Παρασκευή, Ιούλιος 12, 2024
Follow Us
Μπορει η χώρα μας να διακριθεί και στο ποδόσφαιρο;

 πηγή φωτο:  diatrofi.gr

Η Ελλάδα έχει διακριθεί σε πολλά αθλήματα , ολυμπιακά και μη,  με ομάδες συλλόγων αλλά  και με την Εθνική μας ομάδα , όμως μέχρι και σήμερα σαν χώρα δεν έχουμε σχεδόν καμία διάκριση όσον αφορά το πιο δημοφιλές και ένα από τα πιο ακριβά αθλήματα, με έναν από τους πιο ισχυρούς ανταγωνισμούς στον κόσμο και αυτό φυσικά δεν είναι άλλο από το ποδόσφαιρο [τουλάχιστον όσον αφορά τις ομάδες συλλόγων].

  

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι η χώρα μας έχει φτάσει συνολικά τέσσερις φορές σε τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης, τόσο με ομάδες συλλόγων όσο και με την Εθνική μας , η οποία είναι και αυτή που έχει κατακτήσει και το μοναδικό τρόπαιο .

Η παλαιότερη ήταν το 1971 όταν ο Παναθηναϊκός έφτασε στον τελικό του champions league, τότε κύπελλο πρωταθλητριών, όπου και έχασε δυστυχώς από τον Άγιαξ με 0-2. Αυτή ήταν και η τελευταία φορά μέχρι σήμερα που ελληνική ομάδα φτάνει σε τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης.  

 

Με την πάροδο των χρόνων οι ελληνικές ομάδες έπεφταν όλο και περισσότερο σε απόδοση, με αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια να αποκλειόμαστε από τα προκριματικά.

 

Έτσι λοιπόν δημιουργήθηκε σε όλους η εντύπωση ότι το να πάρει κάποια ελληνική ομάδα κάποιο τρόπαιο ευρωπαϊκής διοργάνωσης, πως είναι κάτι ουτοπικό, καθώς επίσης και πως μοιάζει με σενάριο επιστημονικής φαντασίας .

Άλλωστε όπως έλεγε ένας από τους πιο κορυφαίους σχολιαστές της Ελλάδας, ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος στο βιβλίο του «ταξίδι στ΄ αστέρια»,  σε μια φράση του «θα ήθελα κάποια στιγμή να δω κάποια ελληνική ομάδα να κατακτά τρόπαιο ευρωπαϊκής διοργάνωσης . Ξέρω πως φαντάζει  ουτοπικό, αλλά πιστεύω πως κάποια στιγμή θα είμαστε εδώ για να ζήσουμε μεγάλες στιγμές».

 

Και που να ξέραμε πως αυτές οι στιγμές θα έρθουν σήμερα και θα έφτανε η ώρα που ελληνική ομάδα θα έφτανε ξανά σε τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης μετά από 53 χρόνια. Και αυτή τη φορά δεν είναι ο Παναθηναϊκός, αλλά ο έτερος αντίπαλος του, ο Ολυμπιακός, ο οποίος αν και δεν ξεκίνησε καλά στο πρωτάθλημα και έδειχνε ότι η ομάδα δεν θα μπορέσει να βελτιώσει την απόδοση της αυτή τη σεζόν , παρόλα αυτά αλλάζοντας στην μέση της σεζόν και κάνοντας και κάποιες μικρές αλλαγές στο ρόστερ της, κατάφερε να φτάσει σε τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης, έχοντας ραντεβού με την ιστορία τόσο για την ίδια την ομάδα όσο και για την ίδια την χώρα.  

 

Δεν αξίζει να ξαναπούμε λεπτομέρειες για το πώς ο Ολυμπιακός έφτασε να κάνει αυτό τον άθλο, γιατί αυτά είναι πράγματα τα οποία έχουν επαναληφθεί και σε περίπτωση που κάποιος από εσάς δεν τα γνωρίζει,  έχουν πολλή μικρή σημασία μπροστά στο ότι η σημερινή μέρα μπορεί να είναι ένα νέο 200, την περίοδο δηλαδή που η Εθνική Ελλάδος  κατέκτησε το κύπελλο Ευρώπης, το πρώτο και το τελευταίο τρόπαιο που έχει η Εθνική μας ομάδα μέχρι σήμερα  στην Πορτογαλία,  συν το ότι η σημερινή μέρα μπορεί να έχει διπλή σημασία καθώς αν ο Ολυμπιακός καταφέρει να κερδίσει το τρόπαιο σήμερα, θα είναι η πρώτη ελληνική ομάδα που θα κατακτήσει Ευρωπαϊκό τρόπαιο στην έδρα της , στην χώρα της, δεδομένου το ότι στον τελικό του Παναθηναϊκού με τον Άγιαξ είχε παιχτεί στην Αγγλία, στο Γουέμπλεϊ.

