημασίας σύμβολο που θα πρέπει να γίνει παγκοσμίως γνωστό ότι προέρχεται από τον Τόπο μας.

Για ακόμα μία φορά Μπράβο στη Δημοτική Αρχή και στον Δήμαρχό μας.

Γράφει ο Γιάννης Κοντζιάς στο FaceBook:

Ο θεός του ΑΡΤΕΜΙΣΙΟΥ το Σεπτέμβριο του 1928 μετά την ανέλκυσή του φυλάχτηκε, πριν πάρει το δρόμο για το εθνικό αρχαιολογικό μουσείο Αθηνών, στο παλιό Γυμνάσιο Ιστιαίας μετά την προσπάθεια του τότε κοινοτάρχη Αρ. Σκουρτόπουλου.
Σήμερα το πιστό αντίγραφο τοποθετείται στον αύλειο χώρο του δημαρχείου μας (ίδια θέση με το παλιό γυμνάσιο Ιστιαίας) προσωρινά, πριν τοποθετηθεί μόνιμα στο Πευκί, στο βυθό της θάλασσας του οποίου φιλοξενήθηκε για 2000 περίπου χρόνια.
Στη στοά του Δημαρχείου μας εκτίθενται αναφορές σε εφημερίδες της εποχής (1928) και αναφορές για την εθνική και παγκόσμια εμβέλεια του «θεού του ΑΡΤΕΜΙΣΙΟΥ».