Το μελισσόχορτο είναι ένα βότανο με πολλές φαρμακευτικές ιδιότητες.
Αποτελούσε για παραπάνω από 2.000 χρόνια το βασικό συστατικό σε ελιξήρια ζωής.
Ακόμα και σήμερα λέγεται πως είναι το φυτό της μακροζωΐας, που ανήκει στην οικογένεια της μέντας. Έχει δροσερή, λεμονάτη γεύση, με μικρές νότες μέντας, και πολύ χαρακτηριστικό άρωμα λεμονιού.
Έχει αντιφλεγμονώδη, αντιιική ,τονωτική και αντιοξειδωτική δράση. Επίσης, αντιασθματική και αντιρευματική, και ρυθμίζει την λειτουργία του θυρεοειδή αδένα.
Τονώνει την καρδιά και το κυκλοφορικό σύστημα, και βοηθάει πολύ άτομα που έχουν ή τείνουν να έχουν κατάθλιψη, χάρη στις χαλαρωτικές και καταπραϋντικές του ιδιότητες.
Ανακουφίζει ακόμα και από τις πεπτικές διαταραχές.
Read more: Μελισσόχορτο, το βότανο της μακροζωϊας.. Τονώνει, και είναι γεμάτο ευεργετικά συστατικά
Τί είναι και σε τί μορφές υπάρχει?
Ο θειικός χαλκός είναι χημική ένωση του δισθενούς χαλκού, πρόκειται για θειικό άλας του χαλκού και ζαρακτηρίζεται άνυδρος, σε αντίθεση με την ένυδρη μορφή του, η οποία είναι περισσότερο γνωστή ως γαλαζόπετρα.
Σε όλους μας έχει συμβεί να δούμε πως κάτι έχει μουχλιάσει (φρούτα, αλλαντικά, ψωμί κλπ) και να νιώθουμε ότι η μόνη λύση είναι να το πετάξουμε ολόκληρο στα σκουπίδια.
Η δρ Ailsa Hocking από τον οργανισμό “CSIRO Food and Nutritional Sciences” εξηγεί τι ακριβώς πρέπει να γνωρίζουμε σχετικά με το μουχλιασμένο φαγητό.
Το σκληρό τυρί είναι ένα από τα λίγα τρόφιμα όπου μπορείτε να κόψετε την μούχλα και να το καταναλώσετε με ασφάλεια. Η χαμηλή του περιεκτικότητα σε υγρασία και η πυκνή του δομή σημαίνει ότι μούχλα επιβιώνει συνήθως μόνο στην επιφάνεια, αντί να εξαπλώνεται μέσα στο τυρί.
Αλλά και πολλά άλλα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένου του μουχλιασμένου ψωμιού, είναι καλύτερα να τα πετάμε. Εκτός του ότι η μούχλα μπορεί να επεκταθεί πέραν των περιοχών που μπορείτε να δείτε, αλλά σε ένα τρόφιμο με αρκετή υγρασία, όπως το γιαούρτι, μπορεί επίσης να έχει αναπτύξει επιβλαβή βακτήρια που συνδέονται με σοβαρή κρίση διάρροιας.
Τροφές όπως τα μαγειρευτά κατσαρόλας, τα μαλακά φρούτα, τα λαχανικά και τα μαλακά τυριά μπορεί να έχουν μούχλα που αυξάνεται κάτω από την επιφάνειά τους.
Ο ίδιος κανόνας ισχύει και για τα πορώδη τρόφιμα, όπως το ψωμί και τα κέικ που έχουν μουχλιάσει. Όλα αυτά τα τρόφιμα πρέπει να πετιούνται αμέσως αν εντοπίσετε μούχλα στην επιφάνεια.
ΠΗΓΗ – www.iatropedia.gr , www.abc.net.au
από τον καθηγητή του Τ.Ε.Ι Πελοποννήσου, Κώστα K. Δελή
Και όμως, στην Ελλάδα μόνο, καλλιεργούνταν μέχρι πρόσφατα 111 ντόπιες ποικιλίες και πληθυσμοί μαλακού σιταριού, 139 ντόπιες ποικιλίες και πληθυσμοί σκληρού, 99 ντόπιες ποικιλίες και πληθυσμοί κριθαριού, 294 καλαμποκιού και 39 ντόπιες ποικιλίες και πληθυσμοί βρώμης και 605 ποικιλίες φασουλιού, που έπαψαν πλέον να καλλιεργούνται.
Επίσης, χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι το 1927, η καλλιέργεια του σιταριού περιελάμβανε 100% ντόπιες ποικιλίες, το 1969 μόνο 10%, ενώ σήμερα κυριολεκτικά έχει εκτοπιστεί από την καλλιέργεια το σύνολο των παλιών ποικιλιών.
Read more: Η διαφορά ανάμεσα σε υβρίδια και σε παραδοσιακές ποικιλίες
Σελίδα 5 από 8