  

Ήδη έχει γραφτεί μισή ιστορία με την κατάκτηση για πρώτη φορά στην ιστορία της , της ομάδας νέων του Ολυμπιακού όπου και κέρδισε έναν μήνα πριν τον τελικό του youth league με 3-0 επί της Μίλαν και σε συνδυασμό και με την κατάκτηση της Euroleague του Παναθηναϊκού στο μπάσκετ την Κυριακή που μας πέρασε,  μπορούμε να μιλάμε ( είτε κερδίσει ο  Ολυμπιακός σήμερα, είτε όχι ) όχι μόνο για μια συνολική γιορτή για τον ελληνικό αθλητισμό και πρωταθλητισμό, αλλά και για στιγμές οι οποίες βάσει προϊστορίας των ομάδων της χώρας μας άλλα και την σύγκριση και το μπάτζετ που έχουν οι ομάδες μας σε σχέση με άλλες Ευρωπαϊκές που παίζουν στις διοργανώσεις αυτές , καθώς επίσης και την προετοιμασία και την δυναμική που έχουν , καθιστούν την φετινή χρονιά και τις στιγμές της μοναδικές και τις οποίες πρέπει όλοι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες να απολαύσουμε,  γιατί μπορεί περάσει αρκετός καιρός για να τις ξαναδούμε, όπως επίσης και θα μείνουν αρκετά χρόνια  αυτές οι στιγμές χαραγμένες στην μνήμη μας.

   

Το βασικότερο όμως από όλα είναι ότι έχουμε μια δεύτερη ευκαιρία να να μονιάσουμε και να ενωθούν όλοι οι φίλαθλοι και οι οπαδοί των ελληνικών ομάδων και να υποστηρίξουν άμεσα ή έμμεσα την προσπάθεια του Ολυμπιακού στον τελικό αυτό.

Δεν έχει σημασία που ο τελικός γίνεται στο γήπεδο της ΑΕΚ και όχι σε κάποιο άλλο γήπεδο  ή που στον τελικό είναι ο Ολυμπιακός και όχι κάποια άλλη ομάδα. Το σημαντικό είναι ότι αυτός ο τελικός ίσως είναι μια τελευταία ευκαιρία να καταλάβουμε ότι όποια ομάδα βρίσκεται σε ευρωπαϊκή διοργάνωση και παίζει με μια ξένη ομάδα, όταν κερδίζει βοηθάει τόσο στο να κερδίζουμε βαθμούς στην κατάταξη της UEFA που σημαίνει πιο εύκολες κληρώσεις στην επόμενη σεζόν, όσο και στο να διαφημίζουμε το ελληνικό ποδόσφαιρο στην Ευρώπη και όχι μόνο.

  

Όπως και το 2004 λοιπόν που ήταν μια γιορτή για τον ελληνικό αθλητισμό με τους Ολυμπιακούς αγώνες, το κύπελλο Ευρώπης της Εθνικής μας ομάδας και την κατάκτηση του ευρωπαϊκού κυπέλλου μπάσκετ από την Εθνική μας ομάδα ένα χρόνο μετά, έτσι και τώρα έχουν δημιουργηθεί τα εφόδια για να πανηγυρίσουμε συνολικά ως έλληνες.

 

Κατάκτηση  της Euroleague από τον Παναθηναϊκό, της uefa youth league από την k19 του Ολυμπιακού και σήμερα  αναμένεται να ολοκληρωθεί η γιορτή αυτή με την κατάκτηση Ευρωπαϊκού τροπαίου για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας μας από τον Ολυμπιακό. Φυσικά δεν είναι οι μοναδικές διακρίσεις που έχουν γίνει στην χώρα μας κυρίως σε επίπεδο ολυμπιακών και άλλων αθλημάτων, άλλα αξίζει να σημειώσουμε ότι στο μπάσκετ και στο ποδόσφαιρο υπάρχουν ομάδες με υψηλή δυναμική, καλούς παίκτες και πολλή ισχυρό ανταγωνισμό .

 

Σήμερα λοιπόν ραντεβού όλοι στις δέκα  σε απευθείας μετάδοση από το MEGA ο μεγάλος τελικός του Uefa Conference League του Ολυμπιακού με την Φιορεντινα στην ΟΠΑΠ Αρένα στο γήπεδο  της ΑΕΚ  στην Αθήνα. Γιατί όπως και το 2004 έτσι και τώρα, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όταν είμαστε ενωμένοι μπορούμε να καταφέρουμε τα πάντα, όταν είμαστε διχασμένοι, γινόμαστε ρεζίληδες.

 

 Eπιμέλεια Γιάννης Τελόρης.