Παρασκευή, Ιούλιος 12, 2024
Follow Us
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ ΠΛΗΓΕΙΣΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΕΩΝ ΑΠΟ THN ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ “ELIAS” ΣΤΗΝ Π.Ε. ΕΥΒΟΙΑΣ.

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ:


"Μετά τα ακραία καιρικά φαινόμενα με την ονομασία «Elias» που έπληξαν την Π.Ε. Εύβοιας στις 27 και 28 Σεπτεμβρίου 2023,

ενημερώνουμε ότι έχει ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός στήριξης πληγέντων, σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για την Κρατική Αρωγή.


Συγκεκριμένα, έχει ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής αιτήσεων από πληγείσες επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις (βιομηχανικές και βιοτεχνικές μονάδες, ξενοδοχειακές μονάδες, εμπορικά καταστήματα, που ασκούν νόμιμη οικονομική δραστηριότητα, ανεξάρτητα από τη μορφή τους, συμπεριλαμβανομένων και των ατομικών επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών, καθώς και των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή, μεταποίηση ή εμπορία προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας), καθώς και από μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορείς για την καταγραφή και αποτίμηση των ζημιών από τις αρμόδιες επιτροπές Κρατικής Αρωγής της Π.Ε. Εύβοιας.


Ειδικότερα, η επιχορήγηση καλύπτει υλικές ζημιές που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία σε στοιχεία ενεργητικού, όπως εξοπλισμός, πρώτες ύλες, εμπορεύματα, φορτηγά αυτοκίνητα δημόσιας και ιδιωτικής χρήσης, καθώς και αυτοκίνητα επαγγελματικής χρήσης, μέσα παραγωγής, συμπεριλαμβανομένου και του εγγείου κεφαλαίου και των αποθηκευμένων προϊόντων, τα οποία καταγράφηκαν ως κατεστραμμένα.


Οι αιτήσεις για τις επιχειρήσεις (οι οποίες πρέπει απαραιτήτως να συνοδεύονται από φωτογραφικό υλικό των ζημιών) μπορούν να κατατίθενται έως την Παρασκευή 10
Νοεμβρίου 2023 ως εξής:


 Ηλεκτρονικά, στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, στον ακόλουθο σύνδεσμο https://eservices.pste.gov.gr/.../apotimisi.../description/
 Στη Γραμματεία της Διεύθυνσης Ανάπτυξης της Π.Ε. Εύβοιας, (Λ. Χαϊνά 93, Χαλκίδα, Γραφείο 210, 2 ος όροφος)
- δια ζώσης καθημερινά από τις 08:00 π.μ. έως τις 14:00 ή
- μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
 Στους οικείους Δήμους, οι οποίοι θα τις προωθήσουν στη Διεύθυνση Ανάπτυξης της Π.Ε. Εύβοιας.


Για πληροφορίες οι πληγέντες μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα της Διεύθυνσης Ανάπτυξης της Π.Ε. Εύβοιας: 2221353400, 2221353545 και 2221353515.


Οι αιτήσεις για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις που αφορούν σε υλικές ζημιές σε στοιχεία του ενεργητικού υποβάλλονται αποκλειστικά στους κατά τόπους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ, όπου επίσης υποβάλλονται και οι αιτήσεις που αφορούν σε καταστροφή φυτικού και ζωικού κεφαλαίου.


Οι αιτήσεις για ζημιές που έχουν προκληθεί σε κατοικίες, υποβάλλονται στους οικείους Δήμους.


Διευκρινίζεται ότι, μετά από τροποποίηση του ν.4797/2021 με το άρθρο 71 του ν.4871/2021, δεν καλύπτονται από την επιχορήγηση του ν.4797/2021, μέσω της Περιφέρειας και της Διεύθυνσης Κρατικής Αρωγής, ζημιές που προκλήθηκαν από τη θεομηνία σε κτιριακές εγκαταστάσεις. Για τις εν λόγω ζημιές αρμόδιες είναι οι υπηρεσίες της ΓΔΑΕΦΚ του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, στο πλαίσιο της στεγαστικής συνδρομής.


Επισυνάπτονται: υπόδειγμα αίτησης αρωγής επιχειρήσεων, έντυπο με δικαιολογητικά που αφορούν σε επιχειρήσεις, έντυπο με δικαιολογητικά που αφορούν σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις, και ενημερωτικά φυλλάδια του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας".


Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας